Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS:
    przegladam jeszcze dpreview i widze, ze ktos doszedl do takiego samego wniosku, co ja probowalem opisac powyzej - kiedy wylaczylem profil monitora i przywrocilem zwykly sRGB.
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30868785

JPG zapisany w Adobe RGB bedzie wygladal jak wyprany z kolorow, w porownaniu do sRGB - ale tylko w srodowisku bez zadnych ustawien, bez kalibracji, ze zwyklym domyslnym profilem sRGB. Natomiast w srodowisku z np. skalibrowanym monitorem, o wiekszym gamucie, z podmienionym profilem - wcale tak nie musi byc.

Z kolei sRGB moze byc wrecz przesycony jak u mnie...
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29573153

I to by byla odpowiedz na moj problem, na moim komputerze...

Innymi slowy ma sens udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB ludziom, ktorzy nie korzystaja z zarzadzania kolorami. Oni zobacza poprawne kolory za pomoca zarowno IE, Photo Gallery, jak i LR, DPP czy PS.

Natomiast udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB dla ludzi, ktorzy uzywaja zarzadzania kolorami - spowoduje, ze w narzadziach LR, DPP, PS zobacza oni poprawne kolory, ale w zwyklych IE, Photo Gallery, itp. - zobacza niepoprawne kolory.

I to jest dla mnie cos nowego. Do tej pory slyszalem swiete - exportuj zawsze do sRGB. I dostawalem niepoprawne rezultaty, zamiast wspolnego mianownika.

Innymi slowy, jak ogladam u siebie na komputerze JPG w sRGB - to powinienem to robic tylko w LR, DPP, PS. A jak daje plik sRGB cioci, czy wujkowi - to oni zobacza go rowniez poprawnie w IE i Photo Gallery... Stad moje sformulowanie w poprzednich postach, ze w moim przypadku, na moim komputerze z zarzadzaniem kolorami, lepiej w IE i Photo Gallery wygladal JPG zapisany jako Adobe RGB, niz sRGB.

Chyba warto zatem o tym pamietac! A pewnie niedlugo nadejda czasy, kiedy i IE nie bedzie slepy na profile.

PS: Jest jeszcze zatem jedna zagadka. Jak mam ogladac w srodowisku jak moje, z wlaczonym zarzadzaniem kolorow, ze skalibrowanym monitorem - strony internetowe w LR lub DPP?

Bo wlasnie widze, ze pliki sRGB, najczesciej wrzucane na strony - widze w IE niepoprawnie, inaczej one wygladaja po sciagnieciu na dysk i otwarciu w LR.
    Chociazby te dwa zdjecia: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30859278
    Roznie wygladaja w IE, tak samo po sciagnieciu do LR...

Przydalby sie przycisk, funkcja, ktora przelaczalaby moj komputer na sRGB ICC przy uzywaniu IE, a na ICC monitora przy korzystaniu z LR, DPP, PS...

A moze o czyms nie wiem? Jak siegam w pamieci, w PS chyba mozna ustawic inny profil niz w Windows. Nie mam PS, nie testowalem. Jak przelaczylem swoj komputer na sRGB - testowalem IE oraz Photo Gallery, ale nie LR! Jutro zatem sprawdze. Jezeli mimo ustawien sRGB w Windows, LR pracowalby poprawnie w PhotoPro - no to chyba cale srodowisko by w koncu dzialalo poprawnie.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A moze o czyms nie wiem? Jak siegam w pamieci, w PS chyba mozna ustawic inny profil niz w Windows. Nie mam PS, nie testowalem. Jak przelaczylem swoj komputer na sRGB - testowalem IE oraz Photo Gallery, ale nie LR! Jutro zatem sprawdze. Jezeli mimo ustawien sRGB w Windows, LR pracowalby poprawnie w PhotoPro - no to chyba cale srodowisko by w koncu dzialalo poprawnie.
    Strasznie mieszasz w temacie :-) W PS nie ustawiasz profilu tylko przestrzeń kolorystyczną w jakiej chcesz pracować. Domyślnie jest to sRGB. Mylisz przestrzeń z profilem urządzenia. Systemu nie przełączaj na żadne sRGB tylko używaj profilu, jaki wygenerowałeś podczas kalibracji (profil monitora). Jeśli chcesz zachować spójność wyświetlania barw wszędzie (prawie) to używaj sRGB (ze wszystkimi jego niedostatkami ;-) ), czyli w PS ustaw sRGB jako przestrzeń a w LR konwertuj do sRGB. FF z dodatkiem Color Management będzie używał profilu systemowego (może też używać innego, podanego ręcznie) i kolory będą poprawne. Photo Gallery, jak wspomniał wcześniej Janusz, możesz sobie spokojnie odpuścić :-) Przy poprawnie ładowanym na starcie systemu profilu monitora WSZYSTKIE programy, które wykorzystują ten profil (czyli PS, LR, DPP...) MUSZĄ pokazać to samo zdjęcie w identyczny sposób. Nie bierz za wyznacznik spójności kolorystycznej tego co pokazują przeglądarki www albo systemowe przeglądarki zdjęć lub co gorsza monitory u znajomych (często, gęsto ustawione w idiotyczny sposób). Istotne jest to, żeby Twoje środowisko pracy było kolorystycznie spójne od początku do końca (od aparatu do wydruku).
    Jeśli coś namieszałem, to dlatego, że nie piłem jeszcze dzisiaj kawy ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Istotne jest to, żeby Twoje środowisko pracy było kolorystycznie spójne od początku do końca (od aparatu do wydruku).
    Jeśli coś namieszałem, to dlatego, że nie piłem jeszcze dzisiaj kawy ;-)
    Moim zdaniem nic nie namieszałeś. Dokładnie tak to działa (przynajmniej na MacOSX). Należy wykrzyczeć właśnie tę najważniejszą rzecz, którą wskazałeś przed chwilą: NIE PODPINAMY do phostoshopa profilu urządzenia tylko przestrzeń kolorystyczną! Dla łatwiejszego zobrazowania tych zjawisk można sobie wyobrazić przykład przenikających się baloników. Jedne są pojemniejsze, inne mniejsze, częściowo zawierające się w innych. Częściowo wychodzące poza nie. Te małe baloniki to aparat, monitor, drukarka, maszyna w labie, te największe to przestrzenie kolorystyczne właśnie takie jak Adobe RGB, ProPhotoRGB itd. I one też są różnej wielkości/pojemności.
    Jeśli nie mają punktów wspólnych - pewne partie kolorów muszą wyglądać inaczej.
    Wracając do LR i PSa - można jeszcze sobie dopomóc posiłkując się używając przestrzeni ProPhotoRGB w Photoshopie, (warunek - wyłączona opcja Desaturate Monitor Colors By... -druga od dołu). Wtedy kolory w szopie i LR muszą być identyczne. Tylko tak jak pisałem w wątku równoległym - należy pamiętać żeby obrazy RGB wysyłać z załączonym profilem sRGB - dla mas.
    Jest jeszcze mały kruczek, aby pamiętać o tym, by poprawnie dokonywać wyboru między opcjami PRZYPISZ/KONWERTUJ przy otwieraniu zdjęć (zwłaszcza cudzych). Zdjęciom bez przypisanego profilu wskazuję zawsze "przypisz sRGB".
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy Zobacz posta
    Przy poprawnie ładowanym na starcie systemu profilu monitora WSZYSTKIE programy, które wykorzystują ten profil (czyli PS, LR, DPP...)
    Tak na szybko pytanie w temacie - który profil wykorzystują, gdy mam dwa monitory? Profile ładuję (wraz z krzywymi do korekcji szarości) do każdego monitora przy pomocy microsoftowego appletu color cośtam. W sumie nie wiem jaki profil jest domyślny.
    Dodam, że podstawowy monitor jest z laptopa, ale pracuję na tym dołączonym (jako dodatkowy)
    Czy PS sobie potrafi sobie zwąchać na którym monitorze jest uruchomiony?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.......

Innymi slowy ma sens udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB ludziom, ktorzy nie korzystaja z zarzadzania kolorami. Oni zobacza poprawne kolory za pomoca zarowno IE, Photo Gallery, jak i LR, DPP czy PS.

Natomiast udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB dla ludzi, ktorzy uzywaja zarzadzania kolorami - spowoduje, ze w narzadziach LR, DPP, PS zobacza oni poprawne kolory, ale w zwyklych IE, Photo Gallery, itp. - zobacza niepoprawne kolory.
    .....
    Oj... mieszasz, mieszasz strasznie.

1. Co to jest za profil - ten który wywaliłeś? Profil z płytki CD czy zrobiony kolorymetrem? U 99.9% userów profil z płytki CD to PIERWSZA rzecz którą należy wywalić razem z płytką.

Jak eksportujesz do sRGB to mozesz wywalić tag profilu - nie jest potrzebny. Czyli w PS robisz "save to WEB" - zapisujesz obraz bez exifa - zawsze pare bajtów zaoszczedzonych i masz pewnosc, ze wszyscy zobacza tak samo. (Tu akurat iREM nie ma racji - dla mas bez profilu i BEZ exifa w zupełności wystarczy). Przeglądarki z CMS albo się pytają albo zakładają sRGB w przypadku braku exifa i taga profilu.

To WSZYSTKO już wielokrotnie było na forum

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    (Tu akurat iREM nie ma racji - dla mas bez profilu i BEZ exifa w zupełności wystarczy). Przeglądarki z CMS albo się pytają albo zakładają sRGB w przypadku braku exifa i taga profilu.
    To WSZYSTKO już wielokrotnie było na forum
    To jeszcze mnie upewnij, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeśli pracuję w szopie na ProPhotoRGB i zapiszę "for WEB" (bez profilu) to obraz będzie wyglądał tak samo jakbym przekonwertował na sRGB i zapisał z profilem?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    To jeszcze mnie upewnij, czy dobrze Cię zrozumiałem. Jeśli pracuję w szopie na ProPhotoRGB i zapiszę "for WEB" (bez profilu) to obraz będzie wyglądał tak samo jakbym przekonwertował na sRGB i zapisał z profilem?
    Przed zapisem "for WEB" trzeba skonwertowac do sRGB inaczej wyjdzie kaszana - ale to bedzie widoczne juz w oknie podgladu "save for WEB". Ja sobie zrobiłem prosciutką akcję i skrót klawiszowy do tego.

Nie ma sensu zapisywac exifa i taga profilu - zwlaszcza tam gdzie sa ograniczone rozmiary zdjec np. plfoto - bo exif troche zajmuje i lepiej te bajty wykorzystac na "jakość" jpega. W "save for WEB" mozna rozmiar pliku wynikowego ustawić dość precyzyjnie. Przeglądarki i tak wyswietlą sRGB - tak są zrobione. "Dla mas" to najbezpieczniejsze ustawienie. Jak "masy" maja ustawiony w monitorze profil producenta (ten z płytki) to tag sRGB moze sporo napsuć, co zresztą potwierdza się w tym wątku.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przed zapisem "for WEB" trzeba skonwertowac do sRGB inaczej wyjdzie kaszana - ale to bedzie widoczne juz w oknie podgladu "save for WEB".
    Właśnie o to mi chodziło! Czyli w uproszczeniu:
    - upewnić się że obraz jest w sRGB
    - zapisać for WEB (z profilem lub bez)

Może być? ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam wszystkich i dziekuje za Wasze odpowiedzi. Jesli namieszalem, to z dwoch powodow:
    1) moze niepotrzebnie wspopminalem o PS, to pod wplywem postow iREM, pozostaje przy LR i DPP
    2) mamy chyba troche inne potrzeby i doswiadczenia

Ogolnie widze po Waszych odpowiedziach - za ktore jestem bardzo wdzieczny! - ze komplikujecie - jak dla mnie - sprawe.

Moja sytuacja i potrzeby sa BARDZO PROSTE!
    Robie zdjecia w RAW, edytuje w LR. Nastepnie chce efekt pracy pokazac znajomym, rodzinie:
    A) u siebie w domu jak mnie odwiedza
    B) oraz dac im na CD, czy innym nosniku, zeby mogli obejrzec u siebie w domu (lub wrzucic na strone WWW)
    C) wydrukowac w zwyklym labie, obsklugujacym w wiekszosci sRGB

Tyle. Zapominamy o temacie PS, nie mam, nie uzywam. Mam LR i DPP. W LR zawsze musze wybrac profil przy eksporcie do JPG, nie widze nigdzie opcji czy zapisac z profilem czy bez. W DPP zawsze zapisuje z profilem.

Potwierdzam poprawne ladowanie na starcie profilu monitora, zrobionego kolorymetrem (zadnych z plytki CD). Nie chce sie skupic tylko na sobie, pokazac zdjecia znajomym jako slideshow w LR, dac plytke i powiedziec do widzenia, martwcie sie sami - to podejscie widze u Janczewskiego (uzywajcie safari albo skonfigurowanego firefoxa) (w zadnym wypadku nie chce krytykowac tego podejscia, jest ono rownie dobre jak inne, skoro jest swiadomym wyborem).

Ja osobiscie wole podejscie Janusza - zapisuje w sRGB, tak zeby masy widzialy tak samo.

Akceptuje male rozbieznosci w pokazywaniu obrazu, ale jak widzialem po swoim przykladzie opisanym wczesniej, roznice moga byc bardzo duze.

Nadal zostaje pytanie: teraz moze wazniejsze - skoro radzicie nie wylaczac, tylko caly czas ladowac system z profilem powstalym w wyniku kalibracji monitora, a nie domyslnym sRGB - to jak mam wierzyc zdjeciom innych ludzi ogladanym w IE?

Skoro system z profilem skalibrowanego monitora, czyli innym niz sRGB, pokazuje barwy dokladnie tylko w aplikacjach swiadomych, czyli LR, DPP? Przeciez nie bede sciagal zdjec z galerii WWW do LR, zby je obejrzec wiernie?

PS: Dzis wieczorem moge sprobowac komputer z VISTA 32-bit skalibrowac Eye One Display 2 i zobaczyc co sie bedzie dzialo.
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nadal zostaje pytanie: teraz moze wazniejsze - skoro radzicie nie wylaczac, tylko caly czas ladowac system z profilem powstalym w wyniku kalibracji monitora, a nie domyslnym sRGB - to jak mam wierzyc zdjeciom innych ludzi ogladanym w IE?
    Dalej mieszasz okrutnie :-) myląc ciągle profil urządzenia (monitora) z przestrzenią barwną. Jeśli skalibrujesz poprawnie monitor, będziesz ładował na starcie ten profil i użyjesz przegladarki www używającej systemowego profilu (tego ładowanego na starcie), to fotki innych ludzi będą wygladały tak jak powinny wyglądać. Temat jest prosty i niepotrzebnie go komplikujesz.
    Skoro zastanawisz się czy łądować na starcie profil stworzony podczas kalibracji, to w takim razie po co w ogóle kalibrowałeś monitor skoro wygenerowany profil chcesz zastąpić czymś innym? :-) Tego to już zupełnie nie rozumiem.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów