Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

...odbitki zrobione. zrobiłem z tych plików 15x21 300 dpi (wykadrowałem w psie, oryginały miały 72 dpi) - wnioski... poziom szumów mi odpowiada, nawet ten na 6400 jest spoko, nie wiem jakiego szkła używali, czy używali czegoś za wyjątkiem DPP (nie wołałem tych z nnss) ale efekt jest moim zdaniem znakomity! nieco gorzej z szczegółami - wydzje mi się że bez względu na czułość zdjęcia są nieco rozmyte (czy raczej widać mniej szczegółów), zresztą potwierdzają to też inne testy, jak i zdjęcia w necie, wydaje mi się że to jest cena jaką przyjdzie zapłacic przesiadając się z piątki na cropa, ale strata nie jest aż tak wielka
    pozdrawiam
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeden z Forumowiczów zgodził się wypożyczyć mi do testów swoją 1kę. Ponieważ będę mógł ją zabrać do domu, mogę pokusić się o jakieś dokładniejsze porównanie możliwości nowej 1ki z 5D. Jedno, czego nie będę w stanie zrobić, to wykonać takich samych kadrów, nie mam zoomów. Całą resztę, łącznie z wykonaniem dużych powiększeń, testy szumów itp będę mógł zrobić w spokojnych domowych warunkach. Jeśli macie jakieś swoje podpowiedzi dotyczące takiego testu, to piszcie.
    Jarek

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

jedna prosba poszla na PW

-porownanie rozdzielczosci zdjec 1D mk3 vs 5D (nie rozdzielczosc plikow tylko szczegolowosc)
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

wiele osób czeka na takie porównanie...super że chcesz się podzielić efektami, ja szukam aparatu do takich zadań jak Ty więc wyniki testu bardzo mnie interesują
    1) szukam zdjęć (mogą być rawy) np. twarzy zrobionych na iso 100, 1600 i wyższej bo z tych korzystam i chodzi mi również o szczegółowość, pewnie już nie masz 24-70, ale gdyby to chętnie widziałbym zdjęcia właśnie z niego
    2) zdjęcia wnętrza kościoła (lub innego ciemnego obszernego pomeszczenia) na wyższym iso
    3) sprawdzenie szerszego zakresu tonalnego w światłach (np suknia młodej)
    ...a najlepiej weź aparat na wesele i plener wówczas ocenisz całokształt
    pozdrawiam
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na pewno nie zabiorę ze sobą czyjegoś sprzętu na imprezę. Choćby dlatego, że nie po to ktoś kupował sobie drogi sprzęt, żebym ja mu go teraz używał.
    Testy szumów i szczegółów na pewno zrobię (mam dwa włochate modele, idealne do tego celu), postaram sie też jakoś wyłapać te same kadry w dwóch puchach.
    Jarek

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

a ceny lecą na łeb na szyję dziś już 11999 brutto w dużym sklepie internetowym:-D ...
    CANON...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    jeżeli 1mk3 robi z topowymi szkłami takie http://www.pbase.com/zasi/image/85859381 zdjęcia to ja dziękuję.....zostaje przy 5... i dokupię 50 1,2 może af mi sie nagle poprawi
    a teraz sprawdz jakiej wielkosci jest obrazek i ile zajmuje (900x600 px i 50kb) lol, przeciez widac golym okiem ze kompresja taka ze tego nie da sie nazwac pikselami tylko wielkimi widocznymi kwadratami, nie wiem ile to bedzie procent jakosci dla takiej wielkosci - stawiam ze cos okolo 15%, czyli do 100% daleka droga. polecam eksperyment wódka czysta 15ml na dnie jednej szklanki i tyle samo wodki czystej z 85ml wody - ktore bardziej wykreca twarz?
    Ostatnio edytowane przez MalFunkTion ; 15-01-2008 o 18:51
    EOS 400d/BG-E3/kit/Canon 10-22 3.5-4.5/ Sigma 18-50 2.8 EX DG/Canon 70-200 F4 L/ Sigma 24-135 2.8-4.5/velbon sherpa 600r
    www.djmal.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Na pewno nie zabiorę ze sobą czyjegoś sprzętu na imprezę. Choćby dlatego, że nie po to ktoś kupował sobie drogi sprzęt, żebym ja mu go teraz używał.
    Testy szumów i szczegółów na pewno zrobię (mam dwa włochate modele, idealne do tego celu), postaram sie też jakoś wyłapać te same kadry w dwóch puchach.
    Powiedz kiedy to podskoczę i dam obu puszkom zbić tyłek 40D

Jaya
    Guest

Domyślnie

Witam.
    Odnośnie szumów 1DsIII.
    Nie jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale wydaje mi się że jest ok. Oto link do katalogu ze zdjęciem nocne.jpg http://www.photoslink.eu/1ds ; ISO 1600 poziom redukcji szumów C.Fn. II -Auto. obj. 70-200L Fotka niestety z ręki ale w miarę ostra. Av4.0 Tv 1/45 f plik jest w oryginalnych rozmiaracg. JPG comp; minimalna.

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaya Zobacz posta
    Witam.
    Odnośnie szumów 1DsIII.
    Nie jestem przewrażliwiony na tym punkcie, ale wydaje mi się że jest ok. Oto link do katalogu ze zdjęciem nocne.jpg http://www.photoslink.eu/1ds ; ISO 1600 poziom redukcji szumów C.Fn. II -Auto. obj. 70-200L Fotka niestety z ręki ale w miarę ostra. Av4.0 Tv 1/45 f plik jest w oryginalnych rozmiaracg. JPG comp; minimalna.
    wszystko pięknie tylko wątek jest o mk3 anie mk3 ds.....ale dzięki za chęci, czekamy na wnioski kolegi Jarka:smile:
    CANON...

Strona 14 z 22 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów