Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Fofografowanie z lampą zewnętrzną ???

Mieszany widok

helpme
    Guest

Domyślnie Fofografowanie z lampą zewnętrzną ???

Mój canon 400d z wewnętrzną lampą robi dobre ostre doświetlone zdjęcia, ustawia np: f/4 s1/60 w trybie P a jak zakładam lampę 430 ex w trybie auto to zdjęcia wychodzą ciemne nieostre i ustawia inne czasy naświetlania i przysłony w tych samych warunkach oświetleniowych. Dlaczego tak się dzieje???? Czemu aparat inaczej zachowuje się z lampą zewnętrzną???? Przecież ona powinna bardziej doświetlać bo jest mocniejsza, a jest odwrotnie. ;( Pomocy.. Z góry dzięki za wyjaśnienie.

Domyślnie

zepsuta lampa zewnetrzna
    zartowalem
    jak moze robic nieostre zdjecia, co ma lampa do autoficusa?
    masz lampe na ETTL ustawiana czy inny tryb?
    moze sprobuj zrobic wszystko na M wbijajac w/w parametry

helpme
    Guest

Domyślnie

lampa jest na ETTL

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Daj sobie spokój z trybem auto, lustrzanka to nie kompakt, dużo lepsze efekty osiąga się ustawiając ekspozycję w przemyślany sposób.
    Warto też uważnie przeczytać instrukcję lampy oraz rozdział instrukcji aparatu, poświęcony fotografowaniu z lampą.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

helpme
    Guest

Domyślnie

oki. a jak ustawiać w "przemyślany sposób"? Proszę o jakieś techniczne wskazówki

Pełne uzależnienie

Domyślnie

AV lub M. Jelsli M to czast pomiedzy 1/60 a 1/200 (mowimy o "malo slonecznych" miejscach) - przyslona taka jaka chesz miec glebie (odpowiednie ISO zazwyczaj 400-800) i lampa (jak za mocno to korekcja lamy na - naj za malo to na +
    Jesli AV ot nic poza odpowiednia glebia, ISO i korekcja lampy - koniec i kropka. Mam fajny film instruktazowy jak uzywac 580EX (to samo bedzie z 430 tylko lampa slabsza) okolo godziny z przykladami co i jak - wyslij mi PM

helpme
    Guest

Domyślnie

chyba na razie chcę e trybie AV TV bo M to zbyt duże wyzwanie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i ciągle nurtuje mnie postawione w pierwszym poście pytanie. Dlaczego lampa tak się zachowuje??
    Ostatnio edytowane przez helpme ; 09-11-2007 o 12:46 Powód: Automerged Doublepost

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helpme Zobacz posta
    chyba na razie chcę e trybie AV TV bo M to zbyt duże wyzwanie
    "f/4 s1/60" - tak sobie ustawiasz w trybie M i będziesz miał to co miałeś w P :-)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 09-11-2007 o 13:05
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

helpme
    Guest

Domyślnie

oki, przeczytałem i już rozumiem. Chyba rzeczywiście rzucę się na głebię i poćwiczę w trybie M i AV lub AV bo własnie chcę wykorzystywać światło zastane na fotkach. Kurcze, tylko jak zrobić zdjęcie w ruchu rozbieganego dzieciaka w słabo naświetlonym pokoju, kinkiety wieczorem np. Rozmazuje się w trybie AV przy iso 400-800

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów