Na jakieś stronie widziałem, że niektóre lampy dają nawet napięcie powyzej 250V np 600V :-/ Tylko teraz nie weim gdzie ta strona ale tam akurat nie ma tego modelu jest tylko 2000DZ ktory niby daje ok 4.8V :-] Jak sie wkurze to zaryzykuje wloze baterie i podlacze do aparatu i sie przekonam ale nie mam zamiaru oddawac na gwarancje
Co do smigania ta lampa nie jest mocna ale chociaz idzie odbic na wprost od bialego sufitu i mogłbym kolezankom popstrykac w miare fotkiBo wbudowana lampa robi strasznie ostre cienie i wogole zastanawia mnie czy w domu przy tylko i wylacznie zewnetrznej lampie blyskowej mozna uzyskiwac naprawde super efekty na niskich przyslonach 50mm f/1.8 .... bo ze statywu przy czasie 1/5 i ISO 400 to tak sobie wychodzi zawsze sie ktos troche poruszy a przy np f/2.8 juz fajna ostrość jest ISO 400 nie degraduje calkowicie jakości i fajna głębia jest ale mam ciemny pokój więc jest problem z czasami dlatego przydałaby sie jakakolwiek lampa zewnętrzna ale gdybym kupował decydowałbym sie chyba na 430EX bo na lepsza mnie nie stac albo 420EX... ale az tyle fotek nie robie więc nie będe szalał za bardzo
Mam jeszcze pytanie rano jak wkladalem baterie to nic sie nie dzialo po nacisnieciu przycisku TEST....
A teraz włożyłem i piszczy bez przerwy ale nie wyzwala zadnego blysku. Obie sytuacje przy lampie nie podpietej do aparatu... Z tym, że baterie wzialem z pilota do TV więc moze sa za słabe i sie nie potrafi zaladować. Słychać ciągły pisk cichy... nie wiem czy podlaczac czy nie
[EDIT] Podłaczyłem wychodzi na to ze dziala tylko laduje sie z 10sektroche slabo blyska moze minimalnie mocniej od wbudowanej a co do tabelki to nie wiem jaki czas ustawiac bo jak dalem iso100 + f.16 dla 4m to czarno bylo dopiero przy iso 400 i f/4 (blyskalem od sufitu ok 1.5m nad moja glowa pod katem 60) zrobilo sie w miare jasno przy 70mm sigmy teraz sprawdze moze na 50 f/1.8 :]