Hmmmmm... jesteś zarejestrowany na forum od grudnia 2008. Od grudnia to może nie było 500 razy ale wcześniej było na ten temat tony.
Monitor, podobnie jak Bundy mam "widegamut". Dokładniej to ColorEdge CG241W Eizo i u mnie ten problem tez nie występuje.Aha. W PS jest soft proof (w LR chyba tez ale nie mam pewnosci a nie mam na czym w tej chwili sprawdzić). W soft proofie mozna sobie wyłączyć wszystko - Monitor RGB wyłącza cały CMS i mam obrazek "jak u mas".
Cytujesz fora zagramaniczne. One maja te same przypadłości co CB. Najczęściej i najwięcej piszą ci co pojęcia nie mają co piszą
sRGB jest najpewniejszym standardem w sieci i jeszcze długo pozostanie. Zamieszczanie zdjęć w Adobe RGB nie ma sensu, chyba że jest dużo niebieskiego nieba, morza czy greckich domków o białych ścianach i niebieskich drzwiach. Niebieski najbardziej dostaje w sRGB a aRGB potrafi go pokazac trochę wiecej/lepiej. Ale to tez z zastrzezeniem, że to na stronach "nie dla mas".
Przecietny user netu
MA: monitor z MM ze totalnie zwalonymi kolorkami. Zdjęcia ogląda na TV z duzym ekranem i kolorkami podkręconymi do bólu oczu.
NIE MA: - nie ma pojęcia o CMS, Adobe RGB i milionie innych rzeczy. I mieć nie chce. I nie musi.
EDIT: do labu można dołączać exif i tag profilu. Do sieci, jeżeli skonwertowaliśmy do sRGB nie ma potrzeby i nie ma sensu. Jedynie na forumach specjalistycznych - nawet na takim "specjalistycznym" forum jak CB - ma sens dołączanie exifa bo to może pomóc w rozwiązywaniu problemów. Do oglądania zdjęc w IE to zupełnie zbędne.
EDIT2:
Ano tak - ODBIORCY - ale nadawca juz nie musi i może to zrobić tak, żeby odbiorca widział to w miarę poprawnie, na ile pozwala na to jego monitor, bez bólu i zawracanie se głowy AdobeRGB. Moj monitor wyświetla prawie pełne AdobeRGB ale "przeciętny" monitor na rynku juz nie za bardzo.