Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 213

Wątek: 1D Mark III vs 5D - szumy

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Znowu cegly, cropy, testy. Nuuuda. Zdjecia jakies moze??
    Coz - jak dotad nikt z szacownych posiadaczy tych 2 body nie pokusil sie o zrobienie kilku zdjec i pokazanie ich ludziom. Oczywiscie pisza, ze piatka mniej szumi, ze obraz lepszy itp itd. ale na tym sie konczy.
    Stad postanowilem zamiescic ten link, gdyz moze to komus pomoze w wyborze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    szkoda tylko ze 5D nie ma ISO 6400 tak jak 1D III ale ponoć ma wyjść następca 5D w lutym, wtedy będzie można porównywać aparaty ponieważ 5D ma już swoje lata
    I co z tego że ma swoje lata? Ten test pokazuje, moim zdaniem, że mimo lat nic mu nie ubyło. Bo jak inaczej rozumieć fakt, że hit tego sezonu pod względem jakości zdjęć produkowanych przez matrycę raczej nie ma czym się pochwalić wobec 5D. Ten aparat zaczyna być jak wino - im starszy tym bardziej okazuje się, że lepszy... Trochę to przypomina analogową "5" - po niej wyszło wiele świetnych aparatów, ale piątka zawsze była piątką.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Posiadacze 5d stali się dzięki Tobie Pikczer oraz porównaniu z 1 D III chyba bardziej dumni ze swojego sprzętu :wink: .Wnikliwie przyjrzałem się fotkom obu puszek i jak dla mnie te z 5D charakteryzują się minimalnie ale jednak lepszą rozdzielczością ( nie ukrywam ,że mnie posiadacza 5d to ucieszyło )

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O tym, że 5D robi lepsze zdjęcia pisałem już ponad pół roku temu, gdy tylko dorwałem 1D Mark III na targach w Łodzi i miałem okazję porównać te korpusy na tych samych szkłach w tych samych warunkach (były nawet jakieś zdjęcia wklejane). 1D ma za to zdecydowanie lepszy AF, no ale to chyba oczywiste
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    1D ma za to zdecydowanie lepszy AF, no ale to chyba oczywiste
    No wlasnie - i to jest moim zdaniem podstawowa roznica a nie ISO, ktorej niestety ale zadne testy nie pokaza.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mnie raczej dziwi to, że mimo mniejszych pikseli różnice w obrazie są tak małe. Jednak lata swoje robią. Z drugiej strony 5-tka to jak na cyfrę już staroć i ciągle się broni. Dużo ciekawsze będzie dla mnie porównanie Nikon D3 - Canon 5D?
    W sumie z tego porównania wynika, że jak naprawią ten AF w Marku i stanieje jak zapowiadają to nic tylko kupować .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-11-2007 o 01:58
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wy naprawdę nie widzicie różnic w ilości szczegółów na tym teście od Pikczera?
    Na tych wycinkach dokładnie widać, że 5D daje sporo lepszy obraz. Sęk w tym, że 1ka ma trochę inne zadania. Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.
    Jarek

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Żeby było śmieszniej, sprzedaję zaraz jedną ze swoich 5ek, żeby się przesiąść na ten bardziej szumiący i mniej szczegółowy aparat.
    Ale dlaczego?

Smile

Tak a propo szumów i szczegółów.
    Paolo Pellegrin robi zdjęcia, na których szumy są wysokie, ale jakie ujęcia i teamty!
    http://www.magnumphotos.com/Archive/...lo%20Pellegrin

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kenso Zobacz posta
    Tak a propo szumów i szczegółów.
    Tak a propos, to chyba nie jest najlepsze miejsce zeby zamieszczac takie "udowadniania", gdyz nie taki cel watek ten za soba niesie.

ps
    dla mnie, to mozesz nawet Zenitem zdjecia robic, dlatego jak kogos nie interesuje takie porownanie, to niech nie zasmieca watku.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 13-11-2007 o 12:58

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów