Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Po Zeiss teraz Cosina wypuszcza szkła

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Po Zeiss teraz Cosina wypuszcza szkła

Cosina wypuszcza dwa szkła pod 35mm:
    58/1.4 i 40/2.0
    Mocowania do Nikona i Pentaxa. Bedzie informacja o odległości i sterownie przysłoną. AF chyba nie tak jak w Zeis do Nikona.

http://www.cosina.co.jp/seihin/voigt...sl2/index.html

Ceny na stronie producenta to 50 000 chyba jenow za każdy.
    Według kalkulatora
    http://www.bankier.pl/inwestowanie/w...ator_walutowy/
    wychodzi 1100 zł, a bedzie pewnie taniej bo to producenta cena.
    Osłona do 58/1.4 - 44 zł.

Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi - chociaz przyslona bylaby automatycznie sterowana. Canon pewnie chroni praw do bagnetu.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 08-11-2007 o 16:04

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    (...)
    Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi - chociaz przyslona bylaby automatycznie sterowana. Canon pewnie chroni praw do bagnetu.
    Jeszcze niespełna 5 lat .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jeszcze niespełna 5 lat .
    Może to trochę ignorancja z mojej strony, ale co w takim razie z Tamronem i Sigmą? Przecież te firmy robią szkła z bagnetem EF?
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    Może to trochę ignorancja z mojej strony, ale co w takim razie z Tamronem i Sigmą? Przecież te firmy robią szkła z bagnetem EF?
    No to jest ciekawe pytanie. Być może Japońce inaczej traktują swoich, a inaczej firmy europejskie. Faktem jest że przedstawiciel Zeissa mówił o ograniczeniach patentowych jako przyczynie braku tych szkieł z bagnetem EF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

/
    Szkoda ze do Canona - zarowno Zeiss jak i Cosina nic nie zrobi
    Cosina jest jakoś tam ściśle związana z Zeissem. Spółka córka czy matka
    Jeszcze http://www.dpreview.com/news/0711/07110802zeisszfi.asp
    Wini

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

No to jest ciekawe pytanie. Być może Japońce inaczej traktują swoich, a inaczej firmy europejskie. Faktem jest że przedstawiciel Zeissa mówił o ograniczeniach patentowych jako przyczynie braku tych szkieł z bagnetem EF.
    Coś kojarzę, że Tamron ma wykupioną specyfikację, a Sigma robiła jakiś reverse-engineering - dlatego m.in. są problemy z kompatybilnością. Ale może to są jakieś plotki netowe.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Coś kojarzę, że Tamron ma wykupioną specyfikację, a Sigma robiła jakiś reverse-engineering - dlatego m.in. są problemy z kompatybilnością. Ale może to są jakieś plotki netowe.
    To jest całkiem prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt że nie słychać żeby były jakiekolwiek problemy z kompatybilność Tamronów. Z Tokiną i Sigmą jak wiadomo nie jest już tak różowo.
    BTW Cosina swego czasu robiła szkła z bagnetem EF sprzedawane pod nazwą Soligor.
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

...Mocowania do Nikona i Pentaxa. Bedzie informacja o odległości i sterownie przysłoną. AF chyba nie tak jak w Zeis do Nikona.
    ...
    To są manualne szkła, bez af :-) , ale za to w odróżneiniu od zeissa zf, z pomiarem światła w każdym nikonie, bo wyposażone w CPU.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

To jest całkiem prawdopodobne biorąc pod uwagę fakt że nie słychać żeby były jakiekolwiek problemy z kompatybilność Tamronów. Z Tokiną i Sigmą jak wiadomo nie jest już tak różowo.
    w sumie o niekompatybilności Tokiny tez nie słyszałem (bo mydlenie to co innego)
    Głównie Sigma jest znana z ERR99.

Cosina swego czasu robiła szkła z bagnetem EF sprzedawane pod nazwą Soligor.
    Nie tylko Soligor.
    te same obiektywy można spotkać też pod nazwą Vivitar i Voigtlander.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie szkła swietne ...niestety wizjery Canona to pain

Canon ma wyłączność na swoje mocowanie?
    Cosina do niedawna produkowała Voigtlander Macro APO-Lanthar 125/2.5 SL...topowe macro do małego obrazka. Manualne szkło ze "wszystkim" co potrzeba do Canona. (o tym szkle cos juz pisałem)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=23016&page=3

ap ropo tych 2 nowości, oni robią diabelnie dobre szkła i bardzo dobrze wykonane /mechanicznie, 9 listków przysłony../ NIESTETY wizjery Canona 5D równiez "jedynek" sa bardzo kiepskie.... /nawet po zmianie matówek na klin/ w praktyce 35 letni Pentax Spotmatic M42 jest duzo wygodniejszy do manualnego ostrzenia.
    "Jedyna nadzieja" ze nowy 1Ds mark III ma większe powiekszenie...

Jak ktoś pracuje w analogu na Nikonach to teraz ma naprawdę do wyboru do koloru... (F6 piękny korpus!)
    pozdrawiam

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów