Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Trzeba się przyzwyczaić. W trakcie wczytywania wyświetlane są zaszyte w RAWach jpegi a chwilę później LR, Bridge, C1, RSP/RSE i inne konwertery dokonuje własnej obróbki zdjęć i wyświetla własne podglądówki. To zresztą jest dość logiczne - widzisz to tak jak zobaczysz po otwarciu obrazka w danym programie.

ZoomBrowser i DPP nie mają tej przypadłości wyświetlają to samo co wylatuje z aparatu bo algorytmy konwersji mają takie same jak aparat.

Dzięki śliczne za szybką odpowiedź!
    W DPP wszystko było ok, dlatego tak mnie ten Lightroom zdezorientował...
    Chyba rzeczywiście muszę się przyzwyczaić ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    pewnie masz włączoną opcję automatycznej ekspozycji przy imporcie. EDIT->PREFERENCES->PRESETS->APPLY AUTO TONE.

hmmm...
    sprawdzałam, opcja wyłaczona....

może powinnam zaznaczyć o "defaults specific to camera serial number"???
    Ostatnio edytowane przez SylwiaSz ; 05-03-2008 o 22:31 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SylwiaSz Zobacz posta
    ...
    może powinnam zaznaczyć o "defaults specific to camera serial number"???
    To by pomogło jeśli miałabyś porobione profile dla tego konkretnego aparatu, presety właściwie. Tylko najpierw trzeba by się pobawić tablicą Gretaga i skryptem z www.chromoholics.com. Zabawa z presetami bez tablicy Gretaga (http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=78) raczej jest mało efektywna. Rzekłbym nawet, że bez wzornika się nie da...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jaj mam wszystko odhaczone i jest gites. może wrzucisz tu dwa te same zdjęcia, z tym że jedno eksportowane z LR a drugie np z C1 czy tym co tam jeszcze masz

Janusz - a jest skuteczne kalibrowanie tego? daje jakieś wymierne korzyści - pewnie tak - i jakie?
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

)
    ...
    Janusz - a jest skuteczne kalibrowanie tego? daje jakieś wymierne korzyści - pewnie tak - i jakie?
    Jest bardzo skuteczne. Tyle, że "kalibracja" tym skryptem trwa paskudnie długo - u mnie ok 20 min ale na laptoku z godzine. Za to potem kolorki oddane są dość wiernie, dużo lepiej niż po samym WB na dobry wzorzec. Tablica Gretaga ma rządek z szarościami i też za wzorzec może robić. Wada - upierdliwe to jest paskudnie bo taki profil trzeba by robić do każdej sesji - w studio pół biedy ale na dworze (na polu jak mówią w małopolsce ) to zaczyna być mało ciekawe. Zrobiłem takich profili kilkaset. Daje się pogrupować i używać uśrednionych dla zbliżonych warunków.

Można szybciej oprofilować aparat używając inCamera ale to kolejne 100 queens. (http://shop.colourconfidence.com/product.php?xProd=84) i też trzeba to robić do każdej sesji.

W obydwu przypadkach silniejsze dominanty w oświetleniu dość znacznie zmieniają presety (profile).

Ogólnie to "tak" jeśli zależy nam na możliwie wiernym oddaniu barw i "nie" jeśli wiernobarwność ma drugorzędne znaczenie - czyli w większości "normalnej" fotografii.

Janusz,

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

a to jednak podziękuję
    i dzięki za wyjaśnienie

fotografia biznesowa

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a to jednak podziękuję
    i dzięki za wyjaśnienie
    Tak myślałem, że gdzieś już o tym pisałem http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896

Janusz,

Domyślnie

jaj mam wszystko odhaczone i jest gites. może wrzucisz tu dwa te same zdjęcia, z tym że jedno eksportowane z LR a drugie np z C1 czy tym co tam jeszcze masz

O ile w pierwszym przypadku LR lepiej sobie poradził - fajnie wygląda ten płaszczyk, IMO...
    O tyle w drugim przypadku twarz jest zdecydowanie przepalona...

Eksport prosto z Ligtrooma i z DPP, żadnych innych obróbek - tylko pomniejszenie i wyostrzenie...

Janusz, skomplikowanie wygląda ta polecana przez Ciebie kalibracja...
    Wolałabym ją obejść ;-)
    chociaż pewnie nie da rady....

Dzięki za chęć pomocy!

Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

ale pipeta w szopie pokazuje że ta po prawej jest niemalże tak samo przepalona - te same punkty mają prawie tą samą wartość. jak na moje oko to poza zmianą barwy, żadnego rozjaśniania nie ma. złudzenie, bo w DPP bardziej czerowne foty są przez to są bardziej kontrastowe i wydają się być ciemniejsze.

i w LR lepiej wyglądają

fotografia biznesowa

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

ale pipeta w szopie pokazuje że ta po prawej jest niemalże tak samo przepalona - te same punkty mają prawie tą samą wartość. jak na moje oko to poza zmianą barwy, żadnego rozjaśniania nie ma. złudzenie, bo w DPP bardziej czerowne foty są przez to są bardziej kontrastowe i wydają się być ciemniejsze.

i w LR lepiej wyglądają
    Też mi się tak wydaje. Fotki są sporo za czerwone - winien balans bieli. Poniżej kulawe próby wyrównania (kulawe bo na malutkim jpegu). Widać wyraźnie, że prawa fotka jest mocniej nasycona i właściwie nic więcej. Skóra tej po lewej wydaje mi się bardziej naturalna - mniej jest magenty i czerwieni.

Janusz,

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SylwiaSz Zobacz posta
    O tyle w drugim przypadku twarz jest zdecydowanie przepalona...
    Hmmmm... chyba czas na kalibrację/zmianę monitora?
    Mój staruszek CRT widać nie taki zły, bo ja tam przypalenia nie widzę za to sporo większe nasycenie (negatywnie przeze mnie odbierane) w zdjęciach z DPP.

Strona 4 z 26 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów