Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mellan Zobacz posta
    A wykonywałeś konwersję do docelowej przestrzeni przed jotpeegiem?
    Chodzi ci o PSa? Raczej tego nie zrobilem...
    5D

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Używanie pełniejszych przestrzeni kolorystycznych w 16-bitowej głębi ma wielki sens z uwagi na troskę o jak najmniej stratny postprocessing. Najciekawsze fotografię przechowuję w takich właśnie tifach. Niemniej ostatecznie, by uzyskać wynikowe jpeg w możliwie jak najwierniejszych barwach należy na samym końcu obróbki przekonwertować plik do 8-bitowej przestrzeni sRGB (polecenie w PS: dopasuj/kowertuj do profilu). Być może brak takiej konwersji u Ciebie jest źródłem problemów z barwą.
    C-F-K - forever

kaslanfoto
    Guest

Domyślnie

Jesli jesteście zainteresowani głębszym zrozumieniem "teorii koloru" oraz opisu różnych zagadnień związanych z profilami to polecam książke Andrew Rodney
    "Color Management for Photographers"
    Andrew posiada tez swoją strone www.digitaldog.net i jest on niekwestionowanym guru w "kolorowych" zagadnieniach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Doszedł ktoś do tego, jak ustawić ten profil kolorów dla 5d ? Mnie cały czas lepsza kolorystyka wychodzi z jpg niż z Lightrooma...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Mi też:/
    5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Doszedł ktoś do tego, jak ustawić ten profil kolorów dla 5d ? Mnie cały czas lepsza kolorystyka wychodzi z jpg niż z Lightrooma...
    To jak w końcu ustawić te profile, np. do 40D? Już się gubię Czy mógłby ktoś opisać jakąś instrukcję krok po kroku dla matołków? =)
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 04-05-2008 o 13:28

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    probowales profili z huelight?? aktualnie chyba wykorzystali caly transfer wiec wstawiam to co mam na dysku (sciagnalem z mysla ze zmienie 400D na 5D , ale robie narazie powolna zmiane z 40D jako posrednikiem)

pliczek

ps. mam nadzieje ze i mojego transferu nie wykorzystacie
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Domyślnie

Pozwolę sobie zadać jedno pytanie.
    Importuje plik dng (dokładniej to raw potrakotwany dng4ps2-0.2.2beta-24) wykonany przez A720. W LR wszystko wygląda prawidłowo, ale już po eksporcie dng do jpg (quality 100) czy jakiego kolwiek innego formatu zdjęcia nie wyglądają naturalnie. Najzabawniejsze jest to że jpg wykonany przez aparat w ogóle nie jest podobny do tego zrobionego z dng, od razu mówię że nie stosowałem żadnych presetów itp. itd.
    Mam się do tego przyzwyczaić czy może da się coś z tym zrobić ?

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kojiro Zobacz posta
    Pozwolę sobie zadać jedno pytanie.
    Importuje plik dng (dokładniej to raw potrakotwany dng4ps2-0.2.2beta-24) wykonany przez A720. W LR wszystko wygląda prawidłowo, ale już po eksporcie dng do jpg (quality 100) czy jakiego kolwiek innego formatu zdjęcia nie wyglądają naturalnie.
    Czy podczas eksportu do jpg wybierasz profil sRGB?

Domyślnie

@aptur
    Tak.

Strona 7 z 26 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów