Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.
Czyli przy wciśniętym spuście do połowy działa "kilka sekund" czy "cały czas" ?
Jeśli zdjęcie jest robione w trybie LV to w takim przypadku trzeba wciskać spust do połowy, żeby stabilizacja zadziałała ? Dodam tylko, że trybie LV przy naciśnięciu spustu do połowy nie działa AF.
Po pierwsze: RTFM.
Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
.
Cały czas za bardzo nie wiem jak jest z tą stabilizacją w trybie LV.
Czy w tym aparacie aby zrobić zdjęcie ze stabilizacją w trybie LV należy wykonać kolejno:
1. nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF
2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
3. nacisnąć do końca spust migawki aby zrobić zdjęcie
Zarówno normalnie jak i w LV działa stabilizacja. Nie wiem dokładnie w którym momencie łapie w LV, ale ustawiam ostrość przytrzymując * puszczam i nawet jak robie zdjęcie po kilku sekundach to i tak widać, że IS działa.
Nie potrzeba wciskać spustu do połowy chyba, że chcemy aby zapaliła się lampka od efektu czerwonych oczu.
Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II
Pisałem o trybie LV a w tym trybie AF nie działa przy naciśnięciu spustu do połowy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam jeszcze kilka szczegółowych pytań do posiadaczy 450d:
1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?
2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?
3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?
Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 20-04-2008 o 22:06 Powód: Automerged Doublepost