Miałem 5D, mam Mk III a moja recepta ( i plan) jest taki: jak wyjdzie 5D Mk II dokupić go jako drugą puszkę co stworzy miły duet do zadań specjalnych![]()
Jedyny sensowny plan jesli ktos chce dobra puszke z pewnym AFem to jest Nikon D3 w cenie 13 tysiecy moze i mniej w USA oczywiscie. Ja po prostu nie wierze, ze Canon w podobnej cenie zaoferuje swoim uzytkownikom puszke FF z tak dobrym ukladem AF. Niema sie co nawet czarowac. Nawet ten nieco podliftingowany AF z 40D to jest lekkie dno jesli ktos ma chociazby ambicje
fotografowac male ruchliwe dzieci z jasna optyka o malej GO. Nie spodziewalbym sie cudow w przyszlym roku dla posiadaczy obecnych 5tek.
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
pomysl chwile, musieliby wsadzic do nastepcy tego 5D czy innego 3D AFa z topowej jedynki. Nigdy tak sie nie stanie. Sporo sie interesowalem i jestem w stanie sie raczej zalozyc, ze w koncu oficjalnie ludzie potwierdza to, ze D3 ma uklad AF rywalizujacy z Canonowskimi 1 pelnoklatkowymi. Osobiscie mnie wystarczy to co widzialem w takim D200... no coz niema o czym nawet dyskutowac. Dla jednych wazne sa megapiksele, live view, czyszczenie matrycy, wiekszy LCD itp. Dla innych to wszystko to *******y i tak naprawde w lustrzance obok optyki drugi decydujacy parametr to AF. Wymagania rosna w miare poszerzania wachlarza uprawianej fotoreporterki. O ile kiedys takie 5D swietnie mi wystarczalo o tyle teraz wiecej na niego narzekam niz sie nim ciesze, bo jestem mocno ograniczony wlasnie lipnym ukladem AF. A jakos nie mam ochoty wydac 25 tysiecy za lepszy AF dostajac w zamian 16 czy 22 Mpx ktore do niczego mi nie sa potrzebne. Tak pewnie mysli sporo osob. Przesiadka z systemu na system niesie sporo wyzeczen i niestety wydatkow oraz strat. Na chwile obecna nastepca 5D jest D3i nie sadze, zeby to sie zmienilo przez najblizszy rok. Chociaz chcialbym sie mylic.
Roger
Marcin "Roger" Pojałowski
GG: 27797
EOS - conditio sine Kwanon...
Dygresje w sprawie "Zespołu napięcia przednowopuszkowego" (termin paramedyczny - nazwa stworzona by Viracocha - pozdrowionka![]()
a ja mam nadzieję, że się myliszczekam na swoją docelową puszkę (po zawodzie związanym z z AF w 5D) w czerwonym systemie - cenowo i funkcjonalnie konkurującą z D3 ...
.. skoro już "wlazłem" w system canona (pół roku temu) zainwestowałem w szklarnię - to byłoby idiotyzmem sprzedawanie teraz wszystkiego i powrót do N., tylko dlatego, że pojawił się D3...
ok- to sobie pomarzę
- jeśli z definicji (?) następca 5D ma mieć gorszy AF od D3 - to może wypuszczą 1d mkIIIn
z 16 lub choćby 12MP (a niech sobie zaoszczędzą i wsadzą tam nawet obecną matrycę z 5D - mi wystarczy
) .... to w sumie takie nierealne nie jest (przypomnę 1d mkII - I04 - 1d mkIIn - VIII05 - czyli 19 miesięcy różnicy - może teraz enka pojawi się wcześniej?)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...kontynuując wcześniejszą myśl - upgrade mkIII do enki z nieco większą matrycą byłby świetną odpowiedzią na D3... także cenową
EDIT: Upgrade do "N" nierealny? Za wcześnie? Nie znam aż tak dobrze historii canona - ale pamiętam "numer" w niższym segmencie z nikonem - listopad 2006 d40 (6MP) - a już w marcu 2007 upgrade do d40x (10MP) - swoją drogą niezła kucha- i było to wymuszone doskonała sprzedażą 400D
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 14-11-2007 o 19:33 Powód: Automerged Doublepost
Tak sobie czytam, czytam i się dziwuje. "Stary głupi" analogowy EOS 3 ma AF który "z ruchliwymi dziećmi" (oraz zwierzakami - dopisek mój) sobie ładniutko radzi, a tu Ty relacjonujesz kłopotliwość AF w konstrukcji o naście lat nowszej.
Zastanawiam się czy rzeczywiście nastąpił regres po ucyfrowieniu, czy też regres objął, ale.. użyszkodników.. 5D w łapach nie miałem, natomiast 3ke analogową jak najzupełniej, i długo, więc omamów względem pracy AF raczej mieć nie powinienem.
Canon EOS 300D | Canon EF-S 17-85 IS | Manfrotto 479-4B | 234RC | PowerShot A95