Pokaż wyniki od 1 do 10 z 674

Wątek: 450d :)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Koncepcja stabilizacji w szkle pochodzi jeszcze z czasów analogowych (siłą rzeczy w szkle, bo wtedy jeszcze nie było matryc) i to podobno Nikon pierwszy ją testował ale początkowo zarzucił projekt. W tym momencie inicjatywę przejął Canon i jako pierwszy stabilizację w szkle wdrożył. W międzyczasie bardzo szybka wymiana technologii analogowej na cyfrową musiała zaskoczyć wszystkich.

Nie dziwię się, że weterani tej technologii a zwłaszcza Canon upierali się przy wyższości stabilizacji w szkle nad matrycową - po prostu mieli i mają bardzo wiele takich szkieł do sprzedania (w cenie wyższej od pozbawionych stabilizacji!). Sądzę, że konsekwentny sceptycyzm Canona co do stabilizacji matrycowej wcale nie musi być w przyszłości jakąś technologiczną pułapką. Chociaż wydaje mi się, że oba rodzaje stabilizacji mogą w przyszłości być równie skuteczne, to jednak nie każdy producent aparatów będzie zdolny zrobić to za pomocą szkła (bo to wyższa szkoła jazdy) a Canon już to świetnie potrafi, co teraz i wciąż w przyszłości może stanowić o prestiżu marki. Niewątpliwie niebawem różnica cenowa pomiędzy analogicznymi szkłami stabilizowanymi i pozbawionymi tejże będzie się zmniejszać. Być może w ogóle znikną szkła "pozbawione". Dlatego teraz wszystko w rękach marketingowców Canona a mianowicie robić ile się da, żeby ów prestiż szklanej stabilizacji maksymalnie długo mógł się przekładać na wyższą cenę i pokrywać niewątpliwie wyższe koszty technologii. W tym samym czasie koszty ISa dla firmy muszą radykalnie spaść żeby chciaż zbliżyć się do taniości stabilizacji matrycowej. Widzimy już pierwsze oznaki tego procesu w ostatnich szkłach kitowych 18-55 i 55-250.

W związku z powyższym wątpię w stabilizacje matrycową w jakiejkolwiek przyszłej puszce Canona. Strzeliliby sobie tym bramkę. Nie sądzę, żeby producent zdolny do posiadania w swojej ofercie niebawem 100% szkieł stabilizowanych, nagle oddał rynek dla zwykłych szkieł M42, a zwłaszcza w segmencie popularno-amatorskim...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Proszę jaki nam się ciekawy wątek zrobił, a niektórzy chcieli nawet zamykać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Co do stabilizacji w obiektywie, to ma ona sporą przewagę, którą zauważy każdy kto miał choć raz w ręku teleobiektyw z IS. Obraz w wizjerze nie drży jak oszalały umożliwiając nie tylko precyzyjne kadrowanie, ale także lepsze trafienie czujnikami AF.
    Co do Canona, to na pewno po tylu latach produkcji stać go na radykalne obniżenie cen obiektywów z IS-em, co zresztą już widać, nie tylko w przypadku tanich kitów (np. cena 70-200/4 IS spadła od momentu wprowadzenia o jakieś 25-30%).
    Osobiście uważam, że w ofercie Canona jest miejsce na korpus ze stabilizacją matrycy skierowany do amatorów (profesjonaliści i tak będą kupować stabilizowane obiektywy). Ale zobaczymy...

Coś już napisał Awatar sp4xkp
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Po co ta stabilizacja. Nie lepsza jest setka czystej, jak się komuś ręce trzęsą Dla mnie ważniejszą funkcją byłoby wiązanie krawatów, bo tego jeszcze się nie nauczyłem , a cała reszta, to tylko zbędne i drogie dodatki
    Canon EOS 30D / Sigma 2,8-4,5/24-135 / Sigma 4,5-5,6/135-400.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mówi się o 24. stycznia Choć może będzie wtedy 5d mark II zamiast 450d? A może oba?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Mówi się o 24. stycznia Choć może będzie wtedy 5d mark II zamiast 450d? A może oba?
    Zapewniam Cię, że 450D w pierwszej kolejności 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów