Lightroom wywoła rawa w sposób zbliżony do DPP.
Mi się tam kolory z DPP nie do końca podobają, bo pali czerwienie, szczególnie na skórze, ale jako baza do tworzenia swoich presetów się nadają![]()
Ostatnio edytowane przez wickermann ; 27-02-2009 o 22:51
pod ver. 2.2 nie działa chyba, że coś nie tak skopiowałem (chociaż wydaje mi się że nie??
![]()
Najmocniej przepraszam - literówka z mojej strony w rozszerzeniu pliku:
TUTAJ jest poprawiony link.
i śmiga aż miło.
Ale pomimo tego pamiętać należy o tym, że Lightroom zawsze wyświetla z jakimś presetem. Popularny jest także niejaki zeroed (do zdobycia gdzieś w sieci) Jednak LR to naprawdę mocne narzędzie, lecz jak każde nie zwalnia z własnego spojrzenia na własne fotografie i własnego odczucia jak powinny wyglądać. Resztę szybko załatwi się kilkoma suwaczkami:-D.
Ja u siebie jestem teraz w stanie pokazac takie same kolory w LR i DPP. Pisze jestem w stanie, gdyz wcale nie zawsze z tego korzystam. Polecam sprawdzenie:
DPP
Tolols \ Prefrences \ Color Management
(u siebie po instalacji DPP musialem zmienic domyslnie "Color matching setting" z 'sRGB' na 'Use the OS settings', dlatego, iz uzywam profilu powstalego po kalibracji) (u Ciebie moze byc inaczej, ale zajrzyj tam)
LR
Upewnij sie, ze w module 'Development' w "Camera Calibration" masz ustawiony nie domyslny profil "Adobe Standard" - lecz ten sam co w DPP, np. profil 'Camera Standard' w LR oraz "Picture Style" 'Standard' w DPP.
Dopiero wtedy mozesz oczekiwac zblizonych kolorw. Domyslnie LR uzywa profilu Adobe Standard, ktory odbiega od 'Picture Styles' Canona.
Widze, ze link podany przeze mnie w poscie #162 nie dziala, podaje tak dla porzadku jeszcze raz, dla tych, ktorzy chieliby zobaczyc o czym wtedy pisalem.
Pozdrawiam!
Patrzac na poprzednie watki i problem kolegi, to rozmawiamy o roznych kolorach miedzy LR a DPP, wiec chyba nie taki OT
Ja mialem jakis czas temu wlasnie problem z uzyskaniem takich samych kolorow miedzy LR i DPP, ale w koncu sie udalo. Jak chcesz mozesz mi podeslac (wystawic) jakies Twoje zdjecie (RAW)- moge je sciagnac i sprobowac u siebie otworzyc jednoczesnie w LR i DPP - i dac znac. Ja uzywam profili do 5D Mark II. Moze do wczesniejszych modeli Canon'a sa starsze wersje, mniej dopracowane, kto wie.
Pozdrawiam!