Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: co wybrac? Sigma 70-300 apo, czy Canon 70-300 is usm

Mieszany widok

Domyślnie co wybrac? Sigma 70-300 apo, czy Canon 70-300 is usm

Witam , fotografia zajmuje ie od niedawna i potrzebuje porady co wybrać. Wiem ze Canon ma stabilizacje jednak różnica w cenie jest ponad 1200 zł. Jeśli ktoś może mi coś podpowiedzieć to będę wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Trochę zaskakujące zestawienie. C 70-300 IS porównywany jest chętnie ze znakomitym 70-200/4 L i taki jest zazwyczaj dylemat kupujących (wątek popularny na tym forum). Sigma 70-300 może sobie być ( miałem ją ) ale od C 70-200/4 L dzieli ją przepaść jakościowa (zwłaszcza przy niskich kontrastach). Jeżeli C 70 -300 IS może z nim konkurować to nie mówimy o 1200 PLN za IS tylko również za skok jakości optycznej a to już trochę inaczej bo ta jakość zazwyczaj kosztuje. Moja rada: poczytać testy i opinie o C 70-300 IS, może gdzieś się z nim zapoznać osobiście, zakochać się w nim a o Sigmie zapomnieć.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 10-11-2007 o 13:31

Domyślnie

Licze sie po prostu z kosztami dlatego tez pytam. Wiedziałem ze jest miedzy nimi znaczna różnica ale wolałem spytać ponieważ pewien fotograf z Krakowa gdy go zapytałem o teleobiektywy do 2tys.to wymienil właśnie tego canona i sigmę.
    A dlatego ze mam jeszcze nie za duże pojecie na ten temat to zacząłem sie zastanawiać.Dzieki za rade myślę ze tak tez zorbie.

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

Warto dolozyc te pieniadze. Otrzymujesz stabilizacje i duzo pewniejszy AF. Ja nie zaluje wydanej kasy (mialem Sigme ale wymienilem na Canona)
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Sigma 70-300 APO czy Canon 70-300 IS

Czy ktoś miał doswiadczenia z tymi obiektywami?
    Czy warto dołożyć drugie tyle (Sigma 850 zł) i kupić Canona 70-300 IS?
    Jakość obrazu Canona jest ponoc tylko "trochę lepsza" (cytat), ale za to Canon ma stabilizację... Może ktoś dokonał przesiadki z Sigmy na Canona i ma jakieś spostrzeżenia?
    Pzdr.

I.

Początki nałogu

Domyślnie

masz juz ze 60 postow wiec az wstyd przypominac o funkcji szukaj

idz do sklepu i zrob jakies zdjecia na 300m bez IS ...

chcesz miec tanio&dobrze to kup 55-250 IS

Coś już napisał

Domyślnie

warto!
    miałem tą właśnie sigmę i po kilku miesiącach wymieniłem na wspomnianego Canona.
    prawie wszyscy, których znam i mieli tą sigmę wymienili ją na coś innego.
    jako bardzo bardzo tanie tele może być, ale jednak cienkie to szkło...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kubaj się zdenerwował, gwozdzt pogroził palecem, a paczka zachęcił.
    Dzięki wszystkim.
    Tak, tych postów jest dużo na forum, ale ich wartość merytoryczna - znikoma.

Obiektyw dobrze wypada w testach. Grunt to trafić na dobry egzemplarz.

Pzdr.

I.

Początki nałogu

Domyślnie

wartosc merytoryczna nie jest znikoma, ginie poprostu przykryta tona bzdetow dlatego nikomu nie chce szukac i liczy na to ze jednak znajda sie znudzeni grupowicze i odpowiedza, pozatym wraz z rozwojem materialnym polakow zmieniaja sie gusta szczegolnie na forum sprzetowym - kiedys sigma 70-300 byla cudem a dzis cudem jest 70-200 4.0 L za 5 lat bedzie nim 2.8 a po drodze bedzie to tamron 2.8

do ciemnych tele o ktorych mowimy warto miec IS a sigma ani go nie ma ani nie jest taka tania zwlaszcza po pojawieniu sie canona 55-250

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów