jak sie przesiadalem z analogowej trzysetki stalem przed dylematem: 20D, czy 350D+jakies szklo. wybralem druga opcje. ani 350tki, ani tego obiektywu juz nie mam (za to mam tamrona 70-300 jescze po analogu ;-) ). Ogolnie tez bym Ci doradzil tanszy aparat +szklo na poczatek, ale jezeli chcesz aparat na 5 lat (tak napisales), to mysle, ze 30D bedzie lepszym wyborem. za dwa lata bedzie starociem tak samo jak wszystkie inne aparaty o zblizonej klasie, ale zdjecia bedzie nadal robil bardzo dobre, z czasem pewnie coraz lepsze ;-).

moja rada jest wiec taka:

sprzedaj 300 i tamrona 28-80 - bedziesz mial na nienajgorszego polarka ;-)
tele sobie zostaw, na jakis czas Ci wystarczy
bierz 30D+kit (nie wiem jaka jest roznica miedzy zestawem z kitem i bez, kiedys bylo to 300 zl. jesli nadal tak jest, to poszukaj uzywanego kita na allegro). Do tego dokup sobie 50mm f1,8 za jakies 350pln na allegro i na jakis czas zabawy bedziesz mial.
Rob zdjecia i odkladaj kase. Moze za jakis czase bedziesz mogl sobie pozwolic na wymiane tele na cos lepszego. jesli nie, a bedziesz odczuwal silna potrzebe nowych zabawek, to polecam przejsciowke eos->M42 i obiektywy w tym systemie. calkiem przyzwoite stalki w cenach od kilkudziesieciu do 200pln ;-)