Miałem ten aparat i jak tylko pojawił się model 10D szybko go wymieniłem starając się jak najszybciej o nim zapomnieć. Tragedia z AF.
Miałem ten aparat i jak tylko pojawił się model 10D szybko go wymieniłem starając się jak najszybciej o nim zapomnieć. Tragedia z AF.
R5mk2 | RF 24-70 f/2.8L | RF 70-200 f/2.8L | RF 100-500 f/4.5-7.1L | RF 1.4x | 580EX-II
www.epwa.pl IG IG
nie bylo mowy o 300D ale dla zobrazowania cen uzywek dopisze ze sprzedalem pare dni temu w pelni sprawne body z akcesoriami za 710 zl
Canon 30D
Fakt, nie było :-) To co przemawia za D60 w porównaniu z 300D to:
- drugie kółko nastaw
- lepszy wizjer
- nieco solidniejsza obudowa
- możliwość wyboru trybu pomiaru światła oraz trybu pracy AF,
Cała reszta, łącznie z pracą rzeczonego AF, jest zdecydowanie lepsza w 300D.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
D60 to już raczej historia, co stwierdzam z przykrością jako były użytkownik. Jeżeli jednak cena będzie dobra to ma on jedną genialną zaletę nie wspomnianą wyżej:
Podepniesz do niego stare sigmy, które nie działają z nowszymi dslr, od 300d wzwyż. Masz tu niezły wybór:
doskonałe stałki 24/2,8mm, 90/2,8mm macro, 300/4 hsm, 400/5,6
niezłe zoomy 21-35/3,4-4,5; 28-70/2,8; 20-210/2,8 (wersje przed EX) i wiele innych
i to za bezcen, bo nie działają z nowszymi.
Pozdrawiam,
KL
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
Miałem i używałem D60. Jest całkiem niezłym aparatem, jedyna wada to cienki AF no i nie polecam robienia zdjęć w JPG. ISO ograniczone do 1000 nie przeszkadza.
I jedna zasadnicza zaleta, o której wspomniano wcześniej. Działają wszystkie stare obiektywy nie Canona.
Jeżeli cena byłaby poniżej 1000 zł - weź go, i będziesz zadowolony.
Witam, spiesze sie podzielic najnowszymi odczuciami dotyczacymi "najstarszego" sprzetu.
Oto jestem oczarowny D60ale od poczatku , swoja przygode z fotografia zaczolem przeszlo 10 lat temu od systemu CONTAXa, potem jakies tam inne dziwa, przez FD az do CANONA EF - powod latwosc zakupu szkiel, dosc dobre parametry optyki.
Po kilku latach ( jakies lat temu 5 czy 6 moze ) kupilem EOS 10D jako moja 2 lustrzanek cyfrowa - po nieodzalowanym E20p - no i zafascynowalem sie .. wiadomo fanie sobie popstrykac bez ograniczen w ilosci materialu. W zeszlym roku zdecydowalem sie na przesiadke na ... 400d z powodu lecacych na leb cen sprzetu - w mojej glowie nadal strata wartosci 10d byla dominujaca - i akceptowalnej zdawac sie moze jakosci, Czar 10mpx-ow zadzialal. I wszystko bylo fajnie... zycie z nowa malutka puszeczka, wygodna dosc, i robiaca calkiem fajne fotki az mnie podkusilo. Kupilem sobie starego D60 ( wczesniej uzywalem tez jakis czas 1D ) i nagle okazalo sie, ze D60 jest wspaniale!
Przy tych samych obiektywach ( 50/1.4 i 70-200/2.8 L ) ostrosc na lepszym poziomie, aberacje chromatyczne mniejsze. oczywiscie przy 800ISO na d60 robia sie schody i widac cos jakby banding - choc nie tak koszmarny jak w 1d ze starym softem - ale bardziej jak iprzeplot ale to tylko na jednej fotce zaowazylem - generalnie jestem oczaroway korpusem ze wszystkimi jego ograniczeniami i minusami oraz jednym a raczej 2 plusami - ostrosc generowanego obrazu i plastyka . czy ktos tu jeszcze uzywa D60 ?
tomsz
ps. ha efektem zachwytu nad D60 bylo pozbycie sie 400D - dla niedowiarkow to moze jakis argument
A ja używam jeszcze starszego modelu bo D30 i jestem zadowolonyWprawdzie myślę o zmianie na 400D lub 40D ale to bardziej z chęci posiadania czegoś nowego niż z faktycznej potrzeby
![]()
Tez sie zastanawiałem nad d60, ale finalnie kupiłem 20d za 1600 (z pudłem, kablami, kartą 1gb i plecakiem)
1200 za ten aparat to bardzo wygórowana cena.
myslałeś moze o 10d? bardzo podobny, ale iso do 3200
Pozdrawiam
Paweł
EOS 20d, EOS 300, Tokina 20-35/3.5-4.5, EF 50/1.8, EF 28-80/3.5-5.6 II, 380 EX, Metz 44 af3, Zenit 412DX, Zenitar 50/2, statyw i chęci do nauki
witam
potrzebuje opini o w/w sprzecie - dosc pilnie, model z tego co sie od razu rzuca w oczy nie pierwszej swiezosci, ale bede wdzieczny za opinie osob ktore z nim pracowaly. wady/zalety
dzieki