Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: 580ex z wiekszym softboxem

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie 580ex z wiekszym softboxem

Chcialem pokombinowac troszke z fotkami w plenerze stad moje pytanie-lampe polacze kablem synchro przewod powiedzmy 5-10m. Mam asystenta ktory trzyma lampe z softboxem. Pytanie brzmi pomijajac kwestie technicznego polaczenia takiego zestawu, jaki softbox mozna zastosowac?Czy jest sens wsadzic 580ex do np softboxa o wymiarze 60x90, 60x60?Czy moc lampy bedzie wystarczajaca na doswietlenie modela w plenerze?

Hmmm dluzsza chwila zastanowienia, a moze lepiej użyc 580ex z parasolka w plenerze zamiast z softboxem?
    Ostatnio edytowane przez robsonikus ; 08-11-2007 o 00:17

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus Zobacz posta
    Chcialem pokombinowac troszke z fotkami w plenerze stad moje pytanie-lampe polacze kablem synchro przewod powiedzmy 5-10m. Mam asystenta ktory trzyma lampe z softboxem. Pytanie brzmi pomijajac kwestie technicznego polaczenia takiego zestawu, jaki softbox mozna zastosowac?Czy jest sens wsadzic 580ex do np softboxa o wymiarze 60x90, 60x60?Czy moc lampy bedzie wystarczajaca na doswietlenie modela w plenerze?
    Można. Używałem 420ex z 60x90. Ale w plenerze to będzie doświetlenie jedynie.
    Praktyczniejszy jest statyw niźli asystent - statyw mniej buja światłem.
    Robiłem niedawno zdjęcia plenerowe z doświetleniem, właśnie z softem 60x90, lampa była 300WS ale używałem jej na 1/2-1/4 mocy. Doświetlenia wychodziło 20-40%, ale tyle mi akurat było potrzebne.
    Ciekawe jaką moc ma taka 580 liczoną w WS...
    Hmmm dluzsza chwila zastanowienia, a moze lepiej użyc 580ex z parasolka w plenerze zamiast z softboxem?
    Parasolka - dyfuzor na pewno się gorzej spisze, bo tam dużo światła się odbija i leci w tył i na boki. Softbox swoją konstrukcją sprawia, że prawie całe światło wylatuje w kierunku obiektu.

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Tez właśnie planuje jakiś sofcik kupić do 580 bądź 550 - jedna z nich będzie na masterze.
    Coś może konkretnego zaproponujecie?
    5D + L

Początki nałogu

Domyślnie

Ja jestem zadowolony z lightsphere choć oczywiście lepiej wypada klasyczny softbox. Był test zrobiony przez jednego z kolegów, który porównał ten najpopularniejsze i wg mnie najpraktyczniejsze.
    Mordo Ty moja !

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

50x70 bedzie chyba optymalny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    50x70 bedzie chyba optymalny
    Ja myślałem nad 60x60, tylko jakiej firmy i jak go zmontować (zamontować) tak aby można go było używać z 580.
    40D + C 24-105/4 L IS + C 100-400/4.5-5.6 L + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotogal Zobacz posta
    Ja myślałem nad 60x60, tylko jakiej firmy i jak go zmontować (zamontować) tak aby można go było używać z 580.
    Dokładnie?
    Jakis adapter będzie potrzebny?Mocowany do statywu czy do głowicy lampy(co może być niezbyt dobre chyba)?
    5D + L

Domyślnie

Przypomniałem sobie, że kiedyś ktoś z forum sprzedawał taki zestaw statyw, lampa i softbox. Było tam zdjęcie i z tego co pamiętam softbox był przymocowany jakaś grubszą blachą do statywu pod kostkę do wkładania lampy.
    40D + C 24-105/4 L IS + C 100-400/4.5-5.6 L + C 580 EX II i Manfrotto 190PRO + 141RC + drobiazgi

Wojciech_N
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Proponuje zainteresować się takim produktem:
    http://www.photoflex.com/Photoflex_P..._xs/index.html
    lub podobnym firmy lastolite:
    http://www.lastolite.com/softboxes-f...tery-flash.php
    Obie firmy mają w PL swoich dystrybutorów wiec nie ma problemu z dostępnością.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wojciech_N Zobacz posta
    Witam,
    Proponuje zainteresować się takim produktem:
    lub podobnym firmy lastolite:
    http://www.lastolite.com/softboxes-f...tery-flash.php
    Znalazłem ten na aukcjach cena 559 zł wymiar 60x60. No w porównaniu z jakimś uniwersalnym za około 100 zł to ta cena z aukcji jest niezła. Chyba raczej dorobię sobie blaszkę i kupie jakiś uniwersalny.
    Cena 38x38 to 461 zł. Obejrzałem sobie zdjęcia na tych aukcjach i one też mają mocowania za pomocą blaszek z tego co widzę to chyba też można regulować wysokość tymi blaszkami względem statywu w ten sposób aby ustawić sobie palnik lampy w samym środku otworu softbox-a.
    Czy w wątkach można dawać linki do aukcji? Łatwiej coś pokazać niż opisać ;-)
    Ostatnio edytowane przez Fotogal ; 26-10-2008 o 22:38

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów