Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
Bundy
- czy ty masz u siebie moniotor pokazujacy rozszerzony gamut?
Bo jak nie - to by tlumaczylo, dlaczego nie 'czujesz' mojego problemu.
Tak się składa, że mam właśnie taki monitor Ale problemu nie czuję, bo mimo posiadania wspomnianego monitora, takiego problemu nie mam.

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta

Tutaj jest watek, w ktorym ludzie rowniez maja przesycone kolory plikow JPG sRGB w srodowisku slepym na CMS - jak ja. Sa to ludzie uzywajacy monitorow pozwalajacych pokazac wiecj niz sRGB (rozszerzony gamut) - oni tez maja przesycone kolory pliku JPG sRGB w apliacjach slepych na CMS.
Zadam więc po raz n-ty to samo pytanie - skoro wiesz, że aplikacje nie korzystające z systemowego profilu wyświetlają kolory nieprawidłowo, to czemu chcesz ich używać i jeszcze narzekasz, że jest źle? Zamiast IE użyj FF, zamiast PhotoGallery używaj choćby ZoomBrowser'a, który korzysta z profilu. To tylko kwestia wyboru odpowiedniego softu. To o czym piszesz w zawiły sposób jest tak naprawdę bardzo proste i trzeba tylko się stosować do kilku banalnych zasad.
Dla mnie ten problem wygląda tak, jakby ktoś kupił sobie Daewoo Tico, choć stać go na BMW i narzekał na słabe osiągi :-)