nieuniknione. Jak kupiłem nowy 30d to na dziedobry miałem z 10 paprochów. teraz mam 40d i jest troszke lepiej ale to kwestia czasu i będzie pewnie więcej. jestem w razie czego przygotowany.
Ja w rocznym, szanowanym 30D miałem syfu od drugiej strony szybki wyświetlacza tyle, że strach. Źle to świadczy o rozwiązaniu obudowy. Nikon w dwukrotnie tańszych modelach poradził sobie z tym problemem. Pocieszające jest, że serwis Canona, czyszczenie robi bezpłatnie w ramach gwarancji.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Swój. Pisałem o tym w innym wątku. Nie chodzi mi o żadne wojny systemowe, a o przyznanie faktu, że w D70 jest uszczelka pod każdą klapką. Używałem ten egzemplarz przez 3 lata w najrozmaitszych warunkach łącznie z pustynią. I co? I prawie nic, kilka (dosłownie) paprochów na matrycy. W porównaniu do obecnego 30D jest to niebo a ziemia. Chciałbym w 30D takie uszczelnienia jak w D70.
Może sprzedawca pomylił Twoje 40D z popielniczką po wizycie poprzedniego klienta![]()
Oficjalnie stwierdzono, że nowym aparatom najbardziej szkodzi... dekielek (zatyczka bagnetu zamiast obiektywu). Dlatego Canon miał się wziąć za opracowanie jakiegoś nowego który by tak nie brudził. Ale nie wiem czy wypuścili już coś poprawionego z nowymi modelami.
Canon 855D + 8-200mm f4
To jak uzasadnisz liczbe mnogą i uogólnienie "Nikon w dwukrotnie tańszych modelach poradził sobie z tym problemem." podczas gdy swoją opinię opierasz tylko na jednym egzemplarzu?
Niczego nie trzeba przyznawać. I w Canonach i w Nikonach zdarzają się pyłki czy paprochy lub się nie zdarzają. Twoje uogólnienie "a Nikon to ma lepiej" uważam za prowokacyjne i nieuzasadnione.
Równie dobrze mógłbym wejść w te znalezione przeze mnie wątki z paprochami (nawet w D70) na forum Nikona i napisac "a Canon to ma lepiej bo ja w swoim 20D a teraz 40D nigdy nie znalazłem paprochów" ... tylko jaki byłby sens i poziom takiego argumentu poza dzeicnnym, nieuzasadnionym przekomarzaniem się?
Proszę odpowiedzieć na proste pytanie: Czy 30D ma uszczelnione pokrywki, oraz jak to wygląda w D70?
Podkreślam, to jest twierdzenie faktu obecności lub nie pewnych elementów konstrukcji obudowy i zauważalnym przez przeciętnego użytkownika wpływie ww na dostawanie się zanieczyszczeń.