Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 71

Wątek: czas naświetlania 30 sekund

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar don
    Miasto
    Kraków

Question czas naświetlania 30 sekund

używał ktoś kiedyś czasu naświetlania 30 sekund ? jeśli tak to w jakich sytuacjach i czy nie przegrzewa się wtedy do granic możliwości matryca ??
    Moja CaroLina

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

kilka razy używałem z całkiem niezłym skutkiem
    musisz tylko pamiętać o Long exp. noise reduction (C.Fn 02) i Mirror Lockup (C.Fn 12)
    przydał by się ciężki statyw ze stalową główką, ewentualnie worki z piaskiem by dodatkowo ustabilizować aparat

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    musisz tylko pamiętać o Long exp. noise reduction (C.Fn 02) i Mirror Lockup (C.Fn 12)
    przydał by się ciężki statyw ze stalową główką, ewentualnie worki z piaskiem by dodatkowo ustabilizować aparat
    Przy takim czasie mirror lock-up już nie jest koniecznością.
    Przy ciężkim i stabilnym statywie można bez obaw naświetlać nawet 1 sekundę (a przynajmniej ja z tym nigdy nie miałem problemu :-) ).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Przy takim czasie mirror lock-up już nie jest koniecznością.
    Przy ciężkim i stabilnym statywie można bez obaw naświetlać nawet 1 sekundę (a przynajmniej ja z tym nigdy nie miałem problemu :-) ).
    i tu się z tobą nie zgodzę ... czytałem ostatnio w miesięczniku PhotoTechiques
    (drugi artykuł po prawej) że nie używanie Mirror Lockup nawet przy dobrych statywach po niżej 1/15 sec. ma zdecydowany wpływ na zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia ... szczególnie przy ogniskowych powyżej 50mm ...dla niedowiarków mogę wrzucić PDF'a z tego testu...
    jeszcze jena fota tym razem przy 15sec.
    f11 t=15sec. ISO400 85mm
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 11-11-2007 o 11:21

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(drugi artykuł po prawej) że nie używanie Mirror Lockup nawet przy dobrych statywach po niżej 1/15 sec. ma zdecydowany wpływ na zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia ... szczególnie przy ogniskowych powyżej 50mm ...dla niedowiarków mogę wrzucić PDF'a z tego testu...
    jeszcze jena fota tym razem przy 15sec.
    Hmmm... może masz rację.
    Ja nie posiadam mirror lockup'a, ale za to OM-2n chodzi bardzo "gładziutko", no i najczęściej używam dwudziestu paru mm, więc możliwe że dlatego nie odczuwam negatywnych skutków klapnięcia.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru?
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Nalezy tez wziac poprawke na to, ze gdy mamy wlaczona redukcje szumow przy dlugich czasach, aparat po normalnej ekspozycji zrobi druga, ciemna, z takim samym czasem naswietlania (dark).
    Tą opcję należy raczej wyłączyć - szkoda czasu i baterii.

Cytat Zamieszczone przez illy Zobacz posta
    a ja mam pytanie jak mierzycie swiatlo w takim wypadku
    5 minut, 4 godziny, to chyba juz bardzo mala dziura przeslony, coby za duzo swiatla nie wpadlo, sa na to jakies patenty czy robicie najpierw foto testowe?
    Za dużo nie wpadnie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Schwarzschilda
    A tu cały artykuł: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4306
    Ogólnie - przysłonę tak by mieć ostro/odpowiednią GO, czas jaki się podoba, iso 100, statyw, wężyk z blokadą, tryb Bulb i jazda.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Hmmm, w takim razie ja poproszę pdf'a albo jakieś własne rozwinięcie/streszczenie, bo o ile doskonale rozumiem sens MLU poniżej ok 1/15 s (bo to chyba głównie dla podobnych czasów MLU wprowadzono) to zastanawiam się jak daleko "poniżej" to sięga? Może nieco prowokacyjnie śmiem wątpić, że zjawisko to może również dotyczyć aż 30s! Czym jest w takim razie jedno na 30s klapnięcie lusterka w porównianiu do na przykład licznych w tym czasie powiewów wiatru?
    Aparat i statyw w dłoń
    Ja z czystej ciekawości kilka dni temu pstryknąłem 50'tką na 35mm kilka zdjęć na zalegającej w lodówce Superii, przy czasach 0,5 - 15sek.
    5 minut temu oglądałem wywołany film pod silnym powiększeniem.
    Rezultat ? Poruszeń brak.
    Dzięki temu wątkowi nie mam już takiego parcia na OM-1 z MLU :-)
    Może to zasługa kombinacji: 690g aparatu i 4300g statywu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    nie miałem czasu na zrobienie PDF'a z artykułu
    ale tu są jpgi HiRes(kliknij na fotkę):

artykuł dotyczy stosunkowo krótkich czasów do 2 sec.

co do "powiewów wiatru" i innych takich...to staram się robić w bezwietrzna noc, najlepiej z dala od dróg, by zminimalizować wstrząsy powstałe na skutek przejeżdżających samochodów, wbijam głęboko w ziemie kolce swojego statywu, dodatkowo worki z piaskiem i na każdą nogę staram sie nie tupać, nie chodzić i (nie oddychać), odpalam migawkę z kabla ... w tych warunkach MLU może tylko pomóc ....
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

(drugi artykuł po prawej) że nie używanie Mirror Lockup nawet przy dobrych statywach po niżej 1/15 sec. ma zdecydowany wpływ na zmniejszenie rozdzielczości zdjęcia
    Przy czasach naswietlania rzedu 30s efekt drgania lustra nie ma najmniejszego znaczenia. Efekt drgan lustra ma znaczenie przy czasach rzedu 1/60s - 1/2s (czyli wtedy gdy czas naswietlania jest porownywalny z charakterystyczna stala zaniku drgan) i jest tym wiekszy im dluzszy obiektyw. Zreszta to widac po wykresach w cytowanym artykule ale i bez tego artykulu mozna wyciagnac taki wniosek (chociaz zawsze lepiej kiedy cos jest zmierzone).
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów