400D ma o wiele mniej zywotna migawke niz 30D , to tez jest powod zeby dolozyc te 800 i miec migawke na 100 000 klepniec a nie na polowe.
400D ma o wiele mniej zywotna migawke niz 30D , to tez jest powod zeby dolozyc te 800 i miec migawke na 100 000 klepniec a nie na polowe.
Moja CaroLina
Wybór na 30D poza tymi wszystkimi zaletami wypisanymi powyżej jest o tyle, że za cenę nowej 400D kupisz w bardzo dobrym stanie i na gwarancji używanego 30D. Jeśli nie masz zaufania do allegro spróbuj tu na forum. Sporo doświadczonych userów sprzedaje 30D.
Rok temu kolega tez radził mi żeby kupic używane body na gwarancji ale chciałem mieć swoje, nowe i...teraz je po prostu próbuję sprzedać![]()
Mordo Ty moja !
Jeżeli 350 wytrzymywały po 50-70 tys zdjęć bez problemów to czy to jest aż tak ważne - ile zrobisz zdjęć w ciągu roku? - jak długo będziesz robił ta puszka?
jeśli w ciągu 2 lat zrobisz 50 tys zdjęć to znaczy ze na nich coś zarobisz - na pewno więcej niż 600 zł które kosztuje wymiana migawki z czyszczeniem aparatu.
Jeśli nie będziesz ostrzył manualnie ( duży wizjer) i nie będziesz powiększał zdjęć więcej jak 50x70 przy iso 1600, 3200) to chyba lepiej kupic 400d bo to bdb aparat.
A to co ci zostanie będzie na karty gripa aku czy obiektywy- w cyfrze one są najważniejsze - po fotografie. Znam ludzi którzy przesiadali się z 350 na 30 i mimo ze pierw myśleli ze zaoszczędza na gripie bo jest większa po tygodniu szukali forsy na gripa - a tu już koszty wzrosły i żałowali że nie wzięli 400d z gripem -zwłaszcza że AF taki sam a dodatkowo czyszczenie matrycy jest.
Możesz jeszcze znaleźć nie zapyloną szanowana 400 z osprzętem i gwarancja za niewielkie pieniądze. Jeśli ktoś sprzedaje po roku to aparat ten nie ma wad - jak by sprzedawał po miesiącu czy dwóch podejrzewał bym że jest coś nie tak i nie chce u się z nim po serwisie latać.
Raz jeszcze dzięki za tyle konstruktywnych odpowiedzi. Przede mną trudna decyzja. W przeciągu tygodnia, dwóch coś muszę wybrać. (i nie ukrywam, że finansowo cały czas ciągnie mnie do 400D).
Ja już sobie założyłem, że kupię sobie razem z nową lustrzanką porządny (w porównaniu do moich dotychczasowych) obiektyw do fotografowania tych ptaszków za którymi wszędzie latam czyli CANON EF 70-300 f/4-5.6 IS USM za około 2000zł. Po odjęciu tej kwoty na body zostaje mi 2,5 tysiąca. Nie trzeba chyba mówić, że przydałby EF 50, grip, karty... (a jakiegoś zastrzyku finansowego w niedługim czasie nie przewiduje).
Na forum i allegro sprawdzam, ale za 2,5 tysiąca ciężko znaleźć 30D w dobrym stanie, nie wspominając o jakichś akcesoriach na start.
I jeszcze takie dodatkowe pytanie: jak to jest z tym wizjerem w 400D? Do rozmiarów body mogę się przyzwyczaić, dużego ISO raczej na razie stosować nie będę, ale najbardziej mnie boli wizjer bo jednak lubię ręcznie czasem ustawić ostrość czy zrobić jakieś zdjęcie makro do czego raczej używałem ręcznej regulacji. Bardzo różni się wizjer w porównaniu do eos 300? Do sklepu i tak pójdę obejrzeć, ale na razie warto zapytać![]()
Najlepiej tak jak Ci napisałem wcześniej- weź obie puszki do ręki, chwilę się nimi pobaw i sam stawierdzisz która lepiej Ci leży, czy też pasuje.
Pozdrawiam,
Jurek.
Nex :cool:
Pozdrawiam,
Jurek.
Ostrzenie ręczne na zwyklej matówce jest dość trudne zarówno w 30d jak i w 400d. W 30d jest to lepiej ale jeśli chodzi o ptaszki nie wyobrażam tego sobie. (sam robie ludzi i na 30d kolegi nie udało mi sie tak przeostrzyć by było ok.
a Jak mam ostrzyć na potwierdzenie to to samo mogę zrobić w na 400d.
Przy makro jest już lepiej ale i tak wolałem potwierdzić i przekadrować -albo ustawiać na boczne punkty i podkadrować w komputerze - 400d ma trochę zapasu MP. Czasem brakuje czułości 3200 ale jak robie na raw to daje -1 w 400d i tez jest ok
Co rok, półtora, będzie nowe body, bo interes musi się kręcić i klienta trzeba czymś zanęcić, żeby wymieniał sprzęt i opróżniał portfel, ale w końcu kupujesz aparat nie dla coraz to nowych gadżetów, tylko do robienia pięknych fotek, a tutaj 30D jest baaaaaardzo mocne i w naszym pięknym kraju dość powszechnie używane, jako sprzęt profi.
No i trwałość migawki 100k fotek, szybkość w serii i szybkość 1/8000 sek.
Czego chcieć więcej, za obecnie naprawdę umiarkowaną cenę ?![]()
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Zobacz
http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=27
Też miałem ten problem i nadałem temat na forum DFV.
Ostatecznie zdecydowałem się na 30D. Miałem niezłe "szkła" i te oczywiście zostawiłem.
No dobra, byłem dziś w sklepie i nie ma co tu dużo gadać, 30D... ale w tym wypadku muszę zrezygnować z obiektywu :/
Nie chce zakładać nowego tematu, dlatego zapytam się tu: jaki dobry obiektyw do 300mm w cenie nie większej niż 1300zł możecie zaproponować? Pewnie powiecie, że za tę kwotę nic dobrego nie dostanę, ale jednak przy kupnie 30D na nic lepszego sobie nie będę mógł pozwolić.