Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Jasny obiektyw czy lampa???

Domyślnie Jasny obiektyw czy lampa???

Jestem fotoamatorem i dopiero zaczynam. Chciałbym robić fotki w kościołach i co by mi było bardziej potrzebne na początek jasny obiektyw (myślałem nad tamronem 17-50 f/2.8 albo 28-75) czy też lampa błyskowa (może 430 EX). Napewno w przyszłości bede posiadał obie te rzeczy i trochę więcej:-) ale nie wiem od czego mam zacząć. Dziękuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.

Marcin21
    Guest

Domyślnie

Hmm.
    Te dwie rzeczy sa bardzo istotne w fotografowaniu kosciołow. Generalnie potrzebny jest jasny obiektyw i lampa blyskowa. Jesli dopiero poczatkujesz spraw sobie najpierw lampe i fotografuj tym szklem co masz. Z czasem zorientujesz sie ze potrzebujesz rowniez i jasne szkielko.
    Ja tez na poczatku kupilem mocna lamoe a szklo wymienilem pozniej

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Sam sobie odpowiedziałeś, potrzebujesz i szkła i lampy.
    W mojej opinii najpierw kup dobre jasne szkło.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Tamron jest fajny i jasny ale bez lampy może trochę przeszkadzać dźwiek jaki wydaje przy ostrzeniu, szczególnie gdy ze światłem jest nie za bogato. Druga sprawa zajeży czy w miarę jasny czy też raczej ciemny jest kościół w którym fotografujesz. Bez lampy będzie potrzebował jakiegoś lepszego szkła (droższego), np: Canon 17-55/2.8 IS.
    Ale i tak docelowo żeby uzyskać dobre efekty przyda się i lampa i szklo.
    Tak mi się wydaje ale może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
    Nex :cool:

Pozdrawiam,
    Jurek.

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Ja tobie proponuje zrobić tak:
    kupić tamiego i dokupić taniutkie szkiełko jakim jest 50 1.8.albo lampę i 50 1.8

Domyślnie

Jeśli na własny użytek, to obiektyw jaki masz + lampa... później mozna dokupić jasny obiektyw. Jeśli na zlecenie, to lampa + jasny obiektyw razem... przynajmniej ja brałbym się za to w ten sposób.

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

kup lampe 430 i 50/1.8 -jesli masz kase to kup od razu 50/1.4

Coś już napisał Awatar M_Kuron
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Ja natomiast obstawiałbym za szkłem. 2,8 i dość dobre iso 1600 zawsze wystarcza. Ja ze szkłem 4 prawie wcale nie błyskam. Z wyjątkiem sytuacji, kiedy coś/ktoś się rusza.
    5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
    www.maciejkuron.pl

Bywalec Awatar radmro
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Jeżeli fotografujesz kościoły jako obiekty architektoniczne to polecałbym w pierwszej kolejności jasny obiektyw (i to maksymalnie jasny) zwłaszcza jeżeli nie ma możliwości lub nie wolno użyć w środku statywu. Jeżeli fotografujesz wydarzenia mające miejsca w kościołach (reporterka/dokumentacja) to lampa w pierwszej kolejności może być praktyczniejszym rozwiązaniem. Efekty zdjęć z lampą mogą być bardziej pewne i łatwiejsze do zaakceptowania przez ewentualnych zleceniodawców/odbiorców Twoich prac. Praca z lampą wymaga jednakże trochę treningu i eksperymentów, ale generalnie zabawa jest przednia :-)
    5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
    flickr

Uzależniony

Domyślnie

Któryś post na temat "zdjęcia w kościołach". Ale jakie?! Architektura? Sklepienia? Ołtarze? Msze? Śluby? Ossochodzi?! Wszyscy, którzy Ci odpowiedzieli, starali się domyślić. Tylko po co wystawiłeś ich na taką próbę?
    Teraz ja: Przy fotografowaniu wnętrz kościołów pożyteczny jest statyw i pozbawiony dystorsji szeroki kąt (stałka najlepiej) oraz krótsze, również dobre obiektywy do detali. Do ślubów: dobre zoomy, lampa i - jak słusznie wyznaje wielu kolegów/praktyków - jasne stałki. I juszzzz... Cudów, za grosze, nawet w kościele nie ma.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów