Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janczewski Zobacz posta
    zgadza się wszystko wróciło do normy po załadowaniu sRGB, Lightroom "widzi"(ja widzę) tak samo kolorki jak je eksportuje do jpg'a. Teraz sens kręcenia suwakami powrócił tylko po co u licha w takim razie kalibracja monitora??? Troszkę zgłupiałem
    Hej Janczewski, piszesz o tym samym problemie, ktory mial czesniej Ci-nek, potem ja - i piszemy o nich na poprzedniej stronie watku. Jak do tej pory - nikt na forum nie znalazl rozwiazania. Problemem nie jest LR, ale najprawdopodobniej system operacyjny, ktory zachowuje sie w sposob niespojny pokazujac zdjecia. Inaczej robi to w Windows Photo Gallery w trybie okna, inaczej na pelnym ekranie, inaczej Internet Explorer, inaczej miniaturki 'Thumbnails'.

A propo tego co napisales wyzej, wg mnie nie rozwiazales problemu, ale zamiotles go pod dywan. Aplikacje takie jak LR, PS i wiele innych poprawnie pokazuja kolory. Windows za to nie zawsze, roznie w roznych wersjach i roznych aplikacjach... Tak jak napisales, jak tu teraz exportowac zdjecia na portale WWW... To jedyny kawalek mojego workflow, jeszcze nie rozgryziony do konca... Bede robil kilka testow wkrotce, podziele sie rezultatami.
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze pokaze przyklad. Zdjecie zrobione jako RAW, w aparacie ustawione Adobe RGB. Nastepnie otworzone w DPP. Nastepnie wyeksportowane jako:
    - DPP Adobe RGB.JPG
    - DPP sRGB.JPG

Otwarte w przegladarce Windows oraz w Internet Explorerze 7:

Windows Photo Gallery - OKNO
    Plik Adobe RGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace Adobe RGB'
    Plik sRGB - dobrze, tak samo jak DPP w 'workspace sRGB', czyli ciut bladziej, ale akceptowalnie! (nie drazni oka)

Windows Photo Gallery - PELNY EKRAN
    Plik Adobe RGB - pokazuje tak jak w trybie okno, OK.
    Plik sRGB - pokazuje inaczej, niz w trybie okna!, duzo bardziej czerwono. Widac system operacyjny (Windows) uzywa innego profilu w trybie pelnoekranowym, niz w trybie okna. Wyglada to tak jak w IE otwarty sRGB. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.

Internet Explorer 7
    Plik Adobe RGB - pokazuje OK, tak samo jak DPP, tak samo jak Windows Photo Gallery w trybie okno.
    Plik sRGB - wszystko bardziej czerwone, inaczej niz DPP w 'workspace sRGB', inaczej niz Windows Photo Gallery... Tragedia. Drazni oko nienaturalne nasycenie, zaczerwienienie.

Wniosek?
    Lepiej eksportowac jako JPG Adobe RGB - jak widac powyzej - w praktyce sprawia najmniej problemow.
    Watpliwosc?
    Jest to sprzeczne ze wszystkimi zaleceniami a propo eksportu JPG na WWW i do lab'ow... gdzie zaleca sie eksport jako sRGB...

Zatem dlaczego zapisanie JPG w przestrzeni sRGB, ktore teoretycznie ma skutkowac utrata kolorow, spadkiem nasycenia, wyblaknieciem - CO WIDAC bezposrednio w DPP przy zmianie WORKSPACE!!! (akceptowalne) - dziala inaczej przy otwarciu w IE oraz przegladarce przy pelnym ekranie... (nieakceptowalnie zaczerwienienie)

PS:
    1) Uzywam MS Windows VISTA 64-bit.
    2) Ta sama operacja exportu wykonana z LR - te same efekty. Stad, uwazam, ze to nie jest problem LR, tylko bardziej profili, systemu operacyjnego...
    Pozdrawiam!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    ..... Jak do tej pory - nikt na forum nie znalazl rozwiazania...i.

Oczywiscie, ze znalazł tylko "rence opadywują" i nie chce sie ludziom pisać tego samego po raz pięćsetny.

Wniosek?
    Lepiej eksportowac jako JPG Adobe RGB - jak widac powyzej - w praktyce sprawia najmniej problemow. ...
    Ja mam inny wniosek i to dość zasadniczo różny. Poczytać.

PS. Witam wszystkich po przerwie

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Oczywiscie, ze znalazł tylko "rence opadywują" i nie chce sie ludziom pisać tego samego po raz pięćsetny.
    Sorki Janusz, ale chyba zbyt sie pospieszyles chyba. Nikt jak do tej pory nie znalazl rozwiazania problemu opisanego przeze mnie i pare osob wczesniej. A jest to problem podejrzewam bardziej informatyczny, niz fotograficzny.

System operacyjny (Windows) nie radzi sobie z profilami. Tak sie sklada, ze czytalem Twoje bardzo interesujace posty. Wiele sie z nich dowiedzialem. Naleze do uzytkownikow swiadomie kalibrujacych monitor EIZO zewnetrznym kalibratorem i tego profilu uzywam, nie z CD. Operacje kalibracji powtarzam regularnie. Czytam tez inne fora. I widzialem, ze ludzie tez maja podobne problemy z profilami. I jak do tej pory nie znalazlem nigdzie rozwiazania. Dodam wiecej, sporo osob tez czytalo wczesniej Twoje posty, ale nadal maja problemy. Wiec z pewnoscia temat nie jest wyczerpany, zamkniety. Moze za malo przykladow ze zdjeciami?

Pytanie jest proste, mam zdjecie RAW otwarte w DPP. Zmieniajac przestrzen barwna miedzy Adobe RGB a sRGB - widze jakie sa roznice oraz jak zdjecie wyglada w kazdej. Po eksporcie, ogladajac zdjecie w Windows Photo Gallery w trybie okna - widze te same poprawne rezultaty. Dlaczego zatem to samo Windows Photo Gallery - w trybie pelnoekranowym daje inne rezultaty?

Moze prosciej - krotkie pytanie: - dlaczego JPG zapisany jako sRGB wyglada w IE inaczej, niz RAW na ekranie DPP po zmianie workspace na sRGB?

Moje posty co wyraznie zaznaczam - sa wlasnie wynikiem czytania wielu infomacji w necie i na tym forum, wlaczajac Twoje Janusz. Zaleca sie eksport do sRGB przed umieszczeniem na WWW, zeby informacje o zdjeciu byly zapisane w jezyku, ktory potrafi odczytac i pokazac przegladarka internetowa. Wykonujac ta operacje straci sie niektore informacje, ale uniknie powazniejszcyh znieksztalcen i zaskoczen.

Zaczalem tak robic i... efekty mam niestety gorsze niz jak export do Adobe RGB. Stad prosze o pomoc.
    Nie jest tak, ze nie czytalem wczesniej i nie uzywalem 'search'...
    Pozdrawiam!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

..... Po eksporcie, ogladajac zdjecie w Windows Photo Gallery w trybie okna - widze te same poprawne rezultaty. Dlaczego zatem to samo Windows Photo Gallery - w trybie pelnoekranowym daje inne rezultaty? ...

No przecież sam sobie odpowiadasz na pytanie. Odpowiedz jest prosta =>> Windows Photo Gallery.

Windows Photo Gallery nie ma nic wspólnego z Color Management. Windows Photo Gallery to część produkcji M$, który nie może się dorobić CMSa. Cholera wie jakich algorytmów używa WPG do podglądu a jakich do Full Screen - zapewne różnych. Tylko co to ma wspólnego z Lightroomem i zarządzaniem barwą. Jedno jest pewne - używanie na www i dawanie znajomym zdjęc w AdobeRGB to zły pomysł. Na pocieszenie jest gorszy - dawanie zdjec w ProPhoto. Dopiero wychodzi kaszana. No i po co używać Photo Gallery?

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzis jestem w pracy, i na komputerze z Windows XP sytuacja wyglada inaczej niz wczoraj opisywana na Viscie... Wiec problem wydaje sie byc informatyczny, zwiazany z profilami, ich obsluga (badz brakiem) w systemie operacyjnym i aplikacjach. Nie mam niestety teraz czasu sie rozpisywac, postaram sie pozniej, moze jutro.

Jak ktos ma chwile:

http://www.color.org/version4html.xalter
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30859278

Caly czas wystepuje nurtujace pytanie: jak tu obrabiac RAW i zapisywac jako JPG, skoro inni widza cos innego na roznych komputerach, a nawet na tych samych, ale w roznych aplikacjach. Nawet przy plikach wyeksportowanych jako sRGB - co mialo ponoc rozwiazac problem... Jak ktos ma chwile, niech przeczyta watek na DPP od poczatku.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

PS:

Janusz, jak przychodza znajomi, to chce czasem im pokazac slideshow na pelnym ekranie, a w tle puscic jakas muzyke ;-)
    Inna sytuacja - jestem w pracy - i chce pokazac kolegom kilka zdjec.

Do obu sytuacji - windowsowa przegladarka plikow graficznych wydaje sie najwygodniejsza. Juz wiem, ze nie jest. Ci moi znajomi - u siebie w domu, czy w pracy - wlasnie jej uzywaja... Nie moge wymagac, aby odbiorcy mieli u siebie zainstalowanego PS.

Wracajac do Twojego postu, wlasnie chce dac znajomym JPGi, zgodnie z Twoimi i innych radami, eksportuje do sRGB i dostaje kaszane w IE i przegladarce windows na pelnym ekranie. Jak eksportuje jako Adobe RGB - nie mam kaszany... Zalamac sie mozna.

Sprobuje pootwierac te same pliki jeszcze na innych komputerach w najblizszym czasie...
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 23-02-2009 o 14:15 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Janusz, jak przychodza znajomi, to chce czasem im pokazac slideshow na pelnym ekranie, a w tle puscic jakas muzyke ;-)
    A nie możesz puszczać im slideshow spod lightrooma? Będzie bardziej profi ;-)

A tak na serio to widzę tu więcej problemów z windami i obsługą ICC niż dotyczących samego LR. To samo jest na anglojęzycznym forum Lightrooma. Nie chcę być zakrzyczany, bo nasze forum nie lubi maków, ale widzę że problemy z LR dotyczą tylko windy i bynajmniej nie wynika to z faktu, że macuserzy używają Aperture zamiast LR, bo z tego co rozmawiam z ludźmi, zdania są raczej podzielone.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Spedzilem dzis troche czasu na dalsze sledzenie koszmarnie wygladajacych JPG'ow eksportowanych z LR jako sRGB. Ogladalem je na innym sprzecie. I dochodze do dokladnie tych samych wnioskow co iREM. Problemem nie jest przestrzen barwna. Problemem nie jest LR, takie same efekty mam przy eksporcie z 'darmowego' DPP! System operacyjny Windows, zarzadzanie profilami, wbudowane przegladarki plikow i... IE. Tu jest bol... Ech...

A) Laptop: VISTA 32-bit, standardowe profile ICC (zadnych zmian od instalacji systemu operacyjnego), czyli wszedzie sRGB.
    1) JPG sRGB - pokazywany w IE poprawnie, w przegladarce Photo Gallery rowniez (poprawnie czyli tak jak w DPP i LR)
    2) JPG Adobe RGB - pokazywany w IE wyprany - czyli jak sie spodziewac nalezy!, w przegladarce Photo Gallery poprawnie czyli tak jak w DPP i LR

B) Telewizor LCD SONY !!! - czyta JPG'i z nosnika USB!
    1) JPG sRGB - pokazywany poprawnie (ani wyprany, ani przesycony)
    2) JPG Adobe RGB - pokazywany poprawnie po zwiekszeniu pilotem przestrzeni barwnej na rozszerzona (przed operacja - wyprany)

Czyli na dwoch innych urzadzeniach, niz moj komputer widze, ze wszystko w normie... Na moim tylko w LR i DPP poprawne kolory (PS nie mam). Moj problem nie zostal rozwiazany, nadal JPG sRGB mam prawie czerwony, przesycony... Ale przynajmniej wiem, ze moge eksportowac i inni zobacza OK, a pracowac i prezentowac tylko w LR i\lub DPP.

Zrobilem jeszcze jeden test u siebie - wywalilem profil monitora, przywrocilem domyslny sRGB. No i wszystko dzialalo bardziej normalnie, przewidywalnie we wszystkich oknach i aplikacjach. sRGB poprawne, Adobe RGB wyprane - jak przewidywalem. No ale nie po to kupilem monitor o szerokim gamucie i kalibrator, zeby zostac przy sRGB... Gdy wlacze profil ICC monitora, albo nawet Adobe RGB ICC, wtedy Adobe RGB mam pokazywane zawsze poprawnie, a sRGB poza LR, DPP - strasznie zaczerwienione, przesycone... Czyli dokladnie odwrotnie niz bym sie spodziewal. Zwalam to na karby Windows... Przelaczylem profil na Adobe RGB na chwile na laptopie z VISTA 32-bit - i rowniez zaczely sie rozjazdy w pokazywaniu miedzy IE, Photo Gallery, trybem okna a pelnoekranowym...

Nie chce ciagnac zbytnio watku. Jak Janusz napisal, mozna ufac LR, PS, DPP... Tylko ciocia, wojek, brat, kolega - oni uzywaja zwyklych narzedzi, wbudowanych w system operacyjny...

PS: Co ciekawe - coraz wiecej producentow monitorow LCD komputerowych oraz telewizorow LCD - oferuje rozszerzony gamut, pow. 90% Adobe RGB. Zauwazyliscie?
    Pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

PS:
    przegladam jeszcze dpreview i widze, ze ktos doszedl do takiego samego wniosku, co ja probowalem opisac powyzej - kiedy wylaczylem profil monitora i przywrocilem zwykly sRGB.
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30868785

JPG zapisany w Adobe RGB bedzie wygladal jak wyprany z kolorow, w porownaniu do sRGB - ale tylko w srodowisku bez zadnych ustawien, bez kalibracji, ze zwyklym domyslnym profilem sRGB. Natomiast w srodowisku z np. skalibrowanym monitorem, o wiekszym gamucie, z podmienionym profilem - wcale tak nie musi byc.

Z kolei sRGB moze byc wrecz przesycony jak u mnie...
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29573153

I to by byla odpowiedz na moj problem, na moim komputerze...

Innymi slowy ma sens udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB ludziom, ktorzy nie korzystaja z zarzadzania kolorami. Oni zobacza poprawne kolory za pomoca zarowno IE, Photo Gallery, jak i LR, DPP czy PS.

Natomiast udostepnienie JPG'a wyeksportowanego do sRGB dla ludzi, ktorzy uzywaja zarzadzania kolorami - spowoduje, ze w narzadziach LR, DPP, PS zobacza oni poprawne kolory, ale w zwyklych IE, Photo Gallery, itp. - zobacza niepoprawne kolory.

I to jest dla mnie cos nowego. Do tej pory slyszalem swiete - exportuj zawsze do sRGB. I dostawalem niepoprawne rezultaty, zamiast wspolnego mianownika.

Innymi slowy, jak ogladam u siebie na komputerze JPG w sRGB - to powinienem to robic tylko w LR, DPP, PS. A jak daje plik sRGB cioci, czy wujkowi - to oni zobacza go rowniez poprawnie w IE i Photo Gallery... Stad moje sformulowanie w poprzednich postach, ze w moim przypadku, na moim komputerze z zarzadzaniem kolorami, lepiej w IE i Photo Gallery wygladal JPG zapisany jako Adobe RGB, niz sRGB.

Chyba warto zatem o tym pamietac! A pewnie niedlugo nadejda czasy, kiedy i IE nie bedzie slepy na profile.

PS: Jest jeszcze zatem jedna zagadka. Jak mam ogladac w srodowisku jak moje, z wlaczonym zarzadzaniem kolorow, ze skalibrowanym monitorem - strony internetowe w LR lub DPP?

Bo wlasnie widze, ze pliki sRGB, najczesciej wrzucane na strony - widze w IE niepoprawnie, inaczej one wygladaja po sciagnieciu na dysk i otwarciu w LR.
    Chociazby te dwa zdjecia: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30859278
    Roznie wygladaja w IE, tak samo po sciagnieciu do LR...

Przydalby sie przycisk, funkcja, ktora przelaczalaby moj komputer na sRGB ICC przy uzywaniu IE, a na ICC monitora przy korzystaniu z LR, DPP, PS...

A moze o czyms nie wiem? Jak siegam w pamieci, w PS chyba mozna ustawic inny profil niz w Windows. Nie mam PS, nie testowalem. Jak przelaczylem swoj komputer na sRGB - testowalem IE oraz Photo Gallery, ale nie LR! Jutro zatem sprawdze. Jezeli mimo ustawien sRGB w Windows, LR pracowalby poprawnie w PhotoPro - no to chyba cale srodowisko by w koncu dzialalo poprawnie.
    Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów