Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Oczywiscie, ze znalazł tylko "rence opadywują" i nie chce sie ludziom pisać tego samego po raz pięćsetny.
Sorki Janusz, ale chyba zbyt sie pospieszyles chyba. Nikt jak do tej pory nie znalazl rozwiazania problemu opisanego przeze mnie i pare osob wczesniej. A jest to problem podejrzewam bardziej informatyczny, niz fotograficzny.

System operacyjny (Windows) nie radzi sobie z profilami. Tak sie sklada, ze czytalem Twoje bardzo interesujace posty. Wiele sie z nich dowiedzialem. Naleze do uzytkownikow swiadomie kalibrujacych monitor EIZO zewnetrznym kalibratorem i tego profilu uzywam, nie z CD. Operacje kalibracji powtarzam regularnie. Czytam tez inne fora. I widzialem, ze ludzie tez maja podobne problemy z profilami. I jak do tej pory nie znalazlem nigdzie rozwiazania. Dodam wiecej, sporo osob tez czytalo wczesniej Twoje posty, ale nadal maja problemy. Wiec z pewnoscia temat nie jest wyczerpany, zamkniety. Moze za malo przykladow ze zdjeciami?

Pytanie jest proste, mam zdjecie RAW otwarte w DPP. Zmieniajac przestrzen barwna miedzy Adobe RGB a sRGB - widze jakie sa roznice oraz jak zdjecie wyglada w kazdej. Po eksporcie, ogladajac zdjecie w Windows Photo Gallery w trybie okna - widze te same poprawne rezultaty. Dlaczego zatem to samo Windows Photo Gallery - w trybie pelnoekranowym daje inne rezultaty?

Moze prosciej - krotkie pytanie: - dlaczego JPG zapisany jako sRGB wyglada w IE inaczej, niz RAW na ekranie DPP po zmianie workspace na sRGB?

Moje posty co wyraznie zaznaczam - sa wlasnie wynikiem czytania wielu infomacji w necie i na tym forum, wlaczajac Twoje Janusz. Zaleca sie eksport do sRGB przed umieszczeniem na WWW, zeby informacje o zdjeciu byly zapisane w jezyku, ktory potrafi odczytac i pokazac przegladarka internetowa. Wykonujac ta operacje straci sie niektore informacje, ale uniknie powazniejszcyh znieksztalcen i zaskoczen.

Zaczalem tak robic i... efekty mam niestety gorsze niz jak export do Adobe RGB. Stad prosze o pomoc.
Nie jest tak, ze nie czytalem wczesniej i nie uzywalem 'search'...