Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: sesja reklamowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
    Witam kolegów, mam mały problem, pewna firma zgłosiła się do mnie z pytaniem czy wykonam dla nich zdjęcia reklamowe produktów którymi handlują. Chodzi o to aby produkty nie miały blików i cieni, w rachubę wchodzi stół bezcieniowy lub namiot. Moje pytanie brzmi jaki sprzęt i gdzie kupić aby wywiązać się z zadania. Jeżeli chodzi o wielkość produktów to: "od zapalniczki do do lampy pokojowej stojącej" Interesuje mnie sprzęt zawodowy "nie z allegro"
    Może ktoś z kolegów zajmuje się taką fotografią i mógłby mi coś poradzić i podpowiedzieć, będę wdzięczy za każdą wskazówkę
    czy będą patrzeć jakim sprzętem robisz fotki? według mnie to efekt się liczy i tyle. Ja bym nie przesadzał z sprzętem bo to nie on zrobi za Ciebie fotki. Dobre efekty można uzyskać stosując nawet tanie wyposażenie, jak to określiłeś 'z allegro'.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Coś już napisał Awatar nero30
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    czy będą patrzeć jakim sprzętem robisz fotki? według mnie to efekt się liczy i tyle. Ja bym nie przesadzał z sprzętem bo to nie on zrobi za Ciebie fotki. Dobre efekty można uzyskać stosując nawet tanie wyposażenie, jak to określiłeś 'z allegro'.
    kolego zdjęcia będę robił u nich na miejscu, więc kupa ludzi się zleci i będą się gapić, a takie gatki że "to fotograf robi...a nie..." to nie wszystko bo zawsze się jakiś fotoamator zjawi i się szemranie zacznie, jak zobaczy statyw za 39,90 i lampę biurkową to będzie po zleceniu, wiecie jacy są ludzie. Sprzęt musi być i basta choćby dla własnego spokoju

canon A-1; FD 50 1,8; canon 5d mk2, minolta 505 si super; EF 24-105; EF 85 1,8; 70-200; 580ex

Domyślnie

IMHO dziwne podejście do tematu, żeby wygląd sprzętu był ważniejszy od efektu.. BTW robiłeś już kiedyś sesję z profi lampami? Bo jeżeli to ma być debiut, zwłaszcza na oczach gapiów, to może być ciężko.. Z własnego doświadzczenia wiem, że łatwo się na początku pogubić z rozstawieniem więcej niż 2 lamp i pomiarem ich światła (według mnie przy pracy z takimi lampami niezbędny jest światłomierz - kolejne koszta). Czy nie lepiej kupić na początek żarówki błyskowe + namiot, wyprosić gapiów z sali i pokazać sam efekt końcowy? W końcu chyba to jest najważniejsze..
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nero30 Zobacz posta
    kolego zdjęcia będę robił u nich na miejscu, więc kupa ludzi się zleci i będą się gapić, a takie gatki że "to fotograf robi...a nie..." to nie wszystko bo zawsze się jakiś fotoamator zjawi i się szemranie zacznie, jak zobaczy statyw za 39,90 i lampę biurkową to będzie po zleceniu, wiecie jacy są ludzie. Sprzęt musi być i basta choćby dla własnego spokoju
    I naprawdę myślisz że ludzie kibicujący tobie będą się aż tak dokładnie znać na markach i cenach używanego sprzętu oświetleniowego?
    W ogóle jakieś dziwne masz podejście... jakbyś miał dostać wynagrodzenie za efektowność a nie efektywność wykonanej pracy .

Uzależniony Awatar asterix
    Miasto
    Londek.. UK

Domyślnie

ja moge po czesci to zrozumiec W UK gdybym wpadl robic zdjecia (robie lazienki i meble, czasem ludzi itp) z 350d + siakies chinskie badziewki do swiecenia to bym dlugo czekal na ich kolejne telefony. Nawet jesli zdjecia byly by fajne to nic nie robi lepszego wrazenia niz wielki aparat, solidny statyw i dumnie prezentujace sie wielkie loga firm na sofboxach itp.

Lustrzanki sie tak rozprzestrzenily, ze co drugi posiada 300tke lub 350tke. Podobnie na paru wiekszych imprach ciezko bylo by mi sie przebic z kitem i mala lustrzanka... Wiecej na tobie wisi to szersza droga do celu (MOWIE o rynku w UK).

Aczkolwiek w Twoim wypadku nie liczyl bym na czujne oczy obserwatorow. Nie sadze by wieksza roznice im robilo obcowanie z halogenami, zarowkami lub pro zestawem BOWENs etc. Wazne, bys wygladal na czlowieka, co wie co robi a zdjecia wygladaly na zrobione przez kogos, kto zna sie na rzeczy.
    Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

disarrays
    Guest

Domyślnie

Robie zdjęcia do gazetek reklamowych/allegro itp. Spokojnie starczają 2 żarówki błyskowe na statywach + namiot. (małe i średnie przedmioty - zestawy obiadowe/garnki etc) Nie wiem czym tu się przejmować.. że ludzie beda się gapić? Ile tych ludzi tam ma być? Poproś o "chwile spokoju", przecież praca ma sprawiac Ci przyjemność, a nie być czymś co frustruje.. nawet z najlepsiejszym sprzętem jak łapki zaczną Ci się trząść to zgubisz przycisk migawki.. nie mówiąc już (jak zostało wspomniane wcześniej) o połapaniu się w kabelkach, rozstawianiu sprzętu itp.
    Fakt - ludzie są różni i a nóż trafisz na jakiegoś pedanta co to sie niby na wszystkim zna. Bądź pewny siebie, uśmiechaj się do ludzi i nawet jeśli nie wiesz, to sprawiaj wrażenie że wiesz co robisz Na początku to skutkuje w 100%, a pozniej i tak połapiesz sie we wszystkim (włącznie z obchodzeniem się ze wścipskimi gapiami)
    A z drugiej strony tak sobie myśle... Ty tam ciężarówką chcesz dojezdzać z tymi wszystkimi softboxami, statywami, plexami czy namiotami? ;-) Zanim bym coś takiego rozstawiła, to zaczełabym zastanawiać się czy nie poprosić o wynagrodzenie za godzine
    Pozdrawiam i życze udanych zdjęć!

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Nie robiłem nigdy takich zdjęć. Ani nie miałem doczynienia z innym oswietleniem niż manualna lampa zewnętrzna. Ale wydaje mi sie, że do małych przedmiotów wystarczy Ci ten namiocik + lampa od tylu/spodu i np z zewnętrznetrznego flesza jakis błysk od sufitu albo pod jakims kątem i powinno być dobrze Bo szczerze mówiąc jakbym mial wyskoczyć z czyms juz w poniedzialek a dostałbym to np w piatek to troche mało czasu na przetestowanie Troche dziwny masz pomysł z ta praca
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów