Witam wszystkich i dziekuje za Wasze odpowiedzi. Jesli namieszalem, to z dwoch powodow:
1) moze niepotrzebnie wspopminalem o PS, to pod wplywem postow iREM, pozostaje przy LR i DPP
2) mamy chyba troche inne potrzeby i doswiadczenia
Ogolnie widze po Waszych odpowiedziach - za ktore jestem bardzo wdzieczny! - ze komplikujecie - jak dla mnie - sprawe.
Moja sytuacja i potrzeby sa BARDZO PROSTE!
Robie zdjecia w RAW, edytuje w LR. Nastepnie chce efekt pracy pokazac znajomym, rodzinie:
A) u siebie w domu jak mnie odwiedza
B) oraz dac im na CD, czy innym nosniku, zeby mogli obejrzec u siebie w domu (lub wrzucic na strone WWW)
C) wydrukowac w zwyklym labie, obsklugujacym w wiekszosci sRGB
Tyle. Zapominamy o temacie PS, nie mam, nie uzywam. Mam LR i DPP. W LR zawsze musze wybrac profil przy eksporcie do JPG, nie widze nigdzie opcji czy zapisac z profilem czy bez. W DPP zawsze zapisuje z profilem.
Potwierdzam poprawne ladowanie na starcie profilu monitora, zrobionego kolorymetrem (zadnych z plytki CD). Nie chce sie skupic tylko na sobie, pokazac zdjecia znajomym jako slideshow w LR, dac plytke i powiedziec do widzenia, martwcie sie sami - to podejscie widze u Janczewskiego (uzywajcie safari albo skonfigurowanego firefoxa) (w zadnym wypadku nie chce krytykowac tego podejscia, jest ono rownie dobre jak inne, skoro jest swiadomym wyborem).
Ja osobiscie wole podejscie Janusza - zapisuje w sRGB, tak zeby masy widzialy tak samo.
Akceptuje male rozbieznosci w pokazywaniu obrazu, ale jak widzialem po swoim przykladzie opisanym wczesniej, roznice moga byc bardzo duze.
Nadal zostaje pytanie: teraz moze wazniejsze - skoro radzicie nie wylaczac, tylko caly czas ladowac system z profilem powstalym w wyniku kalibracji monitora, a nie domyslnym sRGB - to jak mam wierzyc zdjeciom innych ludzi ogladanym w IE?
Skoro system z profilem skalibrowanego monitora, czyli innym niz sRGB, pokazuje barwy dokladnie tylko w aplikacjach swiadomych, czyli LR, DPP? Przeciez nie bede sciagal zdjec z galerii WWW do LR, zby je obejrzec wiernie?
PS: Dzis wieczorem moge sprobowac komputer z VISTA 32-bit skalibrowac Eye One Display 2 i zobaczyc co sie bedzie dzialo.