Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: 580ex z wiekszym softboxem

Uzależniony

Domyślnie

a czemu nie mozna? dawaj smialo tez chetnie zobacze taki softbox
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Coś już napisał Awatar GTharnas
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Witam

Zainteresowałem się tym o to softbox'em do mojej 550EX
    http://www.photoflex.com/Photoflex_P...Q39/index.html

Mam pytanie ponieważ cena jego jest w granicach 300zł, czy istnieje jakiś tańszy odpowiednik ?
    Czy te z allegro różnią się czymś od tego wymienionego wyżej ?
    Ma mi służyć do zdjęć portretowych w plenerze.
    40D + 17-40 L + 50 f/1.4 + 28-135 + 190XProB

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Soft do EX'a za 3 stówy?! Piłeś coś??

Zwykły z allegro starczy, rozkmiń tylko sposób jego mocowania.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

ja mam przymocowany ruski ministatyw- taki co to sie np do stołu przykręca- do metalowego ringu od softa 60x90. Lampa jednak tylko doswietla i w słońcu 1/1ustawiona. Trochę jej szkoda, więc używam ino jak nie ma swiatla na blende. Poza tym nie ma światła modelujacego i często sie przykre cienie pojawiają- to chyba mnie w tym najbardziej wkurza. No i blendziarz, blendziara nie widzi jak święci. dodatkowo muszę w 100% myśleć jak i skąd świecićpoza tym siła błysku tzn ciągle uwagi - to rozprasza jak nie masz luzu czasowego. Sorry ze tak nieskladnie pisze ale z iphone'a

Domyślnie

a w iphonie literki sa do gory nogami, czy co? :-)

Jesli chodzi o rozpraszanie w plenerze to najtaniej w polaczeniu ze spidlajtem wyjdzie parasolka srebrna i odbijanie od niej. Swiatlo jest mniej rozproszone, niz przy strzelaniu przez biala ale mniej ucieka go w kosmos, jest efektywniejsze. A softy za kilka stow do spidlajtow to tak jak MaciekH powiedzial - chyba po pijaku...

Początki nałogu

Domyślnie

Mam Metz 58 AF-1 (czyli moc podobna do tej w 580EX II) i bawiłem/testowałem jej moc i sens na użytek nazwijmy to "strobist".

Zmontowałem sobie softbox 60x80 pod tego metza, 2 płaszczyzny dyfuzyjne z cienkiej agrowłókniny, boki wyścielone folią aluminiową. Pi razy drzwi ten sam efekt co full pro softbox, może ew daje mniej rozproszone światło. (Jak będzie zainteresowanie to w wolnej chwili pokażę jak takie coś zmontować)

Tyle na temat czym się bawiłem. Plan akcji wyglądał tak... Godzina ok 12-13 zimą, bez chmur, słońce świeci nisko więc mam silne, boczne światło. Zdjęcia robię pod mostem więc przesuwając wszystko parę metrów mogę robić foty w pełnym słońcu. Obiektem testowy była maskotka w postaci świstaka ustawiona na krześle.

Ustawiając obiekt w cieniu i nie błyskając lampą ustawiam ekspozycje na miśka ok f4 ISO 100 1/200 - ten jest na szaro, płaski, a tło spalone. Ustawiam więc tak aby w tło dawało rady czyli ok f8 ISO 100 1/200 i dopalam lampą. Odległość od softa ok 1-1,5m, 1/4-1/2 mocy i jest naświetlony poprawnie.

Ustawiając obiekt w słońcu potraktowałem słońce jako tylne oświetlenie. Ekspozycja ustawiona na tło czyli rzędu 1/200 f13 ISO 100... Tutaj zaczęły się schody. Aby lampa poprawnie naświetliła miśka trzeba już ustawić full power na odległości maks 1,5-2m.

Dałem sobie spokój z miśkiem, mam pilota na IR za 15zł jakości chińskiej, to ustawiłem wszystko na siebie. Lampe, żeby oświetlić całą postać trzeba było odsunąć i tutaj w cieniu full power na ok 2-2,5m, w słońcu brakło mocy. Jedyne co uzyskałem to lekki fill light czyli wypełnienie cieni, aczkolwiek moim zdaniem za mało. Trzeba pamiętać, że we wszystkich przypadkach mimo zastosowania sporego softboxu i nie wielkiej odległości - czyli wszystkiego czego potrzeba do uzyskania miękkiego światła - światło było jeszcze stosunkowo ostre.

Moje wnioski są takie... Jak z lampą błyskową w plener to na pewno nie z jedną i nie z softem, a przynajmniej nie takim dużym. Myślę, że parasolka srebrna-odbijająca, albo transparentna 110cm ustawiona w opcji strzelania przez nią lepiej się spiszę niż softbox, który sporo ściąga z mocy. Z jedną lampą za dużo się w słońcu nie zdziała i można jedynie się tym posiłkować jak robimy zdjęcia w środku dnia przy zachmurzeniu albo w cieniu. Do tego dochodzi problem uzyskania miękkiego światła z lampy. Palnik i powierzchnia jest mała i ciężko coś z tego zrobić nawet za pomocą parasolek i softów. Tzn, zrobić się da ale zostanie nam 1/5 mocy i sobie co najwyżej pluszowego misia super oświetlimy ;P

Do zabawy na pewno wystarczy 580EX i ze dwie lampy rzędu 430 czyli coś LP42 lub trzy lampy rzędu LP36 (zawsze można odpalić dwie na raz z tej samej pozycji uzyskamy LP36*1.41 = LP50 ) jednak uzyskanie efektu, że słońce jest wypełnieniem, a błysk jest światłem głównym to trzeba sporo takich błyskotek, kombinowania z synchronizacją, ustawieniem, aby mocy wystarczyło i tutaj lepiej jest wejść w system plenerowy lamp studyjnych typu powermate 300/500. Jak podliczyć koszty statywów, parasolek, radiowego wyzwalania i samych lamp to wyjdzie to nie wiele taniej niż takie lampy, a efekt będzie dużo lepszy.

Czyli lampy aparatowe - do doświetlenia ok, ale do oświetlenia - ciężki temat aczkolwiek wykonalny.

dreadlocks
    Guest

Domyślnie

Małe pytanko mam:
    Po pierwsze witam wszystkich!
    Po drugie też zastanawiałem się nad softboxem do swojej 580 ex II i znalazłem photoflexa :
    http://www.photoflex.com/Photoflex_P..._xs/index.html
    ale tak szczerze to czym on się różni od softboxa z eltec?
    http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=838
    Lepiej rozprasza? ( oprócz tego że jest troszkę mniejszy :-D )
    Dzwoniłem wczoraj do polskiego dystrybutora i photoflex kosztuje 210 brutto a w eltecu 69 brutto więc różnica spora:-D

Po trzecie jako akcesorium (to sie tak pisze? ) do photoflexa jest takie coś :
    http://www.photoflex.com/Photoflex_P...unt/index.html
    co jest świetnym rozwiązaniem kiedy się nie ma asystenta:-D
    Ta część kosztuje 141 brutto - może ktoś zna zamienniki które byłyby tańsze ?
    no i w razie kupna oryginału czy da się zamontować go do Softboxa z eltec czy jest sie skazanym na oryginały

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez dreadlocks ; 29-01-2009 o 12:46

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreadlocks Zobacz posta
    Małe pytanko mam:
    Po pierwsze witam wszystkich!
    Po drugie też zastanawiałem się nad softboxem do swojej 580 ex II i znalazłem photoflexa :
    http://www.photoflex.com/Photoflex_P..._xs/index.html
    ale tak szczerze to czym on się różni od softboxa z eltec?
    http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=838
    Lepiej rozprasza? ( oprócz tego że jest troszkę mniejszy :-D )
    Dzwoniłem wczoraj do polskiego dystrybutora i photoflex kosztuje 210 brutto a w eltecu 69 brutto więc różnica spora:-D
    Różnią się pewnie materiałem i być może mocowaniem.... Pytanie jak Elteca zapiąć na 580 EX II
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

dreadlocks
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Różnią się pewnie materiałem i być może mocowaniem.... Pytanie jak Elteca zapiąć na 580 EX II
    no przecież właśnie o to pytam

Swoją drogą to te pierścienie wyglądają podobnie, wiec chyba zakupie elteca i to mocowanie Jak nie będzie pasować to nawiercę małą dziurę zastosuje krótki wkręt z podkładką i powinno śmigać

Albo drugi pomysł który mi chodzi po głowie to samemu zrobić coś takiego jak TO w sumie w castoramie widziałem takie wygięte kątowniki (coś takiego jak, TO,i TO) pozostaje skręcić je razem i wymyślić jakiś skuteczny adapter do hotshoe i statywu?!

Zresztą nie wiem ale będę testował
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Trzeba by wywołać MMM do tablicy - kiedyś na forum dawał zdjęcia jak przymocował 580EX pod softobox za pomocą jakiegoś handmade adaptera i wyglądało to całkiem nieźle.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów