Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzis jestem w pracy, i na komputerze z Windows XP sytuacja wyglada inaczej niz wczoraj opisywana na Viscie... Wiec problem wydaje sie byc informatyczny, zwiazany z profilami, ich obsluga (badz brakiem) w systemie operacyjnym i aplikacjach. Nie mam niestety teraz czasu sie rozpisywac, postaram sie pozniej, moze jutro.

Jak ktos ma chwile:

http://www.color.org/version4html.xalter
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30859278

Caly czas wystepuje nurtujace pytanie: jak tu obrabiac RAW i zapisywac jako JPG, skoro inni widza cos innego na roznych komputerach, a nawet na tych samych, ale w roznych aplikacjach. Nawet przy plikach wyeksportowanych jako sRGB - co mialo ponoc rozwiazac problem... Jak ktos ma chwile, niech przeczyta watek na DPP od poczatku.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

PS:

Janusz, jak przychodza znajomi, to chce czasem im pokazac slideshow na pelnym ekranie, a w tle puscic jakas muzyke ;-)
    Inna sytuacja - jestem w pracy - i chce pokazac kolegom kilka zdjec.

Do obu sytuacji - windowsowa przegladarka plikow graficznych wydaje sie najwygodniejsza. Juz wiem, ze nie jest. Ci moi znajomi - u siebie w domu, czy w pracy - wlasnie jej uzywaja... Nie moge wymagac, aby odbiorcy mieli u siebie zainstalowanego PS.

Wracajac do Twojego postu, wlasnie chce dac znajomym JPGi, zgodnie z Twoimi i innych radami, eksportuje do sRGB i dostaje kaszane w IE i przegladarce windows na pelnym ekranie. Jak eksportuje jako Adobe RGB - nie mam kaszany... Zalamac sie mozna.

Sprobuje pootwierac te same pliki jeszcze na innych komputerach w najblizszym czasie...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23-02-2009 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów