Naprawdę nikt nie wie co jest nie tak?
Naprawdę nikt nie wie co jest nie tak?
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
spróbuj zainstalować TO (camera profiles beta 2)
i zobacz czy na profilu adobe standard będzie dalej kiepsko
Hmm co prawda jest dużo lepiej, ale wciąż nie identycznie z oryginałem.
Jpg z puszki
wywoałny z rawa z ustawieniami adobe standart beta 2
cos dalej nie do końca jest ok.
No i dlaczego musze kombinowac z tymi profilami
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kolejny przykład - dużo lepiej widoczny
mimo rady kolegi _invictus wciąż wstretna żółć się pojawia
Ostatnio edytowane przez Raus ; 27-04-2009 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost
Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX
A nie pojawił Ci się profil Camera Standard Beta 2? To odpowiednik standardowych ustawień aparatu (najbardziej zbliżony do tego co wypluwa aparat).
Tak tak pojawił się
w porównaniu z tymi tablicami pisałem że użyłem właśnie profilu Camera Standard Beta 2
w porównaniu z fragmentem szafki również użyłem tego profilu lecz zapomniałem dopisać "2"
Ogólnie poprawa jest lecz fotki po rawach wciąż sa bardziej żółte
Dodam że w DPP jest idealnie
5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...
Powiem szczerze że naprawdę trudno jest na tych przykładach doszukać się pojawiającej się żółci. gdybyś nie napisał że się pojawia to powiedziałbym że nie ma między nimi różnicy. Dopiero kilkuminutowe wpatrywanie się owocuje myśleniem "no dobra, mooooże ociupineczkę bardziej żółte jest".
Czyli w skrócie - przesadzasz...
Ewentualnie monitor/przeglądarka ci źle wyświetla już obrobione zdjęcie bo widzę że w ACR masz zaznaczony AdobeRGB a JPG prosto z aparatu pewnie jest w sRGB robiony.
Na zdjęciu z murem faktycznie przesadzam:wink:
Ale na zdjeciu z fragmentem szafki widać wyraźnie.
Jest to uwarunkowane od zdjęcia - w krajobrazach właściwie nie widac różnicy a w portretach (skóra ludzka) najbardziej.
Jeśli chodzi o o AdobeRGB w ACR to samo mi sie jakoś przestawiło bo zawsze miałem sRGB i oczywiście już mam z powrotem ustawione sRGB.
Tak czy innaczej przeczytałem calutki wątek i z tego co zrozumiałem to po prostu "się nie da" żeby LR/ACR dawał IDENTYCZNE kolory co DPP i tyle8)