Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Polaryzacyjny na "stałe"?

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Polaryzacyjny na "stałe"?

Witam, bardzo pasuje mi zostawic filtr polaryzacyjny na jednym obiektywie na stale, to standardowy zoom. Jakim zdjeciom szkodzi filtr polaryzacyjny , pomijajac swiatlo?
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Każdy filtr, nawet z dobrymi powłokami to jednak ryzyko odblasków i "duszków" na zdjęciach, z kolei osłona przeciwsłoneczna utrudnia kręcenie polarem. A przyciemnienie jest dość konkretne.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A jaki jest sens noszenia na stałe założonego polara? Bo ja prawdę powiedziawszy takiego nie widzę.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Jest sens noszenia polara na stałe, jeżeli wykorzystujesz go do większości zdjęć (krajobrazy, samochody, itp.)
    Wady:
    - "ciemność widzę..."
    - zdjęcia, gdzie odbicie jest efektem pożądanym (przykład z google: http://z.about.com/d/goamsterdam/1/0...reflection.jpg). Oczywiście można po prostu kręcić polarem...
    - za Saurusem: odblaski, itp.
    Ostatnio edytowane przez korona-pl ; 11-11-2007 o 22:28
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Jest sens noszenia polara na stałe, jeżeli wykorzystujesz go do większości zdjęć (krajobrazy, samochody, itp.)
    I najlepij tylko w dobrym świetle, bo inaczej to d..a, trzeba go zdejmować.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek23 Zobacz posta
    Jakim zdjeciom szkodzi filtr polaryzacyjny , pomijajac swiatlo?
    Pozdrawiam.
    Spojrzałem na Twoje portfolio i doszedłem do wniosku, że z zamontowanym polarem na stałe tego typu zdjęć nie zrobisz, chyba ze na wysokim ISO...
    Pozdrawiam

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Spojrzałem na Twoje portfolio i doszedłem do wniosku, że z zamontowanym polarem na stałe tego typu zdjęć nie zrobisz, chyba ze na wysokim ISO...
    I nie mam zamiaru takich fot robic obiektywem z polarem, tylko krajobrazy lub jakies wycinki terenu, ew. ludzie . Ale nie macro i zdjecia typu jak na folio.

Bywalec
    Miasto
    Cieszyn / Turyn

Domyślnie

Mnie polar czasem męczy - głównie w sytuacjach, kiedy muszę go szybko zdjąć/założyć/ustawić (osłona przeciwsłoneczna ;/). Obecnie studiuję za granicą i różnorodność fotek czasem daje w kość - wiadomo, raz znajomi, raz architektura, krajobrazy lub zwierzęta. Przy krajobrazach jest o tyle dobrze, że nic Ci się nie rusza, ale w pozostałych sytuacjach polar odpada. Jeśli tylko takie foty chcesz robić, to nie widzę przeszkód.
    Pozdrawiam

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nol Zobacz posta
    Mnie polar czasem męczy - głównie w sytuacjach, kiedy muszę go szybko zdjąć/założyć/ustawić (osłona przeciwsłoneczna ;/). Obecnie studiuję za granicą i różnorodność fotek czasem daje w kość - wiadomo, raz znajomi, raz architektura, krajobrazy lub zwierzęta. Przy krajobrazach jest o tyle dobrze, że nic Ci się nie rusza, ale w pozostałych sytuacjach polar odpada. Jeśli tylko takie foty chcesz robić, to nie widzę przeszkód.
    Pewnie wywolam burze, polar jest do EF 24-105L

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na kilku obiektywach mam zazwyczaj zakręcony polar ale zawsze, prędzej czy później go odkręcam bo, mimo tego że używam obecnie 40D, w którym bez obawy o nadmierne szumy można ustawić sobie ISO 800 czy 1000, najzwyczajniej brakuje mi światła :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów