Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: 400d+obiektyw czy goły 30d?

Mieszany widok

akak
    Guest

Domyślnie 400d+obiektyw czy goły 30d?

Witam,

Od kilku lat amatorsko fotografuję EOSem 300, głównie zwierzęta i przyrodę.
    Przymierzam się właśnie do zakupu cyfrowej lustrzanki i mam taki problem.

Nie wiem czy lepiej zainwestować w Canona 400d z kit-owym obiektywem, a do tego dokupić Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, czy kupić 30d tylko z kitem (co znacząco przesuwa zakup obiektywu, a że głównie korzystam z tele to i przesuwa rozpoczęcie fotografowania).

Jako, że zaczynam powoli się doszkalać w fotografii wiem, że pewnie lepiej by było kupić 30d, ale może ważniejsze są jednak obiektywy? W sumie za 4-5 lat pewnie zmienię lustrzankę na lepszą, a obiektywy powinny i do nowej pasować, nie?

I podstawowe pytanie - jakie duże różnice mają oba aparaty? (oprócz tego, że w 400D wkurza mnie jego mała wielkość)

Z góry dzięki za pomoc.

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

To zalezy czy kupujesz nowe czy uzywane. Z gory zakladam, ze nowe.
    Ja takze mialem wybor: slabszy aparat i lepszy obiektyw, czy lepszy aparat i....lepszy obiektyw za jakis czas. Wybralem 30D, przede wszystkim z powodu jego budowy: bardzo dobrze sie trzyma, nie to co 400D; jego wykonanie takze jest lepsze; A na Twoim miejscu celowalbym troszke wyzej i bral 40D, gdyz roznica w cenie ogromna nie jest, no chyba, ze nie potrzebujesz 10mpx do wiekszych odbitek, czyszczenia matrycy i 6,5kl/s.
    Do tego na poczatek mozna wziasc kit'a i pomeczyc sie troche z nim albo zeby nie wyrzucac na niego pieniedzy poczekac jeszcze troche -> doskladac i kupic body+tele-zoom.
    Ja wybralem opcje czekaj/zbieraj/kupuj lepsze. Zamiast kita kupilem 50/1.8, ktorym robilem co sie dalo, a dopiero niedawno 17-40 (preferuje szeroki kat).

Ty musisz wybrac:
    1) tanio/slabo/bez jakosci
    2) z cierpliwoscia/drozej/znacznie lepiej

Podpowiem tylko: ucz sie na cudzych bledach i nie podejmuj decyzji pochopnie, rozwaz wszystkie za i przeciw; nie "napalaj sie" na nowy sprzet, bo to prowadzi do blednych decyzji
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    teraz popatrzylem na ceny: 400d+kit = ok 2500zl, 30d body ok 3000zl, 40d ok 4000zl. W Twojej sytuacji wybralbym 30d. Jak dobrze znajdziesz albo sie potargujesz to wyjdzie 500-700zl wiecej, a roznica w sprzecie jest znaczna
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 11-11-2007 o 18:37 Powód: Automerged Doublepost
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    To zalezy czy kupujesz nowe czy uzywane. Z gory zakladam, ze nowe.
    Ja takze mialem wybor: slabszy aparat i lepszy obiektyw, czy lepszy aparat i....lepszy obiektyw za jakis czas. Wybralem 30D, przede wszystkim z powodu jego budowy: bardzo dobrze sie trzyma, nie to co 400D; jego wykonanie takze jest lepsze; A na Twoim miejscu celowalbym troszke wyzej i bral 40D, gdyz roznica w cenie ogromna nie jest, no chyba, ze nie potrzebujesz 10mpx do wiekszych odbitek, czyszczenia matrycy i 6,5kl/s.
    Do tego na poczatek mozna wziasc kit'a i pomeczyc sie troche z nim albo zeby nie wyrzucac na niego pieniedzy poczekac jeszcze troche -> doskladac i kupic body+tele-zoom.
    Ja wybralem opcje czekaj/zbieraj/kupuj lepsze. Zamiast kita kupilem 50/1.8, ktorym robilem co sie dalo, a dopiero niedawno 17-40 (preferuje szeroki kat).

Ty musisz wybrac:
    1) tanio/slabo/bez jakosci
    2) z cierpliwoscia/drozej/znacznie lepiej

Podpowiem tylko: ucz sie na cudzych bledach i nie podejmuj decyzji pochopnie, rozwaz wszystkie za i przeciw; nie "napalaj sie" na nowy sprzet, bo to prowadzi do blednych decyzji
    teraz popatrzylem na ceny: 400d+kit = ok 2500zl, 30d body ok 3000zl, 40d ok 4000zl. W Twojej sytuacji wybralbym 30d. Jak dobrze znajdziesz albo sie potargujesz to wyjdzie 500-700zl wiecej, a roznica w sprzecie jest znaczna

Fotografia, to kosztowne i długotrwałe hobby.
    Trzeba patrzeć perspektywicznie na sprawę.
    Mądrość życiowa fotografika: aparaty przemijają, a obiektywy pozostają.
    Moim zdaniem najlepiej kupić 30D + 50 f 1.8 na początek.
    To wystarczy do dobrego startu.
    Lepsze obiektywy dokupisz z czaasem, w miarę postępów nauki fotografii.
    40D raczej bym odradzał, bo za sporo większe pieniądze w zasadzie nie oferuje lepszych fotek, tylko gadżety, bez których można żyć i fotografować.
    Szkła trzeba kupować z największa rozwagą, bo powinny Ci służyć przez długie lata.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

akak
    Guest

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź. Mówisz by poczekać... może faktycznie warto, ale teraz jest ta promocja Canona - kupując 400d z obiektywem o którym pisałem mogę łącznie oszczędzić 500zł. W sumie to sporo pieniędzy.

Poza tym jestem jeszcze studentem i kwoty rzędu 2000zł na obiektyw pojawiają się u mnie co dwa lata (czasem się udaje coś zarobić tak jak teraz, ale rzadko), tak więc mocno mnie ciągnie do tej pierwszej wersji by mieć aparat z dobrym obiektywem (szczególnie, że na 30d canon nie daje zniżki). Dlatego sie pytałem czy zalety 30d są aż tak duże by kupić go bez obiektywu i zniżki, a potem w bliżej nieokreślonej przyszłości szukać porządnego szkła...

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akak Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź. Mówisz by poczekać... może faktycznie warto, ale teraz jest ta promocja Canona - kupując 400d z obiektywem o którym pisałem mogę łącznie oszczędzić 500zł. W sumie to sporo pieniędzy.
    Pamiętaj, że ta "promocja" oznacza również podniesienie cen przez sklepy o cashback, a za dwa miesiące będzie już cena bez zwrotu i sprzęt będzie miał rok w plecy.
    Jak widać z mojej stopki ja sprzedałem swoje graty i czekam cierpliwie odkładając kolejne PLN, Tobie radzę to samo - cierpliwości.
    N

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

400d vs 30d:

wielkosc matrycy: 22.5x15mm vs 22.4x14.8.
    Oznacza to, ze w troszke mniejszej matrycy upchneli 2mpx wiecej co prowadzi do zwiekszenia szumow.

minimialny czas otwarcia miigawki: 1/4000s vs 1/8000s

ISO: 100-1600 vs 100-3200 z rozszerzeniem - lepiej kontrolowane

Max szybkosc zdjec seryjnych: 3kl/s vs 5kl/s

ergonomia: beznadziejna vs bardzo dobra

Tylko tyle od siebie potrafie powiedziec
    w wielkosci matrycy sie pomylilem, powinno byc na odwrot

Ile by Cie kosztowal 400d z kitem?
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 11-11-2007 o 19:02 Powód: Automerged Doublepost
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Coś już napisał Awatar drsemen
    Miasto
    Czarnków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    400d vs 30d:

wielkosc matrycy: 22.5x15mm vs 22.4x14.8.
    Oznacza to, ze w troszke mniejszej matrycy upchneli 2mpx wiecej co prowadzi do zwiekszenia szumow.

minimialny czas otwarcia miigawki: 1/4000s vs 1/8000s

ISO: 100-1600 vs 100-3200 z rozszerzeniem - lepiej kontrolowane

Max szybkosc zdjec seryjnych: 3kl/s vs 5kl/s

ergonomia: beznadziejna vs bardzo dobra

Tylko tyle od siebie potrafie powiedziec
    w wielkosci matrycy sie pomylilem, powinno byc na odwrot

Ile by Cie kosztowal 400d z kitem?
    400d vs 30d:
    wielkosc matrycy: 22.4x14.8 vs 22.5x15mm. odwrotnie jak napisałeś
    40D ma tą samą matrycę co 400D

@akak kup samo body 30D, wykorzystaj na początek obiektyw od analogowej 300 i zbieraj na lepsze szkło.
    5DmkII; 400Dh; 24-70L; 70-200/2.8L; 135L; 35/2; 85/1.8; 50/1.8II; Ʃ 20/1.8; T 17-50/2.8; SY 8/3.5 fish-eye; T 28-300/3.5-6.3 VC; 580ex II; Metz 58 AF-1; YN565EX ::EOS 5; EOS 500N; S5Pro; Ʃ18-35/1.8; 80-200 2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ24-60/2.8; EX1;
    Pozdrawiam Szymon

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Na sam poczatek duzo lepsze bedzie 400d + jakies szklo, zwlaszcza ze nie zauwazysz jakiejs gigantycznej roznicy pomiedzy fotami z 400d, a 30d.
    głównie zwierzęta i przyrodę.
    W takim razie tym bardziej 400D + obiektyw, bo z samym kitem mialbys problem
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ostatnio kupilem 30D i nie zaluje tego wyboru. tez mialem podobny dylemat. ale wzialem 30D plus 50 1.8 i tobie tez polecam. nie bierz kita. pozniej dokupisz sobie 85 1.8 albo 70-200 f/4 i bedzie elegancko. nigdy bym nie zamienil 30D na 400D. znaczna wygoda uzytkowania koleczko i joystick niesamowite, ekranik u gory niezastapiony + to co koledzy wyzej napisali . POLECAM 30 D !
    Moja CaroLina

Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Ale zalezy przeciez jaka roznica w cenie by byla. Jesli tylko 500zl to mozna sie poswiecic, bo skoro zwierzeta to przydadza sie te dodatkowe 2kl/s i mniejsze szumy. Z tego co akak pisze wnioskuje ze ma jakies 4500zl (400d z kitem + 70-300IS), a dla duzo lepszej wygody pracy mysle, ze warto troche dolozyc

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów