Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: 400d+obiektyw czy goły 30d?

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

No ja powiem tak, kupiłem 400D mija około 4 miesięcy zastenawiałem się również nad 30D, ale póki co nie żałuję ... Powolutku sobie szkiełka będe dokupował narazie na ergonomie nie narzekam nie używam, lampy a 2 akulumatorki w zupełności wystarczają. Teraz tym bardziej jestem zadowolony, że wybrałem jednak 400D bo mogę się wiele na nim nauczyć. I mniej więcej dostosować moje zapotrzebowania na przyszłość ... Natępny zakup już będzie 5D za jakieś ponad rok, a szkiełka mi zostaną.. Jakby nie patrząc to jest zależne od zapotrzebowań i przyzwyczajeń ... Szczerze jedyny mankament po tym czasie jaki zauważyłem to tzw "Plastik" Przestaję czuć body w rękach.

akak
    Guest

Domyślnie

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
    Jeśli znajdę gdzieś okazyjnie 30D to kupię (właśnie negocjuję na allegro), a jeśli nie to zostanę przy 400d.

Tylko takie pytanie: czy 30D przez jeszcze długi czas pozostanie powiedzmy standardem? Nie chciałbym dopłacać (w stosunku do 400d) by za dwa lata się dowiedzieć, że już zupełnie inną technologią robi się zdjęcia i 30d to staroć. Lepiej bym to zniósł mając 400d

Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akak Zobacz posta
    Jeśli znajdę gdzieś okazyjnie 30D to kupię (właśnie negocjuję na allegro), a jeśli nie to zostanę przy 400d.

Tylko takie pytanie: czy 30D przez jeszcze długi czas pozostanie powiedzmy standardem? Nie chciałbym dopłacać (w stosunku do 400d) by za dwa lata się dowiedzieć, że już zupełnie inną technologią robi się zdjęcia i 30d to staroć. Lepiej bym to zniósł mając 400d

Pozdrawiam.
    jak zaczniesz robic zdjecia to zobaczysz ze zakochasz sie w tym aparacie i nawet nie bedziesz myslal o innych technikach. 30D kiedys bedzie staroc ale tak samo jak teraz lustrzanki analogowe, nie da sie zatrzymac ewolucji technologicznej, ale od razu ci mowie ze nie bedziesz zalowal tych 800 zl ktore doplacisz do 30D (zamiast 400D ) . poza tym 2 lata to bardzo krotki okres czasu zeby sie zmienily techniki zdjeciowe, w sumie to na jakie moglyby sie zmienic??
    Moja CaroLina

Początki nałogu

Domyślnie

Pozdrawiam.
    30D i 400D to już teraz starocie! Ja mam 20D sprzed dwóch lat i boli serce, jak widzi sie zniżke ceny i coraz nowsze body (sam Canon wypuscił w międzyczasie 400D, 5D, 30D i 40D). Ale to normalne, że body pełne elektroniki starzeja sie w takim tępie. Ja przez te dwa lata sporo sie nauczyłem i moja 20 robi stale coraz lepsze zdjecia ;-) , bo dopiero nauczyłem sie ją wykorzystywać (a mam znajomego z poczciwą 300D i starszymi obiektywami Canona i nie rzadko lepsze fotki mu wychodzą niż z mojej 20D i eLek). Mam dla Ciebie inną propozycję - kup używane body z gwarancją (20D lub 30D - oprócz AF jak dla mnnie nie ma miedzy nimi zasadniczej różnicy) i jednak zainwestuj w lepszej jakości szkła. Co do wyboru pomiędzy xxxD i xxD warto jednak zainwestować w 20/30D, bo komfort obsługi jest nieporównywalny, a do przyrody przydaje się szybkostrzelność xxD. Przy porownywalnych cenach nnie ma sie co zastanawiać. Co do twoich obiektywów, to warto je najpierw przestrzelić z nowym body (nie orientuje sie, czy nie beda sie gryzły z cyfrą, ale w końcu to nie Sigmy, więc powinno byc ok.) i dopiero wtedy zadecydować o zakupie nowych słoików.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

ostatnio kupilem 30D i nie zaluje tego wyboru. tez mialem podobny dylemat. ale wzialem 30D plus 50 1.8 i tobie tez polecam. nie bierz kita.
    nie bierz kita, po pijaku mozesz tania sigme kupic (jak ja), generalnie zrobilem tak samo jak kolega, odczekalem (mimo ze chcialem 350D kupic - bo focic "musze" heheh), a pozniej wyjechalem na chwile za granice i zamowilem 30D+50,1,8 i jestem zadowolony
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Coś już napisał Awatar Brodi
    Miasto
    Warsaw, Poland

Domyślnie

Mając już zooma, wybrałbym 30D. Gdy kupiłem swojego 350D, miałem tylko kita i starego zooma (TAMRON AF 75-300 1:4-5.6 LD MACRO 1:3.9). Pierwsza sesja w ZOO wyszła całkiem, całkiem. Przykładowe zdjęcia znajdziesz tutaj. Ten Twój jest troszkę lepszy optycznie, więc z 30D rezultat powinien być lepszy.
    40D | 18-55mm II (kit) | 50 f/1.8 | 70-200 f/4 L USM | 430EX II

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Mówisz by poczekać... może faktycznie warto, ale teraz jest ta promocja Canona - kupując 400d z obiektywem o którym pisałem mogę łącznie oszczędzić 500zł. W sumie to sporo pieniędzy.
    Pamiętaj, że ta "promocja" oznacza również podniesienie cen przez sklepy o cashback, a za dwa miesiące będzie już cena bez zwrotu i sprzęt będzie miał rok w plecy.
    Jak widać z mojej stopki ja sprzedałem swoje graty i czekam cierpliwie odkładając kolejne PLN, Tobie radzę to samo - cierpliwości.
    N

Uzależniony
    Miasto
    Dolina Lina Na A

Domyślnie

Myślę, że na cyfry canona (czyt. 400D, 20D,30D,40D,5D) jest stały popyt. Więc moim zdaniem w ciągu 2 lat mogą powstać tylko odpowidniki poszczególnych modeli. Mnie też zastanawia co by można było ulepszyć na daną chwilę. Ceny mogą pójść minimalnie w dół przez najbliższy okres dwóch lat aż do wydania ulepszonego modelu.

Dopiero zaczyna Awatar atz1983
    Miasto
    Durango (Spain)

Domyślnie

Ja bym wziął 400D... no ok, ergonomia jest gorsza, zdjęcia wychodzą podobne.. mniej klatek na sekundę.. no ale bez przesady 800,- to dużo pieniędzy. Dla studenta szczególnie (wiem co mówię).. ja kupiłem 400D, nauczę się nim fotografować, będe wiedział czego mi brakuje to zmienię puszkę. Tak jak poprzednicy mówią - obiektyw zostanie. Więc lepiej wziąć 400D i obiektyw. Bo jak zaczniesz dokładać tu 500,- na body, czy tam jeszcze troche na lepszy obiektyw, i jeszcze troche na body to Cie wyniesie całość masakrycznie drogo.. lepiej weź 400D + tego zooma a do tego dokup dobry statyw, jakieś filtry (np w systemie cokin), pojemniejszą kartę, dodatkową baterię czy coś..

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

jak sie przesiadalem z analogowej trzysetki stalem przed dylematem: 20D, czy 350D+jakies szklo. wybralem druga opcje. ani 350tki, ani tego obiektywu juz nie mam (za to mam tamrona 70-300 jescze po analogu ;-) ). Ogolnie tez bym Ci doradzil tanszy aparat +szklo na poczatek, ale jezeli chcesz aparat na 5 lat (tak napisales), to mysle, ze 30D bedzie lepszym wyborem. za dwa lata bedzie starociem tak samo jak wszystkie inne aparaty o zblizonej klasie, ale zdjecia bedzie nadal robil bardzo dobre, z czasem pewnie coraz lepsze ;-).

moja rada jest wiec taka:

sprzedaj 300 i tamrona 28-80 - bedziesz mial na nienajgorszego polarka ;-)
    tele sobie zostaw, na jakis czas Ci wystarczy
    bierz 30D+kit (nie wiem jaka jest roznica miedzy zestawem z kitem i bez, kiedys bylo to 300 zl. jesli nadal tak jest, to poszukaj uzywanego kita na allegro). Do tego dokup sobie 50mm f1,8 za jakies 350pln na allegro i na jakis czas zabawy bedziesz mial.
    Rob zdjecia i odkladaj kase. Moze za jakis czase bedziesz mogl sobie pozwolic na wymiane tele na cos lepszego. jesli nie, a bedziesz odczuwal silna potrzebe nowych zabawek, to polecam przejsciowke eos->M42 i obiektywy w tym systemie. calkiem przyzwoite stalki w cenach od kilkudziesieciu do 200pln ;-)
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów