Proszę jaki nam się ciekawy wątek zrobił, a niektórzy chcieli nawet zamykać.
Proszę jaki nam się ciekawy wątek zrobił, a niektórzy chcieli nawet zamykać.
To nie są wydumane zalety. Stabilizacja matrycy nie poprawia Ci działania AF ani nie poprawia widoczności w wizjerze. Nie o samą skuteczność stabilizacji chodzi.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Co do stabilizacji w obiektywie, to ma ona sporą przewagę, którą zauważy każdy kto miał choć raz w ręku teleobiektyw z IS. Obraz w wizjerze nie drży jak oszalały umożliwiając nie tylko precyzyjne kadrowanie, ale także lepsze trafienie czujnikami AF.
Co do Canona, to na pewno po tylu latach produkcji stać go na radykalne obniżenie cen obiektywów z IS-em, co zresztą już widać, nie tylko w przypadku tanich kitów (np. cena 70-200/4 IS spadła od momentu wprowadzenia o jakieś 25-30%).
Osobiście uważam, że w ofercie Canona jest miejsce na korpus ze stabilizacją matrycy skierowany do amatorów (profesjonaliści i tak będą kupować stabilizowane obiektywy). Ale zobaczymy...
Po co ta stabilizacja. Nie lepsza jest setka czystej, jak się komuś ręce trzęsąDla mnie ważniejszą funkcją byłoby wiązanie krawatów, bo tego jeszcze się nie nauczyłem
, a cała reszta, to tylko zbędne i drogie dodatki
![]()
Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.
Mówi się o 24. styczniaChoć może będzie wtedy 5d mark II zamiast 450d? A może oba?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mało istotne czy będzie 450D czy nie będzie. Dla mnie Canony zaczynają się na klasie 40D![]()
Z niecierpliwością i ogromnymi obawami czekam na następcę 5D. Dlaczego obawami? Bo boję się większej liczby pikseli a nadzieje na liczne inne poprawki mam bardzo wygórowane![]()
FOTOINKWIZYTOR
Jak dla kogoDla mnie 40d jest za duży, ciężki i niewygodny (!). Po podpięciu do 300/4 L IS czy 400/5.6 L stanowi niepotrzebny balast. Zrezygnowałem nawet z gripa, zapasowe akumulatory upchane w torbie okazały się praktyczniejszym rozwiązaniem. Owszem, 40d ma nawet dla mnie pewne zalety (np. AF, choć rewelacją to on nie jest), ale możliwe, że część z nich trafi właśnie do 450d.
Na marginesie: oba wymienione przeze mnie obiektywy są bardzo fajne, ale zaprojektowane pod pełną klatkę. Dla mnie to spora nadmiarowość, bo będę uzywać APS-C tak długo jak tylko będzie istnieć. Dlatego cały czas spoglądam co się dzieje w E-systemie, gdzie mają szkła lżejsze, jaśniejsze, a czasami nawet i lepsze. Dotąd nie mieli tam przyzwoitej puszki, ale teraz jest E-3, całkiem, całkiemNiestety, wciąż nie ma jeszcze szkła, które mogłoby mi zastąpić 300/4 czy 400/5.6. I pewnie długo nie będzie
![]()
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-12-2007 o 13:09
Troszkę egoista z kolegi wyłazi.
Moja żona np. czeka na nową wersją 350D.
Co do AF-a z 40-tki to z tego co czytałem już na tym forum i na kilku innych wynika, że dużo lepszy niż dotychczasowy (np. 30D), były też opinie, że szybszy niż w N D300. Z tym że raczej bym nie liczył na proste przeniesienie AF-a z 40-tki do 450D.
Co do E-systemu to nie tylko Ty spoglądasz - głównie właśnie ze względu na wymiary. Tyle że nowy E-3 to klocwiększy niż 30D i wg. mnie Olek zaprzepaścił szanse na zrobienie wypasionej małej puszki.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-12-2007 o 14:03
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Z mojego doświadczenia wynika, że jeśli ktoś korzysta wyłącznie z punktu centralnego, to różnica jest naprawdę niewielka. W praktyce nie jest zauważalnie szybszy od 30d, jedyną różnicę widzę w pewniejszym łapaniu ostrości w gorszym oświetleniu. Chociaż zdaję sobie sprawę, że opinia może zależeć też od używanych obiektywów...
Skoro dali AF z 30d do 400d, to może dadzą AF z 40d do 450d? W sumie dla producenta jest to zawsze obniżenie kosztów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Trudno odmówić Ci racji. Mam jednak nadzieję, że następcy E-510 (lub jakaś puszka pośrednia?) będą powstawać przez "odchudzenie" E-3...
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 18-12-2007 o 14:40 Powód: Automerged Doublepost