Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: Obiektywy nudne i nijakie - Wasze rozczarowania

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Zależy co chcesz udowodnić. Nie jest trudne dobranie przykładów na twierdzenie odwrotne.
    1
    2
    To akurat porównanie jest mocno tendencyjne. Zdjęcie z 135 zostało zrobione na jasnym i mocno kontrastowym tle. Z 70-200 odwrotnie. Wyszło jak wyszło. Jaka była odległość w 1 i 2 przypadu od tematu do tła?
    Żeby coś porównać trzeba by zrobić zdjęcia w takich samych warunkach.

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    To akurat porównanie jest mocno tendencyjne. Zdjęcie z 135 zostało zrobione na jasnym i mocno kontrastowym tle. Z 70-200 odwrotnie. Wyszło jak wyszło. Jaka była odległość w 1 i 2 przypadu od tematu do tła?
    Żeby coś porównać trzeba by zrobić zdjęcia w takich samych warunkach.
    Podzielam Twoją opinię. Rozumiem ją tak: Przy ciemnym i mało kontrastowym tle rozmycie tła czy to uzyskane np. 135L przy przysłonie np. 5.6 czy jakimś zoomem 70-300 przy 135mm i f5.6 bedzie w zasadzie nie do odróżnienia.
    Zaś przy jasnym i kontrastowym .... wystarczy pooglądać np. www pbase.com i wszystko jasne
    Wini

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Podzielam Twoją opinię. Rozumiem ją tak: Przy ciemnym i mało kontrastowym tle rozmycie tła czy to uzyskane np. 135L przy przysłonie np. 5.6 czy jakimś zoomem 70-300 przy 135mm i f5.6 bedzie w zasadzie nie do odróżnienia.
    Zaś przy jasnym i kontrastowym .... wystarczy pooglądać np. www pbase.com i wszystko jasne
    Ja za to nie bardzo rozumiem Twoją odpowiedź.
    Znaczy, że przedstawione przez Ciebie przykłady były niewłaściwe, a właściwych trzeba szukać na pbase? Dobrze rozumiem? ;-)

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

He, he... to ja dla odmiany dam linka z wczorajszą zapowiedzią obiektywu, którego na pewno będzie ciężko nazwać "nudnym" 8)

Sigma 4.5mm EX DC Circular Fisheye HSM
    http://www.dpreview.com/news/0711/07...igma45fish.asp
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Ja za to nie bardzo rozumiem Twoją odpowiedź.
    Znaczy, że przedstawione przez Ciebie przykłady były niewłaściwe, a właściwych trzeba szukać na pbase? Dobrze rozumiem? ;-)
    No nie
    Jeżeli moje przykłady są tendencyjne (a są), można sprawdzić np. na pbase na ile jestem tendencyjny
    Wini

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mój typ - mój pancolar 1,8/50 - nie domyka przesłony ponizej 11 - ze starości, a nie mam pineiędzy żeby go dać do nasmarowania

dlatego beznajdzejny
    bo nie mam czasu zanieść do naprawy

beznadziejny ot*, jak ten wątek..

[nie sądziłem że ludzie mogą z nudów takie głupie wątki zakładać.. ]

*ot - takie staropolskie słówko, nie Off Topic :]

in film we trust

Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    [nie sądziłem że ludzie mogą z nudów takie głupie wątki zakładać..
    Jakby to powiedzieć.. może tak ... marudzisz

Wątek fajny. Chyba że wolisz szumach D3, MKII, MKIII, szybkości i precyzji AF, ilości na sekundę, jaki obiektyw do..., czy 1.8 czy 1.4 czy 1.2 czy 100 czy 85 czy 400 czy 450...
    Wini

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie ma nudnych obiektywów, są tylko marudy które nie potrafią wykorzystać tego co mają.
    Jak wam się wasze obiektywy nie podobają to możecie mi je oddać, a ja wam pokażę, że nudne nie są .

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Dla mnie nudne są stałki. Ani to to zuuuuuuuma nie ma, ani nic. Tragedia

Ale za to jakie fajne zdjęcia robią
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Dla mnie nudne obiektywy (ogniskowe) to tzw. typowe szkla, szkła, które oferują wszyscy producenci, czyli takie np. jak 70-300, 70-200, 28-70, 17-xx, 18-xx, dlaczego do ch..ry wszyscy małpują te same ogniskowe? Czy na świecie istnieje tylko jedna manufakturka, która ma gotowce, dla podanych wyżej ogniskowych? Ciekawe szkła to np. Pentax'owskie stałki, szkła (ogniskowe) typu 120-300, 300-800, 15-30, czyli generalnie Sigma, oraz np. Nikonowski 14-35 oraz cała gama staroci na m42.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów