Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Kolor zdjęć jak wiele zależy od aparatu (350 D vx 5D )

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Mi wydaje się, że jest możliwa różnica. Jeśli na zdjęcia wchodzi zafarb, to czy robi się w RAWie czy nie - nie ma znaczenia.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Może ja tez dołączę sie ze swoimi obserwacjami. Miałem 350d teraz 400d. Zarówno w pierwszym jak i drugim body przy strzelaniu w jpg występował problem z niektórymi odcieniami czerwieni i purpury - były totalnie przekłamane - za bardzo nasycone i "za bardzo purpurowe".
    Jak jeszcze miałem 350d szybko zauważyłem, że RAW wołany w DPP dawał idealne barwy. Od tamtej pory robię zdjęcia tylko w tym formacie. Wtedy nie używałem też innego odrawiacza, bo nigdy nie potrafiłem dojść ładu z kolorystyką. Ze względu jednak na to, że DPP nie daje praktycznie żadnej możliwości wpłynięcia na tonalnośc zdjęcia i traci dużo szczegółów w światłach po przejściu na 400d po jakimś czasie przesiadłem się na lightrooma 1.x. Narzędzie świetne - uwielbiam wywoływać w nim zdjęcia. Kolory jednak nie są idealne w porównaniu do DPP. Znów czerwienie nie są takie jak trzeba - wychodzą bardziej pomarańczowe, zielenie też nie zawsze wychodzą dobrze.
    Chociaż w lightroomie 1.x, który jest oparty na rdzeniu camera raw 4.x zostały bardzo poprawionę kolory w porównaniu do poprzedniej wersji CR to DPP pod tym względem wygrywa.

Więc co ci radzę? Spróbuj wywołać swoje rawy z 350d w DPP - może to pomoże.

Wiem, że zaraz ktoś mi powie, że nie umiem wołać rawów i dlatego źle mi wychodzą kolory, ale po ustawieniu WB na tym samym punkcie w DPP i lightromie(czy camera raw) są one trochę inne (czasami nawet bardzo) - w DPP jednak zawsze takie jak przy robieniu zdjęcia. Co więcej można zrobić? Dla każdej barwy oddzielnie ustawiać hue - mam na myśłi LR i CR? Czasami trudno dobrze to ustawić tak żeby było odbrze :/

Myślę, że nieprawidłowe kolory to nie Wina aparatu czy matrycy, ale softu, czy to tego w body, czy tego do wywoływania rawów.

Lightroom z kolorami DPP byłby ideałem Czy oprofilowanie aparau mogłoby pomóc?

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

tylko nie mam programy DDP ..rozumiem ze byl załączony na płytce z oprogramowaniem ale aparat to ja juz dawno temu kupowalam..
    skąd można go ściągnąć?

a może ktoś mi doradzi jak pozbyć sie tych purpurowych włosów teraz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Witam.

Robiłam zdjecia w studio swoim 350 D.. a że mogłam również korzystać z 5D oczywiście wykorzystalam okazje
    Ku mojemu zdziwieniu moje fotki (przy identycznych warunkach itd , fotografowałam 350 D a następnie te same ujęcia 5D)
    są dużo dużo gorsze.

1) 350D nie wiem dlaczego posiada niesamowite zabarwienie Magnety ... początkowo myslalam ze moze modelka miala wczesniej fioletowe wlosy i zostały na nich "zafarby: ale gdy obejrzałąm fotke z 5D okazało się ze winny był aparat.
    (jednym słowem fotki z 350 D maja nieprawidłową kolorystyke)

2) zdjecia z 350D na tych samych ustawieniach są dużo ciemniejsze (ale to akurat normalne )

3. Kolory... moje blade kolory wcale nie wynikały ze złego wywołania Rawa..poprostu 350tka takie ma.
    To samo zdjęcie z 5D jest dużo bardziej nasycone i posiada dużo lepszą kolorystyke.

z góry dzięki za sugestie
    czy do 350d i 5d miałaś podpięty ten sam obiektyw (odnośnie jasności)?

czy miałaś dokładnie takie same ustawienia aparatów (profile etc)?

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

Jeśli chodzi o ustawienia aparatu
    to chyba nie ma znaczenia podbicie kolorów itd.. poniewasz zarówno w jednym i drugim robiłam RAWY.

kilka zdjęć zrobilam 50 1,8 ..jednym i drugim aparatem

potem 5D miał podpięty zwykły 28-105 3,5 5,6 ..zdawało by się że gorszy :/

pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monii Zobacz posta
    Jeśli chodzi o ustawienia aparatu
    to chyba nie ma znaczenia podbicie kolorów itd.. poniewasz zarówno w jednym i drugim robiłam RAWY.

pozdrawiam

chyba ma... tzn nie jestem tego na 100% pewien, ale wydaje mi się że ma to znaczenie... niech wypowiedzą się bardziej rozeznani forumowicze niż ja...

odnośnie jasności to miałaś ustawiony taką samą metodę pomiaru światła?

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    chyba ma... tzn nie jestem tego na 100% pewien, ale wydaje mi się że ma to znaczenie... niech wypowiedzą się bardziej rozeznani forumowicze niż ja...

odnośnie jasności to miałaś ustawiony taką samą metodę pomiaru światła?

Pozdrawiam,
    Robert
    I dobrze że kolega nie jest pewien :-) bo to nie ma znaczenia przy RAW.
    Znaczenie ma poprawna ekspozycja i porawne ustawienie focusa.
    RAW wywołujesz potem w konwerterze i tam sobie zmieniasz nasycenia, WB, ostrzysz itp.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów