Strona 22 z 26 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Naprawdę nikt nie wie co jest nie tak?
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Bywalec Awatar _invictus
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

spróbuj zainstalować TO (camera profiles beta 2)
    i zobacz czy na profilu adobe standard będzie dalej kiepsko

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _invictus Zobacz posta
    spróbuj zainstalować TO (camera profiles beta 2)
    i zobacz czy na profilu adobe standard będzie dalej kiepsko
    Hmm co prawda jest dużo lepiej, ale wciąż nie identycznie z oryginałem.

Jpg z puszki

wywoałny z rawa z ustawieniami adobe standart beta 2

cos dalej nie do końca jest ok.

No i dlaczego musze kombinowac z tymi profilami
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    kolejny przykład - dużo lepiej widoczny

mimo rady kolegi _invictus wciąż wstretna żółć się pojawia

Ostatnio edytowane przez Raus ; 27-04-2009 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Domyślnie

A nie pojawił Ci się profil Camera Standard Beta 2? To odpowiednik standardowych ustawień aparatu (najbardziej zbliżony do tego co wypluwa aparat).

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    A nie pojawił Ci się profil Camera Standard Beta 2? To odpowiednik standardowych ustawień aparatu (najbardziej zbliżony do tego co wypluwa aparat).
    Tak tak pojawił się

w porównaniu z tymi tablicami pisałem że użyłem właśnie profilu Camera Standard Beta 2

w porównaniu z fragmentem szafki również użyłem tego profilu lecz zapomniałem dopisać "2"

Ogólnie poprawa jest lecz fotki po rawach wciąż sa bardziej żółte

Dodam że w DPP jest idealnie

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raus Zobacz posta
    Tak tak pojawił się

w porównaniu z tymi tablicami pisałem że użyłem właśnie profilu Camera Standard Beta 2

w porównaniu z fragmentem szafki również użyłem tego profilu lecz zapomniałem dopisać "2"

Przeczytaj ten wątek od początku. To już było pisane 1564 razy. Aż żal pisać po raz 1565...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Tak tak pojawił się

Dokładnie takiego samego jpga uzyskasz tylko na sofcie Canona. Silnik Adobe - czy to LR czy PS - wywołuje inaczej i tego się nie przeskoczy, profile tylko trochę oddają to, jak wygląda jpg prosto z puszki.

Mnie też to boli...
    5D+grip x2, C 28 1.8, C 50 1.4, C 85 1.8, T 17-35 2.8-4, lampa itp, itd.
    Tu był adres strony ale ktoś miał zły dzień...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiem szczerze że naprawdę trudno jest na tych przykładach doszukać się pojawiającej się żółci. gdybyś nie napisał że się pojawia to powiedziałbym że nie ma między nimi różnicy. Dopiero kilkuminutowe wpatrywanie się owocuje myśleniem "no dobra, mooooże ociupineczkę bardziej żółte jest".

Czyli w skrócie - przesadzasz...

Ewentualnie monitor/przeglądarka ci źle wyświetla już obrobione zdjęcie bo widzę że w ACR masz zaznaczony AdobeRGB a JPG prosto z aparatu pewnie jest w sRGB robiony.

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Powiem szczerze że naprawdę trudno jest na tych przykładach doszukać się pojawiającej się żółci. gdybyś nie napisał że się pojawia to powiedziałbym że nie ma między nimi różnicy. Dopiero kilkuminutowe wpatrywanie się owocuje myśleniem "no dobra, mooooże ociupineczkę bardziej żółte jest".

Czyli w skrócie - przesadzasz...

Ewentualnie monitor/przeglądarka ci źle wyświetla już obrobione zdjęcie bo widzę że w ACR masz zaznaczony AdobeRGB a JPG prosto z aparatu pewnie jest w sRGB robiony.
    Na zdjęciu z murem faktycznie przesadzam:wink:

Ale na zdjeciu z fragmentem szafki widać wyraźnie.

Jest to uwarunkowane od zdjęcia - w krajobrazach właściwie nie widac różnicy a w portretach (skóra ludzka) najbardziej.

Jeśli chodzi o o AdobeRGB w ACR to samo mi sie jakoś przestawiło bo zawsze miałem sRGB i oczywiście już mam z powrotem ustawione sRGB.

Tak czy innaczej przeczytałem calutki wątek i z tego co zrozumiałem to po prostu "się nie da" żeby LR/ACR dawał IDENTYCZNE kolory co DPP i tyle8)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak czy innaczej przeczytałem calutki wątek i z tego co zrozumiałem to po prostu "się nie da" żeby LR/ACR dawał IDENTYCZNE kolory co DPP i tyle8)
    To jedna sprawa.
    Druga - być może monitor (nie doczytałem bo chyba nie napisałeś jaki masz) robi Ci psikusa i mu się barwy bardziej rozjeżdżają niż np u mnie. Powiedz jaki to i czy/jak kalibrowany?

Strona 22 z 26 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów