Napisałem powyżej, może nie wyraziłem się dostatecznie jasno, że to właśnie wg mnie zrobił.
Jak dam general zeroed, to usuwam podbicie czernii i inne zabiegi które zazwyczaj polepszają wygląd zdjęcia, ale nadal pozostaje problem balansu bieli.
Wg mnie, przy ustawieniu ekstremalnego balansu, poprzez pokazanie np czerwonego/różowego tła jako wzorca wb, lightroom przy obróbce nie... znajduje odpowiednika na skali wbudowanej? I przesuwa wb do najbliższej możliwej wartości tu - 2000K. I właśnie to wg mnie zrobił, nie zastosował podanego wb, bo ten znajdował się poza jego skalą.
Zastanawiam się jak konwersja do DNG mogłaby pomóc... jak wrócę do domu to zobaczę, ale a) DNG zbytnio mi nie odpowiada bo nie otwiera go GIMP (?) a przynajmniej takie mam wspomnienia z DNG związane
b) zmiana kolorów nie pojawia się przy konwersji na jpeg, tiffa, tylko w momencie otworzenia przez program, więc wszelkie zmiany robię już na tym skiepszczonym zdjęciu i tak zostają one, wraz z domyślną obróbką lightrooma zapisane czy to w jpeg czy w tiffie czy w png.