Witaj Janusz
Oczywiście czytałem Twoje opracowania, są mega wspaniałe, niemniej jak zrozumiałem, piszesz, że do prezentacji w sieci używać sRGB. Wszystko ok, tylko mnie interesuje nie tylko sieć, rzekłbym, że bardziej interesują mnie fotki "prawdziwe" czyli drukowane. Tutaj mam wszystko w porządku. Zainstalowałem sobie "Safari" i ja mam problem z czaszki, pozostaje mieć tylko nadzieję, że oglądający moje fotki w necie też używają przeglądarek obsługujących profile.., obawiam się, że jednak jest inaczej. Jak rozumiem nie da się z tym nic zrobić, IE nie obsługuje profili wcale, Firefox wymaga poznania tajemnej komendy(przy czym potrafi być niestabilny) by móc to uruchomić. Szczerze mówiąc nie chce mi się "robić" zdjęcia dwa razy, raz na potrzeby wydruku (moje potrzeby) a drugi raz z monitorem ustawionym w sRGB na potrzeby oglądających w IE cz "gołym" Firefoxiepozostaje mieć tylko nadzieję, że "stockowcy" oglądają fotki w sposób właściwy, bo że internauci na forach fotograficznych spoglądają na zdjęcia niewłaściwie to rzecz pewna...
![]()