"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
12mpx - marketing marketing marketing :] Ile swoich zdjec wywolywaliscie w formatach takich na jakie nie pozwolilaby 6mpx matryca ?Mediony firmy Medion (nie aparaty bo tak bym tego nie nazwal) mialy 12mpx jakies 2 lata temu i to na matrycy wielkosci paznokcia, na FF daje to cos kolo 90mln?
LV - cudo ktore przydaje sie w extremalnie extremalncyh warunkach jesli LCD jest uchylny, np. tak jak zrobil to olympusAlbo dla fotopstrykow ktorzy bez podgladu nie potrafia robic zdjec (nie raz juz sie spotkalem z gosciem trzymajacym lustro przez pare minut i dopiero pytajacym sie jak to sie wlacza bo sie ekran nie swieci) ... o zuzyciu baterii nie bede wspominal bo to chyba oczywiste, zamiast akumulatora powinni tam maly agregacik na diesla wsadzic
Patrzac na wyniki z 40D to bateria trzyma 3 razy krocej z uzyciem LV, przez wielgachny wyswietlacz i tylko 2sec pogladu po zrobieniu zdjecia trzyma krocej niz zajechany roczny zamiennik wsadzony do 30D ... oczywiscie jest duzo innych przyczyn tego zjawiska ale te wydaja mi sie najbardziej bijace po oczach ... :P
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
nie mowie ze sie nie przyda, poprostu uwazam ze marketing i ukladanie sie pod coraz mniej wymagajacego klienta psuje nowo wychodzace modele luster z dolnej pulki ... nie raz spotkalem sie z opinia ze drogie aparaty robia dobre zdjecia bo sa drogie i maja rozne gadzety typu funkcje zdjec panorama, itp itd ... w hybrydach mamy juz wykrywanie usmiechu na twarzy wyzwalajace migawke, zaloze sie ze za rok lub dwa w lustrach bedzie to samo bo tak bedzie jazzy![]()
patrzac na parametry tej 450ki nie wiedze nic nadzwyczajnego poza kilkom gadzetami, a cena jakby nie patrzec o 1000zl wyzsza niz za 350ke i 500zl wyzsza niz za 400dza czyszczenie matrycy, LV i wielki wyswietlacz oraz 4mpx gratis za cholere nie doplacilbym tyle kasy, wolalbym to wydac na gripa i lampe labo dolozych i kupic jakies pozadne szklo :P
Ty może byś nie dopłacił ale dla wielu lepszy wizjer, lepszy AF, wygodniejszy uchwyt, wreszcie sensownie rozwiązany AF w LV, spot, Iso w wizjerze, czytelniejsze i konfigurowalne menu, większy wyświetlacz i jeszcze kilka innych detali (czy jak to mówisz gadżetów) w stosunkowo taniej puszce będzie sporym impulsem do zmiany lub zakupu.
Ja akurat widzę w 450D sporo zmian "pod użytkownika" ale każdy ma prawo widzieć to co uzna za stosowne 8).
Kapitan Wagner
bełkot .... i to w dodatku z pominięciem zmian które czynia ten aparat konkurencyjnym bardziej do 30D niż starszych w serii ... jedynym realnym argumentem to wielkosć matrycy i mpix .... reszty można poprostu nie uzywać a plusy kóre wymienił poprzednik są nieocenione: obudowa po wymiarach i wstepnych oględzinach to przepaść ze starszymi xxxD, wizjer, spot, iso w celowniku twoje usilne twierdzenie że to lipa jest conajmiej głupie szczególnie ze jeszcze tak nprawde modelu nie ma ....
Ostatnio edytowane przez popmart ; 28-02-2008 o 08:30
Przypomina mi się taka bajeczka: W klasie nauczyciel mówi o tym że każdy jest stworzony na podobieństwo Boga i najlepiej, jak tylko się dało. Z ostatniej ławki wstaje garbaty i pyta, czy jego to tez do tyczy, bo jakoś nie zauważył, aby był udanym tworem bożym. Pyta więc czy on jest udany. A nauczyciel na to: jak na garbatego to tak.
I tak jest z 400 czy 450. Jak na garbatego to są udane konstrukcje. Problem w tym, że canon robi je dla napaleńców a nie dla tych co myślą poważniej o fotografii. I dla tych napaleńców ważna będzie o pół centymetra większa obudowa, obraz na wyświetlaczu rodem z małpki czy 2 megapiksele.
Chyba nikt przytomny na tym forum nie kupi tego zamiast 30D lub 40D, bo to zwyczajna strata czasu.
To chyba aparat dla tych, co dopiero pojawią się na tym forum; )
no tak ale 450D kupuje się "zamiast"
Sony A200, Pentaxa K200, Nikona D60, .... Canona 400D/350D i w tym kontekście to 450D bynajmiej nie wydaje się owym "garbusem"
W kontekście 400 D jest "garbusem", bo stanowi tylko pozorną alternatywę. To wciąż tylko ersatz, surogat sprzętu. Jeśli właściciel podlega teorii ewolucji, i tak czeka go wymiana sprzętu na coś lepszego.
nie kumam Ciebie człowieku .... i chyba nie tylko ja.