Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Przy poprawnie ładowanym na starcie systemu profilu monitora WSZYSTKIE programy, które wykorzystują ten profil (czyli PS, LR, DPP...)
    Tak na szybko pytanie w temacie - który profil wykorzystują, gdy mam dwa monitory? Profile ładuję (wraz z krzywymi do korekcji szarości) do każdego monitora przy pomocy microsoftowego appletu color cośtam. W sumie nie wiem jaki profil jest domyślny.
    Dodam, że podstawowy monitor jest z laptopa, ale pracuję na tym dołączonym (jako dodatkowy)
    Czy PS sobie potrafi sobie zwąchać na którym monitorze jest uruchomiony?

Domyślnie

Odświeżam wątek, żeby nie zakładać nowego.

Proponowane rozwiązania, które znalazłem w tym wątku chyba już sie zdeaktualizowały, większość natomiast dotyczy innych problemów.

Ale ad rem!
    Mój problem wygląda tak: otwieram rawa w lightroomie (świeży, nie pozmieniane ustawienia). Pracuje na zdjęciu, zapisuje i... kolory są zupełnie inne! Zarówno w przeglądarce windowsowej, irfanie jak PSie. Próbowałem zmieniać opcje eksportu do jpg, ale nic to nie dało.

Mam nieskalibrowany monitor, może to dlatego?

Bardzo proszę o pomoc, bo lightoom staje się w tych okolicznościach zupełnie bezużyteczny.

Monitor: LG W2242S
    Aparat: 40D

A tak to wygląda w praktyce:
    Ostatnio edytowane przez .fidel ; 09-03-2009 o 17:50

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .fidel Zobacz posta
    Odświeżam wątek, żeby nie zakładać nowego.

Proponowane rozwiązania, które znalazłem w tym wątku chyba już sie zdeaktualizowały, większość natomiast dotyczy innych problemów.

Ale ad rem!
    Mój problem wygląda tak: otwieram rawa w lightroomie (świeży, nie pozmieniane ustawienia). Pracuje na zdjęciu, zapisuje i... kolory są zupełnie inne! Zarówno w przeglądarce windowsowej, irfanie jak PSie. Próbowałem zmieniać opcje eksportu do jpg, ale nic to nie dało.

Mam nieskalibrowany monitor, może to dlatego?

Bardzo proszę o pomoc, bo lightoom staje się w tych okolicznościach zupełnie bezużyteczny.

Monitor: LG W2242S
    Aparat: 40D
    Nic się nie zdezaktualizowało. CMS czyli Color Management System się kłania.

http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj Zarządzanie Brawą.

Tu jest to samo: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Nic się nie zdezaktualizowało. CMS czyli Color Management System się kłania.

http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj Zarządzanie Brawą.

Tu jest to samo: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Świetnie, bardzo chętnie poczytam, dzięki.
    Problem w tym, że to teoria. Istotna, ważna, niezbędna. Jasne.

Niemniej potrzebuję teraz rozwiązania, czy instrukcji typu: 'Wejdź baranie tu, kliknij tu, a to odhacz. Działa?'

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... 'Wejdź baranie tu, kliknij tu, a to odhacz. Działa?'
    Ale tak się nie da. To jest cały złożony problem z zarządzaniem barwą. Windows nie jest w tym zbyt dobry no i pytań mnóstwo. Jaki masz system, co masz poustawiane w Color Management w Panelu Sterowania. Jakiego profilu używa Twój komputer. To nie ma nic wspólnego z LR jako takim i zupełnie nic z aparatem, którego używasz. Niestety najpierw trzeba przeczytać tą "teorię", żeby wiedzieć o co pytać.

EDIT: To już było tutaj wiele razy.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jest to problem bardziej informatyczny (Windows), niz fotograficzny (LR).

Janusz,
    Ty i iles osob jestescie swiadomi tego od dlugiego czasu. Czy zrobiliscie cos, zeby to zmienic? Mam na mysli kontakt z producentem oprogramowania, czyli Microsoft.

Chyba, ze nie uzywasz ich OS'a? Albo wiesz, ze MS jest swiadomy swej nizszosci w tym wzgledzie wzgledem Mac'ow... I nic sobie z tego nie robi, albo robi, ale w wolnym tempie, czyli nadaje temu niski priorytet...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 09-03-2009 o 23:55
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar tormentor
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niemniej potrzebuję teraz rozwiązania, czy instrukcji typu: 'Wejdź baranie tu, kliknij tu, a to odhacz. Działa?'
    Najprosciej to wywal profile monitora z Zarzadzania kolorami w Windowsie. Dziala?
    FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
    Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
    "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Mam pewien problem z kolorami.

Dla przykładu posłużyłem się zdjęciem Cichego z testu Tamrona 18-270 ale na moich fotkach jest identycznie.

Mianowicie chodzi o to że jak otwieram RAWa w Camera Raw lub Lightroomie to WB jest inny (jakiś żółty) niz na jpg prosto z puszki mimo że w ACR/Lightroom WB jest ustawione na "as shot"

Oto przykład - jpeg prosto z puszki

Oraz RAW otworzony w ACR

Jak widać wchodzi żółty zafarb.

Denerwuje to szczególnie w portrecie kiedy skóra jest straszne żólta i każda fotke musze poprawic

Coś nie tak z ustawieniami ACR/Lightroom??
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Bywalec Awatar Raus
    Miasto
    Nowogard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofr Zobacz posta
    A w zakładce camera calibration ustawiłeś profil aparatu?
    Do wyboru mam tylko to:

Na obu ustawieniach to samo
    Canon 5D / C50 1.8 / S17-35 2.8-4 HSM / C100-300 USM / Helios 44M-4 + Radziecki Mieszek / 430EX

Strona 21 z 26 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów