Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

tak było...
    Cytat Zamieszczone przez [I
    (oskarkowy)To ja się przyznam. Miałem ogromną ochotę sprzedać jedną 5tkę i kupić nowego marka. Pobawiłem sie chwilę tym karabinkiem i mój zamiar tylko się wzmocnił. Opamiętanie przyszło dopiero w domu, gdy włożyłem kartę z zabawy do czytnika.
    Dla klientów robię praktycznie tylko 20x30 i raczej nie zamierzam popełnić zawodowego samobójstwa. 5D jednak sprawdza się w tym wypadku zdecydowanie lepiej szczególnie, gdy trzeba trochę przykadrować.
    W efekcie zostaję na razie przy moich 5tkach, (...) A przy okazji udowodnię sobie, że nie jestem jeszcze tak do końca chory na to, na co cierpi większość czytających te słowa[/I]
    ...tak jest
    oskarkowy;411096]Biorę małego. Jak będę potrzebował jakości, to zostawiam sobie jedną 5tkę. A przy szybkiej pracy, 1dIII na pewno się sprawdzi.
    Myślałem nad 1DsII, ale uznałem, że przy tym co robie, to hobbystyczne kolekcjonowanie pixeli nie ma sensu. Bo klienci na pewno tego nie zobaczą na odbitkach 20x30cm.
    A 1DsIII w ogóle nie wchodził w grę, raz, że na co mi takie pliki, dwa, że mnie na niego nie stać.

ilu z nas przechodzi podobne rozterki co AUTOR powyższych wątków?
    Jarku co wpłynęło na zmianę planów, co Cię przekonało do zakupu mk3?
    Też chcę (muszę:-) ...) kupić 1dynkę (mk3), zwłaszcza że od kilku dni mam do zabawy 1 ds2 i af bardzo utwierdza mnie w tym przekonaniu , tylko boje się, utraty jakości, a niestety 5D zostawić nie mogę, muszę wybrać....
    czekam z niecierpliwością na porównanie w praktyce tych 2 korpusów, zwłaszcza że będziesz je używał jednocześnie, w podobnych sytuacjach co ja, a Twoje wnioski były by wiarygodnym podsumowaniem tego wątku.
    .....a to wyłapywanie fragmentów wypowiedzi niech nie świadczy o moich powiązaniach z odpowiednimi służbami tylko o czytaniu tekstu ze zrozumieniem
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ech.. czułem, że to sie tak skończy

Różnica obrazu oczywiście jest. Jednak na odbitkach 20x30/300dpi już wcale nie tak wielka. Trochę mnie to zdziwiło, ale faktycznie nie jest to taki problem.
    Większe różnice widziałem na ekranie, ale to papier jest dla mnie ważniejszy.

Niestety nie mam tych samych kadrów zrobionych oboma puszkami i powiększonych na papier, ale jak się dłuższy czas pracuje na jednym, to różnice czegoś nowego od razu widać.

Praca AF jest magiczna. Na tyle, na ile udało mi się przez chwilę zorientować, to ta puszka się nie myli. Co w 5D nie zawsze jest tak oczywiste. A gdy chce się pracować na f/2 - f/2.8 przy szybkich zdjęciach, to znaczenie tej precyzji jeszcze wzrasta.

Do tego pojawia mi się coraz więcej zleceń, gdzie wielkość pliku i rozdzielczość nie są najważniejsze. Jakieś imprezy firmowe itp. Tutaj ten karabinek będzie jak znalazł.

Co jeszcze zdecydowało? Każdy, kto pracuje na 5tkach, a nie chce się przesiadać, niech nie bierze 1ki w rękę. Ta puszka uzależnia, AF nie ustawia, tylko jest ustawiony, shutter lag nie istnieje. Sama wygoda.

Gorzej z klawiszologią, tutaj niestety trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. Ale coś za coś. Nauczyłem sie tak pracować, żeby nie myśleć o nastawach, tylko o tym, co chcę mieć. Teraz pewnie będę musiał sporo się nakombinować pracując na dwóch różnych mnożnikach ze stałkami.

A tak naprawdę, to chcę mieć nową zabawkę. Tylko nie mówcie mojej żonie
    Jarek

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ech.. czułem, że to sie tak skończy
    (...)
    Praca AF jest magiczna. Na tyle, na ile udało mi się przez chwilę zorientować, to ta puszka się nie myli. Co w 5D nie zawsze jest tak oczywiste. A gdy chce się pracować na f/2 - f/2.8 przy szybkich zdjęciach, to znaczenie tej precyzji jeszcze wzrasta.
    (...)
    Co jeszcze zdecydowało? Każdy, kto pracuje na 5tkach, a nie chce się przesiadać, niech nie bierze 1ki w rękę. Ta puszka uzależnia, AF nie ustawia, tylko jest ustawiony, shutter lag nie istnieje. Sama wygoda.

Gorzej z klawiszologią, tutaj niestety trzeba się uczyć wszystkiego od nowa. Ale coś za coś. (...)
    A tak naprawdę, to chcę mieć nową zabawkę. Tylko nie mówcie mojej żonie
    ja niestety nie mam możliwości pomacania 1dmk3 ale na podstawie krótkiego romansu z mk2 ds pod zacytowanymi wyżej się podpisuję obiema ręcami...
    guzikologia okropna, zwłaszcza podgląd i powiększanie zdjęć w starym deesie to nieporozumienie, zresztą generalnie guzikologia we wszystkich canonach jest do d...od 2 lat się jej uczę i nauczyć się nie mogę
    zapytam jeszcze czy robiłeś coś na 3200 i 6400 - czy są używalne do 10/15 (z reportażu oczywiście)
    dzisiaj oddaję ds-a, żona pomacała pokiwała głową z podziwu może dzięki temu będzie ją łatwiej przekonać do zakupu nowej zabawki he he he
    CANON...

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kusy Zobacz posta
    ja niestety nie mam możliwości pomacania 1dmk3 ale na podstawie krótkiego romansu z mk2 ds pod zacytowanymi wyżej się podpisuję obiema ręcami...
    guzikologia okropna, zwłaszcza podgląd i powiększanie zdjęć w starym deesie to nieporozumienie, zresztą generalnie guzikologia we wszystkich canonach jest do d...od 2 lat się jej uczę i nauczyć się nie mogę

czy ja wiem.. jak juz w to wejdziesz to nie chce ci sie zmieniac.. ja w analogu robilem EOS 3 i 1V wiec jak przechodzile na cyfre i zobaczylem te obrotowe tarcze, i tunelowe wizjerki to zapłakałem ... a teraz czekam na moment gdy 5D bedzie tylko od widoczkow a 1D# od reporterki..
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kupiłbym 1d mk III jeszcze dzisiaj. ale jak pomyslę, że muszę przemnażać swoje ukochane, przećwiczone szkła, przechodzi mi ochota. ubytek jakości względem 5d bym przeżył, ale cropa jakoś nie mogę ??:

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

...oczywiście moje zdanie n.t. guzikologi jest zupełnie subiektywne i zupełnie IMHO najbardziej przemawiają do mnie pokrętła ale to się już nie wróci:sad: zato grip h oraz w są rewelacyjne ......
    CANON...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na forum jest kilka osób z różnych części kraju, które mają tą puszkę. Sam przed zakupem będę starał się namówić któregoś z warszawskich posiadaczy na spotkanie przy kawie (teraz wszyscy wpisują sobie szybko mój telefon z adnotacją: "nie odbierać")

zapytam jeszcze czy robiłeś coś na 3200 i 6400 - czy są używalne do 10/15 (z reportażu oczywiście)
    Nie sprawdzałem w tych czułościach. Potrafię sobie poradzić w każdych warunkach do max 800, wyższe czułości na razie są nie dla mnie.
    Co do guzikologii: miałem EOS3, więc część fotograficzną znam. Ale części elektronicznej będę się jednak musiał nauczyć.
    Jarek

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

mało dziś klientów więc przeglądam net w poszukiwaniu dobrych zdjęć z 1mk3 i...jakoś nie mam szczęścia by trafić na coś co by mnie powaliło (kilka wątków wcześniej też wyłowiłem rodzynek) ot nowe kfiatki http://www.pbase.com/thatcherphotography/image/83170191......
    CANON...

Początki nałogu Awatar TOPOL
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Wiesz, tak spieprzyć zdjęcie błyskiem to i Hasselem możesz

Miłe dla oka (jak dla mnie) jest to skośnookie (ale ja w ogóle mam słabość do skośnookich )

http://www.pbase.com/3e1211/image/91486304

Bywalec Awatar kusy
    Miasto
    andrychów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOPOL Zobacz posta
    Wiesz, tak spieprzyć zdjęcie błyskiem to i Hasselem możesz

Miłe dla oka (jak dla mnie) jest to skośnookie (ale ja w ogóle mam słabość do skośnookich )

http://www.pbase.com/3e1211/image/91486304
    w końcu znalazłem http://www.robgalbraith.com/bins/mul...8738-8908-8909 (u żródeł niemalże), pewnie wielu już widziało ale wielu może jeszcze nie, super opracowane i zdjęcia, które pokazują klasę ....
    jutro zrobie je na labie i będę mógł w realu ocenić jakość 6400, a inne porównać do 5d
    pozdrowienia
    CANON...

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów