Ja kupilem 450-tke w angli. Gwarancja jest europejska, takze w polskim jezyku. Oto co pisza:
-------------------------------------------------------------------------------------------
"Warunki europejskiego Systemu Gwarancyjnego (ESG).
Canon oraz czlonkowie ESG udzielaja gwarancji, ze zakupiony produkt bedzie sprawny podczas biegu niniejszej gwarancji. W przypadku, gdy produkt okaze sie wadliwy podczas biegu niniejszej gwarancji, autoryzowane serwisy firmy Canon w krajach ESG dokonaja bezplatnej naprawy.
Bezplatna naprawa gwarancyjna ESG moze byc uzyskana tylko w momencie zaprezentowania niniejszej karty gwarancyjnej lacznie z oryginalem faktury lub rachunku wystawionego klientowi przez sprzedawce detalicznego, u ktorego produkt zostal zakupiony oraz gdy karta gwarancyjna zawiera nazwisko klienta, nazwe i adres sprzedawcy detalicznego, nazwe modelu oraz, jezeli takowy istnieje, numer seryjny zakupionego produktu i date zakupu produktu.
2. Uzyskanie serwisu gwarancyjnego.
Serwis gwarancyjny jest dostepny w autoryzowanych centrach serwisowych firym Canon.
Jakikolwiek koszt transportu produktu do oraz od centrum serwisowego Canon bedzie pokryty przez klienta. Jezeli produkt jest przewieziony do kraju niebedacego w zasiegu ESG oraz ktory nie akceptuje niniejszej gwarancji, produkt musi byc zwrocony do kraju, w ktorym zostal zakupiony w celu uzyskania swiadczenia gwarancyjnego."
-------------------------------------------------------------------------------------------
Wedlug mnie nie ma sie co przejmowac, jesli posiadamy sprzecik z dystrybucji europejskiej. Jedyne koszty ktore ponosimy w czasie naprawy to koszty transportu, badz robi to za nas sklep. Z drugiej strony okres gwarancji nie jest az tak dlugi zeby patrzyc na to przy zakupie (przynajmniej ja az tak bardzo nie zwracalem na to uwagi). 12 miesiecy to bardzo krotko i miejmy nadzieje ze Canon dajac tak krotki okres gwarancji chcial pokazac ze produkuje sprzet bezawaryjny. :P :P
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowane przez MQover ; 21-04-2008 o 18:35
Gdyby rzeczywiście tak było, że aparaty spoza polskiej dystrybucji miały miały honorowaną gwarancję u nas w kraju to chyba sprzedawca by się tym chwalił a tak informuje o tym, że on "zajmuje się serwisem".
Co do długości okresu gwarancji to ja trochę to inaczej odbieram tzn. producent daje długa gwarancję jeśli jest pewien, że produkt jest mało awaryjny.
Z polskimi instrukcjami to chyba jakiś żart jest. Za polski manual do Nikona także trzeba zapłacić, ale za rosyjski, czeski itd już nie.
Pewnie szybko pojawia sie w sieci w PDFkto da za instrukcje 150 zł !! co tam jest ?? Chyba jakis multimedialny kurs fotografii dokładaja.
Gwarancja Canon Polska i Canon Europe to dwie rozne rzeczy. Dlaczego czasem serwisuje sklep ? A bo oryginalna fakture zakupu np. 10 sztuk i dlatego moze oddac do serwisu, a Ty nie, bo masz druk sklepowy :-) Wada gwarancji sklepowej polega na tym, ze jak sklep padnie to razem z nim gwarancja.
A dlaczego tak malo sprzetu w Polsce jest z gwarancja Canon Polska, to pytanie do Canon Polska :-) A ma juz ktos 450D z polska gwarancja ?
Ja mam![]()
Canon EOS 450D + BG-E5 + EF-S 18-55 IS + EF 50 f/1.8 II + 430EX II
Chcialbym do swojej 450-tki (KIT) dokupic jakiegos dobrego zooma. Jaki obiektyw polecacie? Dodam ze moge wydac do 1500 zl. Hmmm... przeczytalem juz tyle testow obiektywow ze mam totalny chaos w glowie.![]()
Ja też kupiłem 450d i nie mialem Polskiej instrukcji a kupilem z Polskiej dystrybucji.W Canonie tez jej nie mają.podobno nie dokladali instrukcji ale maja ja dać za ok 2 tygodnie ( za tyle mi powiedziano że dostaną je od canona ) sam to chciałem potwierdzić i do nich zadzwoniłem ( na Żelazną ) i powiedzieli mi to samo że za ok 2 tygodnie będą i kosztuje 150 zł.A z ciekawości-czy w aparatach z niepolskiej dystrybucji mają polskie menu ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Canon 70-300 is.Poczekaj-dołóż i będziesz zadowolony.
Ostatnio edytowane przez wojtek_j ; 23-04-2008 o 00:08 Powód: Automerged Doublepost
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam