Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: szkiełko Nikona....

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek Zobacz posta
    napisałem że część a nie wszystkie ;-)
    miniaturka to nie jest ale ostrość ma niesamowitą,
    Ale i tak pomysł raczej średni. 5,5 kzł za manualne szkło to raczej sporo :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Coś już napisał

Domyślnie

Zasadniczo ten nowy nikkor z super-nano powłokami wydaje się absolutnym top-optic w zoomach. Pod względem jakości optycznej trudno znaleźć dla niego odpowiedniki nawet w stałkach. I nie zabija ceną... :-)
    Ale jest to ale, o którym wspominali koledzy - to wersja G, już bez pierścienia przysłony. Nikkory typu G mają przysłonę sterowaną z body, dlatego korzystanie z tego zooma poprzez pierścień z canonem raczej jest bez sensu.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Kurcze mogliby Ruscy albo ktoś inny wykombinować coś co by dawało możliwość przypinania szkieł od Nikona do Canona tak, żeby ta przysłona chodziła.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Kurcze mogliby Ruscy albo ktoś inny wykombinować coś co by dawało możliwość przypinania szkieł od Nikona do Canona tak, żeby ta przysłona chodziła.
    I żeby jeszcze AF działał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    I żeby jeszcze AF działał .
    No właśnie, przecież Sigma, Tamron etc. mogą już dzisiaj takie "skrzyżowanie" zrobić?
    Przynajmniej F -> EF?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No właśnie, przecież Sigma, Tamron etc. mogą już dzisiaj takie "skrzyżowanie" zrobić?
    Przynajmniej F -> EF?
    A gdzie Ty widziałeś takie "skrzyżowanie"
    Przecież oni robią oddzielne mocowania dla każdego systemu...8)

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    A gdzie Ty widziałeś takie "skrzyżowanie"
    Przecież oni robią oddzielne mocowania dla każdego systemu...8)

Pozdrawiam
    No właśnie nie widziałem, ale napisałem, że skoro potrafią zrobić obiektywy, których AF i przysłona jest obsługiwana zarówno przez aparaty Nikona i Canona, to "hipopotetycznie" mogą zrobić (po-)żądaną przejściówkę
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

No właśnie nie widziałem, ale napisałem, że skoro potrafią zrobić obiektywy, których AF i przysłona jest obsługiwana zarówno przez aparaty Nikona i Canona, to "hipopotetycznie" mogą zrobić (po-)żądaną przejściówkę
    Na tej samej zasadzie zastanawiam się dlaczego Sigma męczy te swoje lustrzanki z własnym mocowaniem zamiast puścić w wersjach z bagnetem Canona i Nikona?

Wiadomo, że są to opatentowane rozwiązania itd. ale cały czas zastanawia mnie jak to jest, że od strony obiektywu mogą łamać te patenty, a od strony body już nie?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Oj tu raczej jest problem z kosztami, po drugie jaki by w tym interes miała Sigma? O ile jest wogóle wykonalne byłoby zrobienie moduły tłymaczącego F na EF, to jak wiesz na podstawie różnych translatorów, efekt końcowy może być conajwyżej komiczny, a nie tego chyba chcemy .

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Coś już napisał

Domyślnie

Zasadniczo to rzecz się rozbija o różnice systemowe dotyczące m.in. CPU, odległości tylnej soczewki od płaszczyzny matrycy/filmu itp.
    Rozwiązaniem byłoby stworzenie body z możliwością instalacji czegoś w rodzaju adaptall-uniwersal tamrona - dziura w puszce z uniwersalnym gwintem do wkręcania odpowiednich bagnetów.
    Chcesz, to masz bagnet canona, jak już cię canon wkurzy, to zapinasz nikona, potem pentaxa, i tak bez końca...:grin:
    Pucha wciąż ta sama, a ty wydajesz tylko milony na kolejne szkła ze wszystkich systemów świata... To co zaoszczędzisz na puchach, możesz przepić i przetańczyć...:rolleyes:

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Vadim ; 16-11-2007 o 14:59 Powód: literówka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów