Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: paprochy w nowym 40d

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę odpowiedzieć na proste pytanie: Czy 30D ma uszczelnione pokrywki, oraz jak to wygląda w D70?

Podkreślam, to jest twierdzenie faktu obecności lub nie pewnych elementów konstrukcji obudowy i zauważalnym przez przeciętnego użytkownika wpływie ww na dostawanie się zanieczyszczeń.
    Rozmawiamy o tym czy Nikon faktycznie poradził sobie z paprochami w tańszych modelach (twoje słowa) na podstawie opinii jednego użytkonika o D70 jak i wielu użytkowników raportujących paprochy w wielu modelach na forum Nikona. Nie o samym fakcie posiadania uszczelek.
    Stosujesz nieuzasadnione uogólnienie popierając się tylko przykładem swojego egzemplarza a będąc ślepy na przykłady innych użytkowników Nikonów. Dlaczego? Tylko po to by udowodnić że jedno body ma uszczelki a drugie nie ma? Ale jaki to ma wpływ na użytkowanie gdy użytkownicy obu systemów zgłaszają obecność paprochów?
    Ten fakt posiadania lub nie uszczelek wcale jak widać nie udowadnia że Nikon sobie poradził bo użytkownicy udowadniają że jest inaczej. Choc oczywiście - przykre jest to, że niektórzy mają inne doświadczenia nawet z tym samym modelem.

W skrócie:
    FAKT - większość body Nikona ma uszczelki
    MIT - dzięki tym uszczelkom Nikon sobie poradził z problemem paprochów w body

Dopiero zaczyna Awatar Kokoon
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Paprochy chyba kazdemu przechodza . Jak nie "ot tak" to po uszkodzeniu matrycy/lustra/matowki po czyszczeniu . Tak czy inaczej puszka bagnetem w dol i popompowac grucha i jest cacy. :rolleyes:
    "Focusing less on your gear and more on what you’re shooting is a great way to develop your eye." Mark Thiessen

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Rozmawiamy o tym czy Nikon faktycznie poradził sobie z paprochami w tańszych modelach (twoje słowa)
    Z mojego punktu widzenia dokładnie tak. Jest to inne rozwiązanie, teoretycznie i praktycznie sprawdzające sie lepiej.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wiecie co, wzgledem Nikonów nie mam zadnych kompleksów, mogą sobie miec albo nie mieć lepszych rozwiązań. Nikon też dobra firma i niech sobie jest

Najbardziej to boli to, że (przynajmniej tak to wygląda) w dwa razy tańszym modelu nie było tego problemu, który jest w dwa razy droższym. Pytanie (tak z czystej ludzkiej ciekawosci) dlaczego? Czy jak juz ktos ma 40d to znaczy, że jest zaawansowany w zwiazku z czym powinien wiedziec jak czyścić, naprawiac itp. To tak troche odwrotnie niz w samochodach na przyklad...

Moze powinnam była pozostac przy 400d, bo czyscic nie umiem a jak mąż to robi to wychodzę z pokoju, żeby nie patrzeć... Ciekawe kiedy ręka mu sie omsknie :neutral:
    Obiektywy zmieniam rzadko; prawie wcale. Mam teraz dwa ale ten drugi to tylko leży i sie kurzy (w plecaku, nie na półce )

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olgajam Zobacz posta
    Wiecie co, wzgledem Nikonów nie mam zadnych kompleksów, mogą sobie miec albo nie mieć lepszych rozwiązań. Nikon też dobra firma i niech sobie jest
    Pracowałem w ciągu wielu lat na kilku modelach Nikonów i Canonów. Analogowych i cyfrowych. Fajnie by było, aby dało się połączyć zalety jednych i drugich. Byłby to ideał.

Jednak jak widać w stopce, zostałem przy Canonie, i jestem z niego zadowolony. Defekty wykonania, ergonomii, są w mniejszości, jeśli rozważyć jakość samych fotek i elastyczność systemu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzS Zobacz posta
    oficjalnie czyli jak i gdzie?
    Oficjalnie powiedział to pan z Canona na jednej z prezentacji.
    Canon 855D + 8-200mm f4

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fyrste Zobacz posta
    Oficjalnie powiedział to pan z Canona na jednej z prezentacji.
    no cóż...
    takich "wypowiedzi" nie nazywałbym oficjalnymi
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

Bywalec Awatar fyrste
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GrzegorzS Zobacz posta
    no cóż...
    takich "wypowiedzi" nie nazywałbym oficjalnymi
    taaaaaa, czepiaj się dalej... coś w tym musi być skoro producent tak twierdzi...
    Canon 855D + 8-200mm f4

Bywalec Awatar GrzegorzS
    Miasto
    Warszawa-Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fyrste Zobacz posta
    taaaaaa, czepiaj się dalej... coś w tym musi być skoro producent tak twierdzi...
    nie czepiam się tylko delikatnie poddaje w wątpliwość takiego rodzaju wypowiedzi. Wypowiedzi raczej dosyć niezobowiązujące... dla obu stron - wypowiadającej i słuchającej
    40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z mojego punktu widzenia dokładnie tak. Jest to inne rozwiązanie, teoretycznie i praktycznie sprawdzające sie lepiej.
    Ale opinie innych nie potwierdzają twojego punktu widzenia.
    Ja nie twierdzę że Canon poradził sobie z problemem FF/BF mimo że ani w 10D ani w 20D ani w 40D tego problemu nie miałem i nie mam . Cechy pojedynczego egzemplarza nie powinny być wykładnią do generowania ogólnej opinii o wszystkich modelach. Masz swój punkt widzenia i go szanuję, ale nie akceptuję tego, że swój punkt widzenia w demagogiczny sposób przedstawiasz jako ogólną prawdę, podczas gdy punkty widzenia innych temu przeczą.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów