taki lub podobny sposób jest tutaj maglowany na różne sposoby,
ale na "chłopski rozum" rozwiązanie MUSI być proste:
W czym tkwi mój problem:
importuję RAWy z 40d do lightrooma
jak najeżdżam na jakąś fotkę z paska na dole wygląda ona ok (jak na stan przed obróbką)
natomiast ligtroom robi w 2-3 sekundy RENDERING PREVIEW i wtedy fotka która wyglądała ok nage:
- jest jaśniejsza, mniej kontrastowa, lekko wyszarzała (traci sporo z czerwieni) i jakby ktoś też dodał lekkie shadows/highlists
co zrobić żeby fotki wyglądały jak na samym początku ???
(bez autamatycznego PSUCIA zdjęć przez lightrooma)
ustawienia mam:
saved preset: default
White balance: as shot
---- a lightroom 2.2 (trial)
!!! POMÓŻCIE !!!
Ja nie mam Lightrooma a Bridge CS4 i w menu Edit->Camera RAW Preferences mam ODZNACZONE 'apply auto tone adjustments' .
Pomaga?
Oprócz tego jeśli masz w Lightroomie gdzieś podobną ikonkę/opcję jak na screenie - to zaznacz sobie 'prefer embedded' wtedy przy podglądzie fotek nie będzie generował własnych thumbnaili a brał zaszyte w rawie:
witam. ja również mam problem z kolorami w lightroomie. podczas obróbki rawa wyglądają ok, ale po wyeksportowaniu do jpg (jakość 100%, sRGB), coś się krzaczy i czerwienie wychodzą pomarańczowe, a całe zdjęcie jest jakby bardziej żółte. czy ktoś mógłby mi powiedzieć, o co tu może chodzić i jak doprowadzić do tego, żeby po eksporcie kolory wyglądały tak samo jak w onie LR? Czy jest to kwestia kalibracji monitora, czy co?
Po tym bardzo szczegółowym opisie problemu to mogę tylko powiedzieć, że moja szklana kula coś ostatnio szwankuje...
Jaki masz profil monitora - czy aby ten z dyskietki, jaki to monitor czy oprofilowany, co DOKŁADNIE robisz zapisując plik do JPEGa. Ehhhh... pytań dużo a z pewnością odpowiedź na Twój problem już jest w tym wątku albo w innych o tym samym. Przeczytać trzeba...
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
dzięki - ale niestety w Ligtroomie jest troszkę inaczej (łącznie z ikonkami itp.)
i chyba trzeba "gmerać" gdzie indziej - a ja nie za bardzo wiem już gdzie
(oczywiście starałem się sał dłubać ale bez skutku)
Strzelam że więcej osób miało podobny kłopot
- i pewnie już się z tym uporało...
"HELP"
Otóż niekoniecznie proste... zresztą rozwiązanie było już wielokrotnie. Zassać ze stron Adobe CameraProfiles beta 2 i uzywać.
LR i PS/Bridge robią swoje podglądówki i słusznie bo rendering RAWa mają inny niż canonowskie DPP więc widac jak to będzie wyglądało po wywołaniu w LR/ACR.
Rzecz jest w głównie w profilach camer i stąd Adobe wypuściło te CameraProfiles.
Janusz,
Lightroom 2.3 zawiera już profile aparatów, i to w dodatku nie w wersji beta.
Poza tym podstawowym profilem zamiast ACR 4.4 stał się Adobe Standard.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 04-05-2009 o 13:52
Janusz,
Stare profile beta zostają, bo nazwy plików tych ostatecznych profilów są inne (bez dopisku 'beta') a instalator nie wykrywa, czy wczęsniej instalowany był pakiet beta, więc i tamtych plików nie rusza. Wystarczy, że jakiś plik profilu jest na odpowiedniej ścieżce (XP:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\...) a będzie on też widoczny w LR/ACR. - No ale dzięki temu łatwo teraz sprawdzić czy profile w obu wersjach są tożsame - przynajmniej dla własnej puszki. ;-)
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\