Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Nigdy nie używałem SimpleViewera, ale czy nie dałoby się przygotować wcześniej zdjęć w odpowiedniej wielkości i odpowiednio wyostrzonych
w PSie?
Jeśli dotąd nie wyraziłem się jasno, to przepraszam! Ale ja właśnie tak robiłem! Tzn. pozwalałem SimpleViewerowi utworzyć strukturę galerii, lecz w ostatniej fazie zastępowałem zdjęcia obrobionymi przez siebie obrazami o dopasowanej rozdzielczości. W tym konkretnym przypadku końcowa fotka wygląda tak: http://tinyurl.com/2dm6rj .
Z góry uprzedzam, aby uniknąć zarzutu przeostrzenia: SV ma ma tendencję do leciutkiego rozmywania wyświetlanych zdjęć. Mając to na uwadze, ostrzyłem nieco mocniej.

Wydaje mi się jednak, że opisany przeze mnie wyżej test ostatecznie odpowiedział na pytanie o pochodzenie tych kwadratów. Skoro po włożeniu do SV pokazują się one nawet na zdjęciach z analogowej lustrzanki? ;-) Na samym początku myślałem, że może jakimś cudem chodzi np. o nakładające się na siebie kompresje, ale w pracy nad zdjęciami unikam takich sytuacji.

Ponawiam moje pytanie o ciekawe freewarowe programy do robienia galerii. Możecie coś polecić? Może nawigując po sieci znaleźliście jakieś interesująco wyświetlane galerie?
W szczególności: czy są jakieś rozwiązania, które (tak jak SV) umożliwiają ściąganie w tle kolejnych zdjęć?

Pozdrawiam Was serdecznie,
Hermes.