Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: "Kratka" w 400D

Hermes
    Guest

Domyślnie "Kratka" w 400D

Witam,

do tej pory tylko czytywałem to forum, teraz sam jestem zmuszony napisać.

Otóż od kilku miesięcy użytkuję 400D. Jestem z niego dość zadowolony (zwłaszcza od momentu zakupu porządnego obiektywu;-). Niestety, przez wiele zdjęć przeziera regularna kratownica. Zwłaszcza w tych rejonach kadru, gdzie "dużo się dzieje" (kłębowisko koron drzew, faktura trawnika, kosówka, stos jesiennych liści etc.). Na początku myślałem, że to jakiś problem z kompresją, lecz na zdjęciach z RAW-ów jest podobnie (zresztą nawet przy obróbce JPG-ów unikam wielokrotnej kompresji). Dzisiaj w jednym z czasopism przypadkiem wyczytałem coś, co potwierdziło moje najgorsze przypuszczenia: ponoć takim regularnym prześwitywaniem objawia się na fotkach struktura matrycy.
    Zadzwoniłem do serwisu - operatorka nie wydawała się zaskoczona i zasugerowała konieczność wymiany matrycy lub czyszczenia jakiegoś mitycznego złącza (cokolwiek miałoby to znaczyć).

Jest mi szalenie nie na rękę pozbywać się aparatu o tak fotogenicznej porze roku. Dlatego chciałbym się upewnić, że coś takiego jest możliwe. Mam do Was pytanie: Czy ktoś się już z czymś takim zetknął?
    Poza tym: Czy i w jakich sytuacjach takie zjawisko może pojawiać się w SPRAWNYM aparacie? Dodam, że nie gwałcę bardzo zdjęć rozjaśniając je na siłę etc.

Będę Wam wdzięczny za jakąkolwiek pomoc!

Pzdrw,
    Hermes.

Początki nałogu Awatar pmagdalena
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ja ci nie pomoge bo niczego takiego nie zaobserowałam w swojej 400

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

pokaz jakies przykladowe zdjecia, bo teraz to trudno powiedziec.
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 13-11-2007 o 16:53
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Hermes
    Guest

Domyślnie

> pokaz jakies przykladowe zdjecia

Hmmmm... Wyjdę na strasznego marudę, lecz w międzyczasie odkryłem coś, co dodatkowo daje myślenia (kto wie, może ubarwia problem?).

Otóż moje ostatnie spotkania z "kratką" miały miejsce głównie wtedy, gdy oglądałem własne (flashowe) galerie stworzone na "Porcie". Teraz obejrzałem jedno z feralnych zdjęć "poza galerią" i... kratka jakby mniej widoczna.
    Tym bardziej prosiłbym o Waszą konsultację: sam czuję się już jak klient perfumerii, który po otwarciu n-tego flakonika przestaje odróżniać niuanse.

Przykładowe zdjęcie: http://tinyurl.com/2dm6rj
    Zawierająca je galeria: http://tinyurl.com/28je95
    (na innych zawartych tu fotkach też przeziera "szachownica")

(Uprzedzam, zdjęcia są nieco "badziewne", ale 1) trzaskałem je jeszcze na kitowym obiektywie, b) mają dokumentalno-towarzyski charakter.)

Dodam jeszcze, że na oryginalnych zdjęciach zjawisko jest w zasadzie niedostrzegalne (ale już np. na pomniejszonych obrazach w ZoomBrowserze wraca...).

Dzięki za cierpliwość!
    (Jeśli mnie przekonacie, że to złudzenie - albo, bo ja wiem, kwestia monitora - będę tym bardziej wdzięczny.)

Pzdrw,
    Hermes.

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

osobiście nie widzę nic podejrzanego...
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Hmm... Niczego dziwnego nie widać...

Cytat Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
    Dodam jeszcze, że na oryginalnych zdjęciach zjawisko jest w zasadzie niedostrzegalne (ale już np. na pomniejszonych obrazach w ZoomBrowserze wraca...).
    O, to może być to!
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
    Przykładowe zdjęcie: http://tinyurl.com/2dm6rj
    Zawierająca je galeria: http://tinyurl.com/28je95
    (na innych zawartych tu fotkach też przeziera "szachownica")
    pokaż jakiegoś cropa, bo żadnej szachownicy tu nie widać. może to kwestia Twojego monitora?

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

wpatruje się już przez 5 minut jak w te obrazki trójwymiarowe ale za cholere żadnej kratki nie widze

Hermes
    Guest

Domyślnie

Kurcze... to brzmi pocieszająco i... niejako przesuwa problem na inny obszar.
    Bo w wersji "flashowej" ja i moi domownicy kratkę WIDZĄ (jeśli to złudzenie, posiada ono charakter zbiorowy). Żeby było łatwiej porównać (= żeby uniknąć nawigacji po dziesiątkach innych fotek), stworzyłem 1-zdjęciową galerię testową -

Wersja oryginalna: http://tinyurl.com/2dm6rj
    Wersja testowa SimpleViewer: http://tinyurl.com/2mr9zb

Przeformułowane pytanie:
    Czy możliwe, żeby ten "flashowy" mechanizm albo np. monitor czy karta graficzna tak dalece ingerowały w wygląd zdjęcia?

Pzdrw,
    Hermes.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha:
    W ogóle - dziękuję Wam za szybki i duży odzew (że się Wam chciało na to gapić). Moje zaskoczenie wynika z faktu, że czytam kilka forów i nie jest to regułą :-)
    Wzruszyłem się.

Hermes
    Ostatnio edytowane przez Hermes ; 13-11-2007 o 17:58 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

No teraz to widzę o co chodzi...
    a przy 1:1 też to widać?
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów