Strona 20 z 26 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 259

Wątek: dziwne kolory w Lightroom pomocy

Początki nałogu Awatar takpoprostu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    I

(zakładam, że wiesz, jak

Uwaga: preset ma wyostrzanie na 0 i działa z Lightroomem 2.0 !

.......... nie wiem
    *t*a*k*p*o*p*r*o*s*t*u*

Domyślnie

Lightroom przechowuje presety w katalogu. Katalog domyślnie w xp znajduje się tu:

Preset, który ściągniesz, przegrywasz pod windowsem do tegoż katalogu i voila ! Restartujesz Lightrooma i powinien być dostępny w zakładce:

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wickermann Zobacz posta
    Irfan view pokazuje jpgi zaszyte w rawach, lightroom tworzy jpgi od "zera".
    Spróbuj ściągnąć i wczytac do lightrooma ten preset (zakładam, że wiesz, jak
    Uwaga: preset ma wyostrzanie na 0 i działa z Lightroomem 2.0 !
    Z czystej ciekawości - i co się wtedy stanie? :-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Lightroom wywoła rawa w sposób zbliżony do DPP.
    Mi się tam kolory z DPP nie do końca podobają, bo pali czerwienie, szczególnie na skórze, ale jako baza do tworzenia swoich presetów się nadają
    Ostatnio edytowane przez wickermann ; 27-02-2009 o 22:51

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

pod ver. 2.2 nie działa chyba, że coś nie tak skopiowałem (chociaż wydaje mi się że nie ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    pod ver. 2.2 nie działa chyba, że coś nie tak skopiowałem (chociaż wydaje mi się że nie ??
    Najmocniej przepraszam - literówka z mojej strony w rozszerzeniu pliku:

TUTAJ jest poprawiony link.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

i śmiga aż miło.
    Ale pomimo tego pamiętać należy o tym, że Lightroom zawsze wyświetla z jakimś presetem. Popularny jest także niejaki zeroed (do zdobycia gdzieś w sieci) Jednak LR to naprawdę mocne narzędzie, lecz jak każde nie zwalnia z własnego spojrzenia na własne fotografie i własnego odczucia jak powinny wyglądać. Resztę szybko załatwi się kilkoma suwaczkami:-D.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja u siebie jestem teraz w stanie pokazac takie same kolory w LR i DPP. Pisze jestem w stanie, gdyz wcale nie zawsze z tego korzystam. Polecam sprawdzenie:

DPP
    Tolols \ Prefrences \ Color Management
    (u siebie po instalacji DPP musialem zmienic domyslnie "Color matching setting" z 'sRGB' na 'Use the OS settings', dlatego, iz uzywam profilu powstalego po kalibracji) (u Ciebie moze byc inaczej, ale zajrzyj tam)

LR
    Upewnij sie, ze w module 'Development' w "Camera Calibration" masz ustawiony nie domyslny profil "Adobe Standard" - lecz ten sam co w DPP, np. profil 'Camera Standard' w LR oraz "Picture Style" 'Standard' w DPP.

Dopiero wtedy mozesz oczekiwac zblizonych kolorw. Domyslnie LR uzywa profilu Adobe Standard, ktory odbiega od 'Picture Styles' Canona.

Widze, ze link podany przeze mnie w poscie #162 nie dziala, podaje tak dla porzadku jeszcze raz, dla tych, ktorzy chieliby zobaczyc o czym wtedy pisalem.

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Tolols \ Prefrences \ Color Management
    (u siebie po instalacji DPP musialem zmienic domyslnie "Color matching setting" z 'sRGB' na 'Use the OS settings', dlatego, iz uzywam profilu powstalego po kalibracji) [/IMG]
    Ja mam w color matching monitor profile a w work color space - adobe RGB.
    Ale to OT bo my tu LR rozmawiamy. IMO w LR po prostu nie da się uzyskać takich samych kolorów jak z DPP.
    Ostatnio edytowane przez aptur ; 28-02-2009 o 09:17

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Ale to OT bo my tu LR rozmawiamy. IMO w LR po prostu nie da się uzyskać takich samych kolorów jak z DPP.
    Patrzac na poprzednie watki i problem kolegi, to rozmawiamy o roznych kolorach miedzy LR a DPP, wiec chyba nie taki OT

Ja mialem jakis czas temu wlasnie problem z uzyskaniem takich samych kolorow miedzy LR i DPP, ale w koncu sie udalo. Jak chcesz mozesz mi podeslac (wystawic) jakies Twoje zdjecie (RAW)- moge je sciagnac i sprobowac u siebie otworzyc jednoczesnie w LR i DPP - i dac znac. Ja uzywam profili do 5D Mark II. Moze do wczesniejszych modeli Canon'a sa starsze wersje, mniej dopracowane, kto wie.
    Pozdrawiam!

Strona 20 z 26 PierwszyPierwszy ... 101819202122 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów