Strona 58 z 68 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 674

Wątek: 450d :)

Domyślnie

Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Czyli wychodzi na to, że stabilizacja (mowa o 450d + 18-55mm IS) działa tylko w trakcie wykonywania zdjęcia. Trochę dla mnie to dziwne tym bardziej, że z instrukcji wynika co innego.
    Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie. Działa przez jakiś czas od wciśnięcia spustu migawki do połowy (kilka sekund). Potem można wyczuć lekkie szarpnięcie, które oznacza "zaparkowanie" soczewek i koniec działania stabilizacji. Jeśli będziesz trzymać spust cały czas wciśnięty (do połowy), to stabilizacja będzie działać cały czas.
    Czyli przy wciśniętym spuście do połowy działa "kilka sekund" czy "cały czas" ?
    Jeśli zdjęcie jest robione w trybie LV to w takim przypadku trzeba wciskać spust do połowy, żeby stabilizacja zadziałała ? Dodam tylko, że trybie LV przy naciśnięciu spustu do połowy nie działa AF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Po pierwsze: RTFM.
    Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Po pierwsze: RTFM.
    Po drugie: Wciśnięcie spustu do połowy w normalnym trybie najczęściej powoduje zadziałanie AF oraz włączenie IS. Piszę najczęściej, bo funkcję AF można zmieniać odpowiednimi ustawieniami Cf. Natomiast jeśli IS jest włączony w obiektywie, będzie się załączał i działał dopóki spust będzie wciśnięty do połowy. Po puszczeniu, pracuje jeszcze przez 2 sekundy. Tak samo jest w trybie LV. Do AF wtedy używa się przycisku AF-ON.
    Nie bardzo wiem czy to co piszesz jest prawdą jeśli chodzi o 450d (tego aparatu dotyczy wątek) bo widzę, że nie znasz tego aparatu. W 450d NIE MA przycisku AF-ON.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Nie bardzo wiem czy to co piszesz jest prawdą jeśli chodzi o 450d (tego aparatu dotyczy wątek) bo widzę, że nie znasz tego aparatu. W 450d NIE MA przycisku AF-ON.
    OK. O co chcesz się zapytać? Myślałem, że o IS?
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    OK. O co chcesz się zapytać? Myślałem, że o IS?
    Cały czas za bardzo nie wiem jak jest z tą stabilizacją w trybie LV.
    Czy w tym aparacie aby zrobić zdjęcie ze stabilizacją w trybie LV należy wykonać kolejno:
    1. nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF
    2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
    3. nacisnąć do końca spust migawki aby zrobić zdjęcie

Coś już napisał
    Miasto
    Barlinek

Domyślnie

Zarówno normalnie jak i w LV działa stabilizacja. Nie wiem dokładnie w którym momencie łapie w LV, ale ustawiam ostrość przytrzymując * puszczam i nawet jak robie zdjęcie po kilku sekundach to i tak widać, że IS działa.

Nie potrzeba wciskać spustu do połowy chyba, że chcemy aby zapaliła się lampka od efektu czerwonych oczu.
    Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II

ArminoTauruS
    Guest

Domyślnie

2. nacisnąć do połowy spust migawki tylko po to aby zadziałała stabilizacja (?)
    żeby włączyła się stabilizacja i AF znalazł ostrość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ArminoTauruS Zobacz posta
    żeby włączyła się stabilizacja i AF znalazł ostrość
    Pisałem o trybie LV a w tym trybie AF nie działa przy naciśnięciu spustu do połowy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mam jeszcze kilka szczegółowych pytań do posiadaczy 450d:

1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?

2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?

3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?
    Ostatnio edytowane przez XGrzesX ; 20-04-2008 o 22:06 Powód: Automerged Doublepost

Strona 58 z 68 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów