Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja się oskarkowemu nie dziwię. Sam mam zamiar zmienić korpus typu xxD na tego Marka (bo na 1Ds mnie nie stać). AF piątki czasami po prostu nie daje rady. Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    Tylko rewelacyjny układ w następcy 5D może spowodować zmianę zdania.
    Uklad nie bedzie lepszy niz w 40D a z tego co pisza posiadacze, to rewelacji raczej nie ma (glownie poprawa bocznych punktow AF'a).

A miedzy Bogiem a prawda, to nawet dobrze, ze na Ds'a Cie nie stac. Zakup 2 body 1D Mark III i nowej piatki, to lepsze, bardziej ergonomiczne i finansowo korzystniejsze rozwiazanie
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 13-11-2007 o 14:34

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wy naprawdę nie widzicie różnic w ilości szczegółów na tym teście od Pikczera?
    Na tych wycinkach dokładnie widać, że 5D daje sporo lepszy obraz. Sęk w tym, że 1ka ma trochę inne zadania. Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.
    Ja bym się zgodził, że różnice są ale na prawdę na tych zdjęciach nie widać jakiejś istotnej przewagi. Podejrzewam że można sobie wymyślić warunki w których jedna (AF) lub druga (matryca) puszka da wyraźniejszą przewagę ale na tych obrazkach tego nie widać.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Darmstadt

Domyślnie

polecal bym sie wstrzymac z opinia do lutego na kiedy spodziewany jest nastepca 5D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Uklad nie bedzie lepszy niz w 40D a z tego co pisza posiadacze, to rewelacji raczej nie ma (glownie poprawa bocznych punktow AF'a).
    Wg mnie 40D ma sporo pewniejszy AF i centralnym i bocznymi punktami niż 5D. Ale tylko kilka razy robiłem 5D... choć pojawiły się już pierwsze opinie posiadaczy obu (potwierdzające to co piszę).

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawności AFa nie da się ocenić po fotach z sieci, bo użytkownik nawet najbardziej pudłującej puszki nie wstawi nieostrych zdjęć :-)

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzanka Zobacz posta
    polecal bym sie wstrzymac z opinia do lutego na kiedy spodziewany jest nastepca 5D
    a skad wiesz ze ma cos byc w lutym ? cos pewnego ? bo do lutego mam zamiar cos miec a wolałbym kupic cos tanszego niz 1ds III i dokupic szkielek
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Jeśli chodzi o AF - to jest przepaść - przed momentem żonglowałem 1D z 85L i 5d z 85L na zmianę, robiąc typowo domowe fotki.....na środkowym punkcie w 5D jest bardzo dobrze jakieś 8 na 10 strzałów jest oki, w 1D 10 na 10, Ale boczne punkty przy słabym domowym świetle to już kaplica w 5D przy tym szkiełku słabość tego korpusu w tym aspekcie strasznie się obnaża, praca na bocznych punktach z 1D nie sprawia żadnych problemów, nawet nie korzystam z podglądu aby sprawdzić czy nie ma mydła, bo wiem że trafia niemal zawsze.

Pzdr.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Ale dlaczego?
    Głownie chodzi o szybkość i precyzję. Często mam jakieś zlecenia w teatrze, czy imprezy firmowe, gdzie ważniejsze od jakości zdjęcia jest to, czy w ogóle jest ostre i trafione (a nie ma czasu na powtórkę), czy czas reakcji aparatu, gdzie coś szybko się dzieje. A do tego mam tę komfortową sytuację, że jeśli naprawdę będę potrzebował JAKOŚCI, to wyjmę z torby 5d.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja bym się zgodził, że różnice są ale na prawdę na tych zdjęciach nie widać jakiejś istotnej przewagi. Podejrzewam że można sobie wymyślić warunki w których jedna (AF) lub druga (matryca) puszka da wyraźniejszą przewagę ale na tych obrazkach tego nie widać.
    Tylko pamiętaj, że jeśli poskładasz te wszystkie małe wycinki jeden do drugiego, to zbierze się coraz więcej różnic na korzyść 5d. Oczywiście są to warunki ekstremalne, które trafiają się niezbyt często. Mimo wszystko różnice są i na pewno będą sie pogłębiać, jeśli będzie sie cokolwiek wyciągało na siłę z rawa.
    Jarek

Domyślnie

nie wiem co chcecie osiągnąć w tym porównaniu.
    Sami wiecie że oba aparaty mają zupełnie inne przeznaczenie.
    Mam 5D i wiem że AF na bocznych punktach nie jest dość sprawny, szczególnie w kiepskich warunkach oświetleniowych. (pisał o tym Vitez i Towersivy).
    Na nic niskie szumy jak zdjecie będzie nieostre. Tam gdzie potrzeba pewności AF i otrzymać ostre zdjęcie w ruchu lub w trudnych warunkach należy posiadać 1dynkę.
    Jak ktoś większości robi zdjęcia w dobrym oświetleniu, lanshafty, studio, gdzie nie ma wielce dynamicznych scen z powodzenim zadowoli sie tym co oferuje 5D. Może i puszka już nie pierwszej świeżości ale ciagle daje radę.
    Sam zastanawiałem się nad zmianą na 1-dynkę ale stwierdziłem że przy moich zdjęciach nie wykorzystam tego superszybkiego i dokłanego AF-u....
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów