Wiesz, no ja stwierdziłem, że owszem fajne szkła = lepsze zdjęcia i komfort pracy, ale dla amatora, który będzie robił zdjęcia dla przyjemności to nie wydam 2000zl na obiektyw.
Po coś produkuje się te tańsze szkła - właśnie dla ludzi takich jak ja, którzy choć bardzo lubią fotografować to nie mają środków na drogie obiektywy. Mi zależy ogólnie na przyrodzie czyli krajobrazach i ptaszkach więc potrzebuje szeroki i zoom.
Postanowiłem pójść na kompromis i kupić oba za około 1500zł. Nie są to najtańsze z możliwych, ale też nie seria profesjonalna, która jest dla profesjonalistów (tudzież maniaków lub ludzi z zasobnymi portfelami) a nie amatorów. Choć lubię robić zdjęcia to nie będę kupował obiektywów w cenie dobrej klasy telewizora bo mnie po prostu na to nie stać. (nawet by kupić 30D sie trochę zapożyczam). A jeśli chciałbym kupić dobre obiektywy to by to trwało z 2 lata na jeden obiektyw, bo przecież mam też inne wydatki( i tak szeroki kat kupie pewnie dopiero latem).
Na razie kupię 30D bez kita, w zamian kupuje 50 1.8 i któryś tele-zoom z tych co podałem. Do tego dokupię Tamrona 17-50 2.8 i dopóki nie dostanę intratnej pracy w jakiejś fajnej firmie to musi mi wystarczyć. A piszę w tym temacie bo nie widzę sensu by otwierać każdy temat na każde moje pytanie. Szczególnie, że w temacie było słowo obiektyw więc chce też radę o obiektywie
Pozdrawiam![]()