Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

witam

przeczytałem cały wątek jednym tchem i zauważyłem, ze im wiecej czytam tym mniej rozumiem. niech mi ktoś proszę wyjaśni o co więc chodzi. dlaczego kiedy otwieram to samo zdjecie w firefoxie, cs2 i ligrtoomie, oraz windowsowskiej przeglądarce, kolory róznią się znacząco? wydawało mi się ze kalibracja monitora wszystko załatwi, okazuje się zę jednak nie. kalibrowałem spyderem. profil kalibracji odpala mi się jako domyślny w zależnosci od tego jaki monitor podłaćzę.

Domyślnie

to może ja opiszę dokładniej o co b.. Mam sobie kompa z Vistą. Jako domyślny profil monitora mam ustawiony profil ICC stworzony przez program od kolorymetru spydera. Fakt ze kalibracja zmieniła sporo. Kiedy ogladam fotki w firefoxie, kolory sa imho bardziej naturalne. kiedy fotke (zazwyczaj jpg, ale dotyczy to wszystkich innych) zapiszę an dysku i odpalę przez przegądarkę windowsowską, czy też Phtshpa czy Lr, to otrzymuję strasznei zażółcone kolory. Co moze byc tego przyczyną?

(PS w viscie, w zarządzaniu kolorami jest zakłądka zaawansowane, gdzie wybiera się domyślne ustawienia kolorów systemu windows. nic tam nie grzebałem, nie rozumiem genezy istnienia tej zakładki i sensu ponownego profilowania, już oprofilowanych kolorów)

Domyślnie

moze mało wyraxnie (n amoim CRT widać lepiej), ale jednak wychodzi róznica- po prawej zażółcone

czecho
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmichalo Zobacz posta
    mógłbyś podzielić się linkiem do tego wątku, byłbym bardzo wdzięczny
    posłużę się cytatem

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie kolorów, a nie chciałem wskrzeszać wątku sprzed półtora roku więc piszę tutaj.
    Otóż ostatnio bawiłem się manualnym WB i robiłem zdjęcia portretowe, za WB mając zdjęcie skóry twarzy na maksymalnej ogniskowej - kolor się zachował, było nieostre, git.

Lightroom mi je zimportował, chwila myślenia i przerobił je po swojemu. Rozumiem co zrobił, ale nie rozumiem jak temu zaradzić.
    Zdjęcia miały, jak wnioskuję bardzo zimną biel, LR ma dolną granicę 2000 i do niej przeskoczył, robiąc skórę bardziej cielistą niż była początkowo - czyli prawie biała.
    Wydaje mi się, że nie ma to związku z profilami kolorów, srutututu, ponieważ podobny efekt, jak ten po automatycznym poprawieniu osiągam, kiedy przestawię balans na b.zimny, ale mniej zimny, jeśli rozumiecie o co mi chodzi ;-)
    No i się chciałbym dowiedzieć co z tym fantem zrobić. O ile pamiętam, otwieranie tych samych plików Gimpem nie daje takich efektów (o ile się nie mylę, przy otwieraniu wywołuje wtyczką UFRAWa, przypuszczam, że z 'zerowymi' ustawieniami).
    Mogę podać inny przykład, co do którego jestem w 100% pewien; Irfanview bez żadnych UFRAWów i innych cudów daje efekt taki, jak widoczny na ekraniku aparatu, a nie taki jak nie chcę żeby dawał.
    D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2
    (czyli - w sporej części - foto-spadek)
    Nie znam się, ale nadrabiam entuzjazmem.

Domyślnie

spróbuj preset General-Zeroed
    Ostatnio edytowane przez Janczewski ; 03-02-2009 o 21:46

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

próbowałem, widać różnicę, nie ma tych wszystkich suwaków poprzesuwanych, wszystko na 0, ale różnica nadal olbrzymia.

Powiem szczerze, że gdybym nie korzystał z wersji próbnej (która, sprawdziłem, nie różni się niczym od kupnej), to bym się wściekł, że kupiłem program, który mi zdjęcia na swoją wolę zmienia, czasem niszczy, a taki darmowy GIMP, to już działa w porządku.
    D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2

Domyślnie

a może konwersja na DNG coś pomoże?...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ci-nek Zobacz posta
    dlaczego kiedy otwieram to samo zdjecie w firefoxie, cs2 i ligrtoomie, oraz windowsowskiej przeglądarce, kolory róznią się znacząco?
    ci-nek, znalazles juz rozwiazanie problemu?

Cytat Zamieszczone przez 0wc4 Zobacz posta
    Lightroom mi je zimportował, chwila myślenia i przerobił je po swojemu. Rozumiem co zrobił, ale nie rozumiem jak temu zaradzić.
    'Rozumiem co zrobił' - tzn. co zrobil wg Ciebie?
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Napisałem powyżej, może nie wyraziłem się dostatecznie jasno, że to właśnie wg mnie zrobił.
    Jak dam general zeroed, to usuwam podbicie czernii i inne zabiegi które zazwyczaj polepszają wygląd zdjęcia, ale nadal pozostaje problem balansu bieli.
    Wg mnie, przy ustawieniu ekstremalnego balansu, poprzez pokazanie np czerwonego/różowego tła jako wzorca wb, lightroom przy obróbce nie... znajduje odpowiednika na skali wbudowanej? I przesuwa wb do najbliższej możliwej wartości tu - 2000K. I właśnie to wg mnie zrobił, nie zastosował podanego wb, bo ten znajdował się poza jego skalą.

Zastanawiam się jak konwersja do DNG mogłaby pomóc... jak wrócę do domu to zobaczę, ale a) DNG zbytnio mi nie odpowiada bo nie otwiera go GIMP (?) a przynajmniej takie mam wspomnienia z DNG związane
    b) zmiana kolorów nie pojawia się przy konwersji na jpeg, tiffa, tylko w momencie otworzenia przez program, więc wszelkie zmiany robię już na tym skiepszczonym zdjęciu i tak zostają one, wraz z domyślną obróbką lightrooma zapisane czy to w jpeg czy w tiffie czy w png.

Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów