Mi wydaje się, że jest możliwa różnica. Jeśli na zdjęcia wchodzi zafarb, to czy robi się w RAWie czy nie - nie ma znaczenia.
Mi wydaje się, że jest możliwa różnica. Jeśli na zdjęcia wchodzi zafarb, to czy robi się w RAWie czy nie - nie ma znaczenia.
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
Może ja tez dołączę sie ze swoimi obserwacjami. Miałem 350d teraz 400d. Zarówno w pierwszym jak i drugim body przy strzelaniu w jpg występował problem z niektórymi odcieniami czerwieni i purpury - były totalnie przekłamane - za bardzo nasycone i "za bardzo purpurowe".
Jak jeszcze miałem 350d szybko zauważyłem, że RAW wołany w DPP dawał idealne barwy. Od tamtej pory robię zdjęcia tylko w tym formacie. Wtedy nie używałem też innego odrawiacza, bo nigdy nie potrafiłem dojść ładu z kolorystyką. Ze względu jednak na to, że DPP nie daje praktycznie żadnej możliwości wpłynięcia na tonalnośc zdjęcia i traci dużo szczegółów w światłach po przejściu na 400d po jakimś czasie przesiadłem się na lightrooma 1.x. Narzędzie świetne - uwielbiam wywoływać w nim zdjęcia. Kolory jednak nie są idealne w porównaniu do DPP. Znów czerwienie nie są takie jak trzeba - wychodzą bardziej pomarańczowe, zielenie też nie zawsze wychodzą dobrze.
Chociaż w lightroomie 1.x, który jest oparty na rdzeniu camera raw 4.x zostały bardzo poprawionę kolory w porównaniu do poprzedniej wersji CR to DPP pod tym względem wygrywa.
Więc co ci radzę? Spróbuj wywołać swoje rawy z 350d w DPP - może to pomoże.
Wiem, że zaraz ktoś mi powie, że nie umiem wołać rawów i dlatego źle mi wychodzą kolory, ale po ustawieniu WB na tym samym punkcie w DPP i lightromie(czy camera raw) są one trochę inne (czasami nawet bardzo) - w DPP jednak zawsze takie jak przy robieniu zdjęcia. Co więcej można zrobić? Dla każdej barwy oddzielnie ustawiać hue - mam na myśłi LR i CR? Czasami trudno dobrze to ustawić tak żeby było odbrze :/
Myślę, że nieprawidłowe kolory to nie Wina aparatu czy matrycy, ale softu, czy to tego w body, czy tego do wywoływania rawów.
Lightroom z kolorami DPP byłby ideałemCzy oprofilowanie aparau mogłoby pomóc?
tylko nie mam programy DDP ..rozumiem ze byl załączony na płytce z oprogramowaniem ale aparat to ja juz dawno temu kupowalam..
skąd można go ściągnąć?
a może ktoś mi doradzi jak pozbyć sie tych purpurowych włosów teraz
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Jeśli chodzi o ustawienia aparatu
to chyba nie ma znaczenia podbicie kolorów itd.. poniewasz zarówno w jednym i drugim robiłam RAWY.
kilka zdjęć zrobilam 50 1,8 ..jednym i drugim aparatem
potem 5D miał podpięty zwykły 28-105 3,5 5,6 ..zdawało by się że gorszy :/
pozdrawiam
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex